Clearround-tävlingar i dressyr- ett slugt sätt för arrangören att spara pengar?

Som jag redan nämnt i ett tidigare blogginlägg råkade jag av ”misstag” (läs: jag slarv-läste propositionen) anmäla mig till en LA:1 som visade sig vara en clear round.

Faktum är att alla 3 klasserna den tävlingsdagen (LC, LB, LA) var clearrounder och jag kan inte låta bli att undra varför?

Är detta ett ”smart” (hmmm…) sätt för arrangören att spara in på hederspriser?
För det enda man skulle få om man red ihop 58-63% var en rosett och från 64% skulle man få rosett och plakett.

Tro inte att det skulle kosta mindre att anmäla sig till denna tävling än ”vanliga” dito, nej- kostnaden var densamma ändå: 130 kronor per klass.

Nej, ärligt talat förstår jag inte riktigt vitsen med clearround på lokala tävlingar och definitivt inte om de ska kosta lika mycket som andra tävlingar där man får hederspriser eller någon form av penningpris.

Vill man tävla under mer lättsamma former eller vad nu skälet skulle vara till att vilja rida just clearround kan man ju anmäla sig till regelrätta programträningar eller finns det andra skäl till att vilja rida clearround på LA-nivå?

Att BARN gärna vill ha en rosett bara de är felfria/ uppnår en viss procent när de tävlar kan jag förstå men inte är det väl det man är ute efter som vuxen-tävlande, eller (får sååå många barn ser i alla fall aldrig jag på dressyrtävlingar)?

Förklara/ övertyga mig :=)!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Fördelen, som jag ser det, är att man får sin rosett/plakett och så kan man åka hem. Som ryttare slipper du gå och vänta tills klassen är slut för att få din rosett. Som arrangör slipper du ha prisutdelning där kanske hälften av pristagarna redan begett sig hem.
    Du blir bedömd på precis samma sätt som vid en ”icke-clear-round” och jag förmodar att arrangören sedan lägger ut resultatlistan så att du kan kolla vilken plats du hamnade på i förhållande till andra ekipage.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    OK Eva, förstår att man kan resonera på detta vis även om jag personligen sällan stöter på just fenomenet med att många inte närvarar vid en prisutdelning. Ok, ibland dyker kanske 1 pristagare inte upp men inte ”hälften” som i ditt exempel.

    För min egen del, och trots att jag har tävlat i mer än 20 år skulle en del av tjusningen med tävlandet försvinna om alla bara ”kom och red, tog sin rosett och körde hem”. Visst ogillar även jag extremt långa tävlingsdagar (om man rider 2 klasser, men det är ju frivilligt) men att träffa konkurrenter, vänner och bekanta, sitta och snacka lite, ta en fika osv är ganska trevligt tycker jag. Har det gått dåligt så ser man ju detta ganska snabbt och behöver då inte stanna till klassens slut.

    Men visst; även jag har flera gånger drabbats av att jag legat på placering till allra sista ryttaren som sedan ”slagit ut” oss och DÅ är det så klart inte så kul att ha suttit på en kall läktare och frusit häcken av sig men det är ”smällar” man får ta om man ger sig in i tävlingsleken tycker jag.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Förresten: om man bara är ute efter att bli BEDÖMD:

    Varför ska man då ens ha/få rosett och plakett och varför ska det kosta lika mycket som vid traditionella tävlingar?

    Svara
  4. Eva

    Nej visst, jag föredrar också ”vanliga” tävlingar. Men om en arrangör väljer att göra clear-roundklasser vid något enstaka tillfälle så må det vara hänt. Lokala tävlingar är ju ändå i utbildningssyfte.
    Jag är engagerad i dressyrsektionen i en klubb och är således delaktig när vi arrangerar tävlingar. Det blir inte många kronor i vinst på en dressyrtävling för en arrangerande klubb. På våra lokala tävlingar får samtliga placerade tillbaka anm.avg. Vid fulla klasser blir det några hundra kronor kvar till klubben när domarna fått sina arvoden. Plakett finns att köpa till en kostnad av 60kr. Plaketter är dyra och en ren förlust för klubben att dela ut.
    Vid ett tillfälle hade vi programridning med domare och då blev resultatet +/-0 kr när vi tog 100 kr i avgift per ekipage. I detta fallet med Skabersjö så tror jag inte att de gör någon större vinst om alla som rider över 64% får en plakett. Nu är det möjligt att de har de billiga plaketterna i plåt så då kanske de får några hundralappar över vid dagens slut ;-). Att arrangera en pay-and-ride i hoppning är däremot något som inbringar mkt pengar till klubben.

    Svara
  5. Emilia

    En clearround känns mer som en träningstävling. Lite som en pay and ride, för mig som har en fyraåring så känns det mindre pressat att rida en claerround än en vanlig tävling.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>