Behöver hästar vintervila?

Nu när det är mörkt stora delar av dygnet och antingen regnigt och lerigt eller svinkallt och fruset är det många som väljer att ge sina hästar ”vintervila”.

Men är detta något som ”normalhästen” verkligen behöver eller är det en ursäkt för den frusne och vintertrötte hästägaren ska slippa rida?

Om jag på gårdagens rubrik i bloggen svarade JA så skulle svaret på dagens rubrik tvärtom vara NEJ, NO, NEIN, NON och NE, i alla fall om vi med normalhästen menar en häst som rids max 1 timme om dagen, 5-6 dagar i veckan och som på sin höjd tävlar lätta klasser.

Att hästen kan behöva OMVÄXLING efter månader av ”tragglande” träning kan jag absolut hålla med om men jag tror att många överskattar det arbete de egentligen utför med sin häst och från vilket de inbillar sig att hästen behöver vila.

Jag skulle vilja sticka ut hakan och snarare påstå att man ska vara extra noga med ATT rida på vintern, i alla fall man inte har tillgång till stora hagar där man VET att hästen motionerar sig rejält dagligen.

Jag tittar ofta på hur hästar beter sig i den form av små rasthagar som det vimlar av i mina trakter och enligt min erfarenhet blir det inte mycket till ”motion” på dessa små ytor. Hästarna står i ärlighetens namn mest stilla och att då låta hästen ”vintervila” i flera veckor i en sådan hage kan innebära att hästen lagrar upp ganska mycket överskottsenergi som till slut resulterar i att hästen skadar sig.

Ofta är det dessutom så att ”man” har hästen ute kortare tid/ färre timmar vid riktigt busväder och då reducerar man ju också hästens möjligheter till rörelse och stimulans.

Även på sommaren, då många också väljer att vila hästen genom att släppa den på bete kan ju hästen ”fara omkring” i hagen/ på betet men då bedömer i alla fall jag att skaderisken är mindre eftersom det då varken finns lera att halka omkring i eller frusna kraterhål som hästen kan vricka sig i.

Själv är jag tämligen restriktiv med ”vilor” av olika slag då min trista erfarenhet är att hästar brukar ordna detta på egen hand vare sig vi vill eller inte genom att bli halta eller på annat sätt skada sig så att man inte kan rida.

Jag föredrar som sagt OMVÄXLING framför ren vila och är överhuvud taget en stor förespråkare av varierat arbete för att bibehålla en både frisk och motiverad häst.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bernie

    Vila får hästen göra ofrivilligt i allfall. Min 17-åring har vilat mer än nödvändigt den första 10 års perioden jag ägde honom just pga skador. Så nu rider jag så mycket jag kan eftersom att han trots allt är 17-år och hans bäst-före-datum snart kommer.

    Svara
  2. Linda

    Mina pållar får sin vila ungefär en eller en och en halv månad på sommaren istället så dom får äta sig feta och bara njuta. Tycker det är lite själviskt av alla ryttare här i Skåne att tänka på tävlingssäsongen och ha full fart på hästarna då istället när tävlingssäsongen håller på från februari till november här. Usch usch.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Bernie: håller helt med och skulle kunna skriva en bok om ofrivilliga vilor.
    Decima passade på att vila sig efter en tävlingssäsong genom att få grovtarmsomvridning som krävde en buköppning= 8 veckors vila!
    Archie fick en lika lång semester efter sin förra tävlingssäsong pga fång och i år blev han oförklarligt halt veckan efter sista tävlingen= nya ofrivilliga viloveckor!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Linda:
    Till skillnad från dig ser jag inte att en häst tillåts ”bli fet” som något positivt och eftersträvansvärt. Där skulle jag vilja säga ”usch, usch” för att citera dig.
    Skulle du själv vilja bli fet förresten?
    Själv tror jag att det är bättre med kortare viloperioder (1-2 veckor) än vilor där hästen hinner tappa både kondis och bli just fet.

    Svara
  5. Anonymous

    Dina inlägg blir gärna lätt kategoriska…
    Vila eller ej beror på flera olika faktorer:
    HÄSTEN (ålder, fysisk och psykisk status)
    TRÄNINGEN (mängd träning, intensitet, fas i träningen)
    STALLMILJÖN (hage, mängd utevistelse, möjlighet till rörelse, skrittmaskin osv)

    Om hästen aldrig ska vila, varför ska den då inte ridas sju dagar i veckan?
    Om lättklass träning inte är något slitage, varför behövs då variation?
    Vad innebär vila?
    För de flesta brukar vila vara skrittmotion, för andra kan det vara ”totalvila” och för den tredje kan det vara tävlingsuppehåll och grundträning.

    Visst hade du erfarenhet av travträning?
    Deras träningsupplägg är ju ganska långt från ridhästarnas träning…

    Jaja, detta var bara en uppgiven *suck* över något kategoriska inlägg; det är din blogg och du skriver precis vad du vill… Men för mig vore det lite mer intressant att läsa och kommentera om det kunde vara något mer utredande inlägg istället för försök till provocerande svart eller vitt inlägg?

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!
    Jag kan hålla med dig till viss del, ja, mina inlägg kan lätt bli kategoriska och jag använder tämligen ofta uttrycket ”om jag ska generalisera”.
    Detta ät ju dn blogg där jag ägnar kanske max 30 minuter per inlägg, ibland inte ens det och då finns det inte tid (läs lust) att uttömma varje detalj, infallsvinkel osv.
    Fast jag tycker ändå att jag i viloinlägget tar upp att vila exempelvis får ses i förhållande till utfört arbete, hagstorlek och tid i hagen. Men absolut, jag kunde tagit upp ytterligare parametrar.
    Sedan skriver jag inte att hästar ALDRIG ska vila utan att jag är restriktiv med vilor.
    En vilodag i veckan kan jag också ha till min häst när han rids för fullt.
    Variation behövs för att inte belasta samma muskelgrupper hela tiden och FRAMFÖR ALLT för att inte trötta ut hästen MENTALT vilket jag också nämner.
    Absolut kan och ska man tillämpa vila olika beroende på om man har en 3 årig ridhäst, en travare som tävlar V-75 eller en ”vanlig, vuxen ridhäst” men som jag redan har nämnt så varken kan eller har jag lust att beakta alla hästkategorier som finns utan de som läser bloggen får finna sig i att det oftast handlar om den sistnämnda gruppen eftersom det är där min egen häst befinner sig.

    Svara
  7. Aramis

    Hejsan! Mina unghästar brukar få vila några veckor under sommaren och ett par veckor under vintern. Det tycker jag att de mår bra av. Och jag måste säga att jag som ryttare också kräver ett par veckors avhållsamhet per år – även ryttare behöver återhämtning och ny inspiration 🙂

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Hej Aramis!

    Håller absolut med om att man själv kan behöva vila; men då ska man stå för det också och inte alltid skylla på hästen som vissa gör när de helt enkelt inte orkar rida.

    Nyfiken fråga eftersom vi står på samma anläggning och således disponerar samma hagar:

    Låter du dina hästar vila HELT under vintern eller ”gör” du ändå någonting med dom, typ skrittar ut?

    Annars är väl just du, eller rättare sagt din ena häst ett praktexempel (om uttrycket ursäktas) på hur man kan få en väldigt lång ofrivllig vila pga att hästen blir skadad och inte för att man VILL vila den….

    Och eftersom din andra häst är en unghäst har jag full förståelse för att den behöver återhämtningspauser ibland.

    Svara
  9. Minstral

    Att låta en häst äta sig fet är lika mycket djurplågeri som att svälta en häst.

    Vill man ha en häst som ska gå att rida på gräs över sommaren så är man så illa tvungen att rida den.

    Se till att hästen uppskattar och njuter av ridpassen ist så behöver den inte gå på bete och ”njuta” på sommaren.

    Jag gissar på att Birgitta relaterar till hästar som är i jobb som Archie när hon skriver, alltså den ganska vanliga hobbytävlingshästen. Att unghästar,travhästar osv behöver ett annat upplägg fattar man väl.

    Men att den ”vanliga” hästen skulle behöva massa vila och femtielva sorters foder är rena rama dravlet.

    Rid o ha kul med hästen istället vetja=)

    Svara
  10. Anonymous

    Tror inte att man ska ta så ordagrant på ”dom får äta sig feta och bara njuta”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>