Mockningens svåra (eller lätta?) konst

Jag tycker att man ska använda den här när man mockar:
Fast vissa verkar föredra den här:


Jag brukar ju ofta påpeka att det finns lika många åsikter om allt som har med hästar att göra som det finns hästägare och när det kommer till MOCKNING är detta verkligen inget undantag.

I nuvarande stallet kan man välja om man vill ha fullservice där mockning ingår eller om man vill mocka själv.

Många föredrar det förstnämnda alternativet eftersom andra saker i livet tar sin tid och det känns smidigt att slippa ägna sig åt denna del av hästeriet medan exempelvis undertecknad aldrig skulle betala för denna service eftersom jag absolut föredrar att mocka själv och skulle göra detta även om det ingick i stallhyran (så var det för många år sedan på ridskolan- mockning ingick men jag mockade själv ändå).

Genom åren kan jag konstatera att det där med mockning verkligen är precis ”lika olika” som det mesta andra som vi hästägare gör med och åt våra hästar.

Det finns de som mockar med lupp och pincett, i alla fall verkar det så när man ser till hur lång tid det tar (och trust me…det tar tiiiiiid) och hur kliniskt ren boxen är efter varje sådan här daglig genomgång.

Lustigt nog är det inte helt ovanligt att de som ägnar boxen sådan överdriven omsorg mycket väl kan strunta i att rida ganska många dagar i veckan ”för att de inte har tid” eller för att de funnit trettioelva andra orsaker att slippa sadla på.

Lika lustigt ter det sig för mig med de som inspekterar varje halmstrå innan de bestämmer sig för om det ska hamna i skottkärran eller tillbaka till boxgolvet när de samtidigt har världens skitgris till häst och där jag helt sonika hade skyfflat ut ALLT utan att slösa bort en halvtimme på att slutligen konstatera att man kunnat låta halm motsvarande en halm-kaka ligga kvar i boxen.

Sedan finns det de som i princip bara tar ut det som dryper av kiss och fullt synliga bajshögar av kollosalformat medan allt annat får ligga kvar. Och då talar vi INTE om hästar som har bädd!

Inte bara hur man mockar skiljer sig åt utan även hur man strör därefter.

Har sett någon som liksom ”bäddar” åt hästen med höga halmvallar utmed boxens sidor medan tex en tränare jag hade för många år sedan strödde en mindre fyrkant mitt i boxen medan allt runtomkring lämnades rensopat.

Jag förmodar att tränaren tänkte att hästen själv skulle sprida ut ”halm-fyrkanten” åt sidorna men det kändes ändå som ett för mig märkligt sätt att strö på.

Att snålheten kan bedra visheten fick jag för många år sedan bevittna på ett väldigt tråkigt sätt och efter det fick jag en lite annan (negativ) syn på en hästägare.

I mitt gamla stall (på ridskolan) var det förr så att vi, om vi ville stå kvar på sommaren var tvungna att köpa in allt foder och strö själva och även sköta alla fodringar eftersom stallet ”sommarstängde”.

En hästägare som när stallet fungerade som vanligt och allting ingick brukade strö in så mycket halm att man som människa knappt kunde ta sig genom boxen och till krubban för att fodra blev som förbytt då foder och strö skulle bekostas på egen hand. Helt plötsligt stod hästen i princip på golvet och halmbalen delades noga upp innan några få kakor ströddes in medan personen tidigare säkert strödde in minst 1 bal om dagen och ibland troligen ännu mer (jag har på fullt allvar aldrig sett så mycket strö hos en häst och då är JAG ändå känd för att strö mycket till min häst).

Själv mockar jag på ungefär 10 minuter men skulle utan problem kunna göra det på halva tiden om jag var stressad. Jag mockar ju 2 gånger om dagen vilket dels gör att boxen oftast ser väldigt ren ut och dels gör att det inte går åt så mycket strö eftersom kiss och bajs inte hinner trampas omkring innan det lyfts ut.

Jag har märkt att ju mer man snålar med ströet desto mer måste man sedan strö in om man inte vill att hästen står på golvet och jag har därför alltid en välfylld box som jag bara behöver fylla på med en mindre mängd halm varje gång jag mockar.

I mångas ögon har jag nog ändå strömani eftersom min häst alltid står på så mycket halm men att se hästar stå på i princip golvet är något av det värsta jag kan se och jag skulle hellre betala mer i stallhyra än ha det så för min egen hästs del.

Visst är det dyrt med strö och ibland också svårt att få tag på men vissa saker vill jag helt enkelt aldrig ge avkall på och strö är en av dessa.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Folk på ridskolan kom fram till mig lite då och då under en tid för ett par år sedan och sa att Décima/Archie skulle skada sig på grund av att du la in så mkt halm. Jag förstod aldrig deras tankesätt och skrattade mest åt dem 😉
    En sak som är jätteintressant med att åka till nya stall är att studera hur dem mockar, alla stall har på något sätt en ”standardmockning” som alla mer eller mindre håller sig till!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jodå…jag har också hört sådana idiotiska kommentarer.

    Förvisso kan det säkert inte vara bra om hästen står på en otroligt hög OCH ojämn bädd (risk för vrickning?) men annars är det nog mer snålheten och latheten som talar.

    Det kostar så klart mer att strö rejält och dessutom går det inte lika fort att bara ”skyffla ut skiten” om det är mycket strö i boxen.

    Men jag gör som jag vill och det har fungerat ypperligt i mer än 20 år för mig.

    Och finns det någon risk med strö så skulle det väl snarare vara att man strör för lite. Dels blir lukten mycket fränare i en sådan box (inte så kul för luftvägarna) och dels så kan hästen halka på det kala golvet om den har legat ner. Att en sådan häst och dess täcken ofta är ursnuskiga är en mindre detalj i sammanhanget….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>