Jobbar man ihjäl sig som gårdsägare? Jag tvivlar….

Det är lustigt hur man kan ändra sig ibland…(och tur är väl det).

För 1 år sedan hade jag inte en seriös tanke på att flytta till en hästgård utan tyckte att jag hade det långt mer bekvämt på ridskolan men nu har olika omständigheter gjort att jag faktiskt mycket väl skulle kunna tänka mig att flytta om rätt förutsättningar ”bara” (ha!) dyker upp.

Jag tycker förvisso fortfarande att det är underbart att komma till ett nyharvat och perfekt skött ridhus varje morgon (bara för att ta ett exempel) men börjar samtidigt längta efter att själv få bestämma NÄR jag ska rida, dvs inte nödvändigtvis under superstress innan arbetsdagen börjar som det ofta blir idag och när och hur länge Archie ska gå i hagen- det är ju otroligt styrt på ridskolan.

Maken, totalt häst-ointresserad ska noteras, har dessutom också blivit mer och mer sugen på att utöka vårt boende så det bidrar ju också till tankar om eventuell flytt.

Men: När jag berättar för ”folk” (vänner och bekanta) att maken och jag letar hästgård är det inte ovanligt att jag möts av tämligen negativa reaktioner som i korthet oftast går ut på att ett gårdsköp (enligt dom i alla fall) medför att man kommer att arbeta ihjäl sig dygnet runt, året runt.

Jag har lite svårt att förstå varifrån dessa tankar kommer men det var ungefär samma sak då vi skulle köpa vårt hus.”När man köper hus är man aldrig fri. Det är alltid något som måste fixas och när man är klar i ena änden av huset är det dags att börja laga i den andra”. Ungefär den skivan har både lägenhetsinnehavare och de som faktiskt har hus spelat för oss och jag begriper som sagt inte varför?

Förvisso är det säkert sant att man kan behöva lägga ner oerhört mycket tid, pengar och arbete om man tex köper ett renoveringsobjekt och till råga på allt kanske är både ohändig och har begränsade tillgångar men om man köper ett hus i gott skick förstår jag inte varför man skulle behöva ”arbeta” dygnet runt med detta?

När jag och maken köpte vårt hus började vi med att måla ALLT, både invändigt och utvändigt innan vi bar in den minsta pinal. Kort därefter kaklade vi badrummet och ytterligare ca 1 år senare bytte vi ut alla laminatgolv mot trägolv.

Efter dessa projekt (ca 5 år sedan) har vi i princip inte gjort någonting och det jag precis beskrev tog inte ens en månad att fixa, allt som allt.

Visst har man mer att göra kring ett hus än kring en lägenhet men man har oftast också möjlighet att till viss del styra och välja hur mycket jobb man vill lägga ner på sitt hus.

Man behöver tex inte odla sina egna grönsaker, sylta och safta eller ha trettioelva rabatter som behöver ogräs-rensas under hela sommarhalvåret. Man behöver inte köpa ett renoveringsobjekt, det finns hus där allting redan är iordning. En pool, vare sig den är inom eller utomhus (vanligare än man tror vilket man ser då man kollar husannonser) behöver regelbunden tillsyn och kostar dessutom en hel del att ha i drift. Vill man dryga ut den ordinarie uppvärmningen med braskamin(er) får man lägga lite tid på att köra och hämta ved, kanske rent utav stå och klyva densamma men som sagt; detta väljer man oftast själv.

Samma sak om man köper en gård. Vill man inte lägga ner hur mycket arbete som helst på sitt köp får man ju välja objekt därefter (exempelvis avstå från gårdar där det förutom hus och stall tillkommer allt från trettioelva förråd/ garage, hönshus, kräftdammar, mark där man tar hö/ ensilage osv osv- också vanligare än man tror: kolla hemnet om ni inte tror mig). Jag vägrar att tro att ALLA gårdsköp innebär att man måste jobba ihjäl sig och aldrig får njuta av att ha hästen hemma, så som faktiskt vissa varnar för.

Jag förstår inte vad det är jag skulle behöva ägna så många extra timmar åt varje dag/ vecka som gårdsägare framför att vara inackorderad?

Jag måste mocka även på ridskolan och jag har 5 minuters promenad till våra hagar. Dessutom måste jag ju faktiskt också transportera mig till min häst som bara det tar 15 minuter i ena riktningen, dvs minst 30 minuter om dagen som jag hade sluppit om jag hade haft hästen hemma.

Så klart fattar jag att man KAN skapa sig hur mycket arbete som helst om man köper en viss typ av gård (kanske med ridhus som säkert kräver en hel del underhåll) och kanske väljer att ha inackorderingar där man erbjuder en viss servicenivå men så som jag har tänkt mig mitt gårdsägande om vi någonsin finner det vi söker så tror jag inte att det kommer att ta mig så mycket längre tid än vad det tar nu.

Jag skulle vilja ha max 1-2 inackorderingar som sällskap åt Archie (alternativet är att köpa en sällskapshäst åt honom) och i sådana fall får de betala en kallhyra och sedan betala för precis det som de förbrukar och sköta sin egen mockning.

Foder och ströinköp, gödseltömning osv är ju sådant man inte behöver tänka på som inackorderad men detta är ju inget man gör varje vecka eller ens varje månad så jag ser som sagt inte VAD det är som ska ta en sådan enorm tid om vi köper en gård att vi ska avstå från att ens tänka tanken.

Visst finns det många fördelar med att ha hästen inackorderad, det är jag den första att skriva under på, bekväm och bortskämd som jag varit under hela mitt hästägande men jag har som sagt börjat fundera mer om mer på just den där kommentaren om att gårdsägande skulle ta sådan TID. Gör det verkligen alltid det, är folk bara missunnsamma eller är det jag som är naiv?

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. AnnH

    Dels är det som du säger – man BEHÖVER inte ha rabatter och sylta och safta. Och om man VILL tar man sig tiden och ser det som ett nöje och inget ont.

    Däremot – som innehavare av mini-gård – så kan jag säga att det som ÄR jobbigt är två saker:
    1. Införskaffande av foder. Det ÄR oftare än man tror, men om man har bra redskap så är det en baggis. Med bra redskap menar jag traktor, transportör, lastare etc etc. Har man INTE dessa saker, för att man inte har råd, eller plats, så blir det jobbigt. Och ffa så behöver man starka armar till sin hjälp.

    2. Det är HELA tiden något som går sönder. Jag har: 2 gräsklippare, en moppe, två bilar, en transport, 2 tvättmaskiner + en massa vanliga olika elektriska verktyg. Då allt inte är nytt och inte heller av dyraste slag så är det HELA tiden något som gått sönder och måste fixas. Kanske inget allvarligt, men ett konstant fixande. Förra veckan gick drivremmen till åkgräsklipparen t ex. Tog några dagar att få, var ganska dyr, och jävligt knepig att få dit. Sen slutade symaskinen att mata tråd… (kunde jag faktiskt laga själv) sen gav moppens kopplingsvajjer upp… sen ville röjsågen inte starta… hela tiden någonting. Ju mer man har ju mer tjafsar det.

    Fast det är värt det!!!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Det låter ändå trösterikt :=)!

    Vad gäller foder och strö så kan jag tänka mig att det är lite ”baxande” med detta men nu har ju just du extremt små ytor till ditt förfogande och kan inte köpa in så stora mängder per gång= du får ”böka” flera gånger än om du hade haft en större gård.

    Angående att saker ”hela tiden” går sönder så kan det bli så ibland. Vår diskmaskin och torktumlare gick tex sönder med typ 1 dags mellanrum men i ärlighetens namn så är det ju sådant man får räkna med som husägare också, inte bara gårdsägare. Tack och lov är fadern utbildad elektriker så lite hjälp kan vi få med en del som pajar.

    Maken har tjänstebil så HAN behöver aldrig bry sig om något kring ”sin” bil och jag har FÖRSÖKT att köpa så ny bil (årsmodell 2000) och släp (årsmodell 2009)som jag haft råd till för att förhoppningsvis minimera reparationer och dylikt.

    Och vad gäller saker som går sönder så är det ju mer ett KOSTNADS-problem än ett TIDS-problem för har man ”bara” pengarna så går det mesta att fixa till relativt snabbt.

    Det är väl det jag kommer att satsa på ännu mer OM vi köper gård; en rejäl buffert för ”oförutsedda” kostnader.

    Svara
  3. AnnH

    Ju mer pengar ju mindre problem med sakerna. Man kan köpa dyra nya saker (håller troligen längre och bättre än begagnat och/eller billigt) och NÄR de går sönder kan man få dem fixade snabbt utan att det blir en ekonomisk belastning. Men det är fortfarande så att nån måste ringas hem, alternativt saken måste lämnas in någonstans. Alltid en jäkla massa fixande och trixande helt enkelt.

    Svara
  4. Minstral

    Det som är tidskrävande på en gård är framförallt underhållet. Hästar fördärvar och smutsar ner, varje år ska stall högtryckstvättas, städas och målas. Staket går sönder och ska lagas. Man ska byta lysrör, städa där man har foder osv osv. Det är lixom de där små sakerna som tar tid. Därmed inte sagt att det inte är värt det, man behöver säkert inte jobba ihjäl sig men jag skulle ändå vilja påstå att det faktiskt är ganska tidskrävande.

    Svara
  5. Jennifer

    Jag kan förstå det folk menar med att det är mer jobb än nöje, men det stämmer ju inte till 100%. Det ÄR mer jobb än att vara inackorderad, man blir mer bunden med att hästarna ska fodras av dig själv 4 ggr per dag, dom ska släppas ut av dig själv och tas in, foder ska åka och hämtas (man beställer inte hem foder om man bara har ett par hästar då detta är på tok för dyrt) det ska släpas och lastas in i diverse förråd och sen till det trevliga, gödselstacken. Det är hutlösa priser på att få hämtat gödsel och hyra container om man inte har turen att ha en anlagd gödselplatta men då kvarstår ändå problement att få tag i en bonde som kan komma och hämta ”skiten” när det behövs. Ingen vill stå med en full gödselstack utan att kunna mocka i flera dagar…
    MEN sen är det stunder (oftast på sommaren :P) när man sitter i trädgården och tittar ut på dom betande hästarna, eller lyckan över att kunna gå ut och titta till sin pålle och säga god natt på kvällen.
    Visst saknar man att bo på gård och ha hästarna hemma men ärligt så är det mycket simplare att vara uppstallad, om man bara trivs i det stallet man står då såklart!
    Lycka till med letandets, och som du skriver ett renoveringsobjekt är INTE att föredra om man redan står med häst som ska flytta in. När vi köpte vår gård hade jag precis tagit bort min första häst och spenderade vintern utan häst till att bygga nya boxar och fixa iordning.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Ann:

    Tyvärr är det ju så med ”saker” att man aldrig helt säkert kan veta när/ om de ska gå sönder.

    Men rent statistiskt och realistiskt så är nog sannolikheten mindre att en nyare sak går sönder än en äldre dito.

    Jag vågar knappt skriva det (TVI TVI) men sedan jag började köpa lite ”nyare” bilar har mina verkstadsbesök och plånbokstömningar minskat drastiskt mot då jag körde bilar som knappt höll ihop.

    Ibland bedrar verkligen snålheten visheten….

    En stallbekant köpte för x antal år sedan en mkt billig bil (kostade typ 5000:– skulle jag tippa). Jag kan inte räkna de gånger han haft diverse krångel med detta fordon och gietvis också kostnader därefter. Han har vid det här laget säkert lagt det tredubbla på reparationer mot vad bilen kostade.

    Men sedan kan man ju ha tur också och köpa en skrothög som håller i en evighet eller motsatt otur med en relativt ny bil som ändå krånglar…

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Jag funderade faktiskt på det där med underhåll och försökte tänka efter hur ofta tex mina hästars hage gått sönder de 20 senaste åren.
    Det hör till saken att ridskolans hagar i många år inte var i det bästa skick men ÄNDÅ hände det sällan och aldrig att något gick sönder, det kunde gå ÅR mellan reparationerna.

    Att byta lysrör (ditt exempel) i ett 4-hästars stall lär inte heller ta många minuter (man kan ju köpa några sycken och ha liggande i reserv) och att städa en foderkammare gör man också tämligen kvickt.

    Nu vet jag att du har ett större stall och en del inackorderingar och då ökar ju både slitage, risk för skador och nedsmutsningstakt men min plan är som sagt att mer eller mindre husera ensam i mitt stall.

    En del gårdar som säljs har som tidigare nämnts en mängd biytor och långt fler boxar än jag någosin kommer att behöva och sådana objekt går bort direkt. För mig innenär biytor mer eller mindre bara ”byggnader som man riskerar att behöva underhålla mer eller mindre i onödan” = bortkastade pengar och tid.

    Svara
  8. AnnH

    Har hus som inte behöver renoveras men underhållas, har tomt på 10.000 kvm, har stall med 3 hästar. Har heltidsjobb och ca 20% extrajobb.

    Sammantaget kan man säga att jag vaknar kl halv 6 och SÄLLAN kommer in före 21-22 på kvällarna trots att jag är snabb och effektiv med hästarna i sig (som aldrig ens får SE en ryktborste) men att alla små tusen saker som måste göras tillsammans tar enorm tid. Man ANAR inte hur många saker som hamnar »på listan« helt oplanerat.

    Fast JAG trivs med att komma in kl 21-22 och äta middag då. Så mig gör det inget.

    Finns säkert en annan version av samma liv där man lyckas lösa det på annat vis. Saker är ju ofta vad man GÖR dem till.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Jennifer:

    Ja, så länge jag inte hittar precis den gård som motsvarar mina förväntningar så kommer jag inte att lämna ”bekväma ridskolan” där jag ju faktiskt haft häst i ca 20 år.

    Men jag är van vid stallarbete eftersom jag började arbeta med stalltjänst på ridskolan så fort jag köpte häst så för mig skulle ett eget stall ur DEN aspekten vara en barnlek med kanske 2 eller 3 hästar att mocka och fodra till.

    Sedan kan man som sagt till viss del välja hur man vill ha det i sitt egna stall. Givetvis påverkar ens ekonomi mycket men ändå.

    Man behöver INTE fodra 4 gånger om dagen tex, inte om man har en häst som Archie som inte äter kraftfoder öht och om man köper en sällskapsponny till honom som inte heller lär behöva kraftfoder. Rejält med stråfoder 2 eller 3 gånger om dagen räcker säkert utmärkt.

    Utsläpp sköter jag redan själv veckans alla dagar och bunden är jag också till viss del eftersom vi har hund. Visst; med en gård blir man ÄNNU mer bunden men det känns helt ok för min del eftersom jag som sagt redan åker till stallet 2 gånger om dagen 365 dagar om året i princip.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Ann igen:

    Fast i ärlighetens namn så skulle du säkert kunna komma inomhus innan 21.00 om du tex inte undervisade flera kvällar/ dagar i veckan och om du bara hade en häst att rida,träna och tävla på. Så just DEN tiden har ju inget att göra med huruvida du har en gård eller inte.

    Du har ju dessutom ett mycket stort trädgårdsintresse och lägger mycket tid på din enorma tomt.

    Så där skiljer vi oss HELT åt eftersom jag bara har en häst, inget extraarbete och inget trädgårdsintresse på det sättet.

    Svara
  11. Paula i norr

    Jag har egen gård sedan fyra år tillbaka och det är faktiskt mindre arbete än när jag stod i kollektivstall. Vi satte upp nya rejäla hagar när vi flyttade hit, och dom har hållit bra sedan dess. Hö köper vi av närmsta bonde och får bollar hemleverat, mao inget arbete med foder. Spån beställer vi hem ett lastbilslass ca vartannat år, så inget arbete där heller. Och stallet är nybyggt samt har en ligghall för dom varmare månaderna. Man sparar enormt mycket tid, eget stall var nästan ett måste när man fick barn..

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Paula:

    Härligt att läsa att du har löst det ungefär så som jag TÄNKER att jag skulle lösa det om vi någonsin hittar en gård.

    Vad gäller tex foder och strö så tror jag faktiskt att det är en ENORM skillnad att ha häst i stor-Stockholm som Ann tex än att bo ute på den skånska landsbygden med ”tusen” bönder överallt som både kan sälja foder åt en (till helt andra priser än i huvudstaden) och som kan ta hand om ens gödsel.

    På tal om att vara bunden förresten så inser jag i dessa diskussioner att om det är något som jag verkligen är på ridskolan så är det just MEGA, MEGA-bunden (och det är det jag vill slippa ifrån- inget annat).

    Jag kan inte rida på vilka tider jag vill pga ridskoleverksamhet och stallets öppettider och jag kan inte släppa ut min häst i hagen när och hur länge jag vill. Om inte det är att vara en bunden hästägare så vet inte jag….

    När Archie var yngre och bara reds 3-4 ggr i veckan störde denna bundenhet mig långt mindre men idag då han rids 6 dagar i veckan börjar det bli jobbigt att mer eller mindre alltid behöva titta på klockan.

    Alternativet att flytta honom till ett annat stall har så klart föresvävat mig och jag har också undersökt denna möjlighet tämligen ingående, dock utan att hitta ett på de flesta plan bättre alternativ.

    Svara
  13. Johanna

    Eget är alltid eget!
    Mer jobb, men endast jobb för din egen häst och dig!
    Andra ”viktiga” saker att tänka på är väl hästvakt (om du vill resa bort) och hur det går att lösa med hovslagare/veterinär/eventuella andra yrkespersoner du önskar använda dig av.
    Ni har säkert inga problem med att hitta privata ridhus som tar emot för ridning i deras ridhus men det är viktigt i andra delar av Sverige.
    En sådan enkel sak som DUSCHSPILTA kan ibland vara guld värt… Men givetvis klarar man sig utan också!

    Svara
  14. Marre

    Jag kommer aldrig att köpa gård och har heller inte hästen uppstallad på ridskola. Min häst står i ett mindre kollektivstall med 5 boxar. Och där hjälps vi åt med in och utsläpp, grovfoderköp, stängsling och städning. Mockning ,köp av kraftfoder och spån sköter jag själv. Det finns en stallägare också, men han har ingen häst, utan hyr ut bara. Och jag trivs alldeles ypperligt i detta stall. Tycker det är roligt att träffa likasinnade i stallet. Att få prata lite häst. Den yngsta hästen är 3år och den äldsta är min och är 23!!! Några av oss är skogsmullar, någon tränar lite mer och så har vi vårt internationella fältävlansekipage. Så lite blandning har vi allt.
    Men lycka till med gårdstittandet. Det finns en tjusning med allt.
    Kör förresten bara gamla bilar. Inga större bekymmer där heller. Gammal transport också!

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Johanna:

    Just det där med ridmöjligheter är superviktigt för mig. Vissa gårdar ligger ju utslängda mitt i ingenstans och en del har så lite mark att det knappt hade räckt till både hagar och utebana.

    Samtidigt som jag inser att jag aldrig kommer att ha råd med ett eget ridhus tror jag att det är livsfarligt att helt förlita sig på andras.

    Även om Skåne verkligen vimlar av privata ridhus så är det ju inget som säger att JAG kan få tillgång till det ridhus jag önskar. Och även om jag skulle ha/få det så kan ju den ridhusägaren en dag sälja sitt ställe och nästa ägare kanske inte alls vill låna ut det.

    Men visst; planen är så klart att försöka hitta en gård där det finns ett utbud av ridhus men jag tror också att jag i varje fall måste ha en egen ordentlig utebana för att inte helt riskera att ”sitta i sjön”.

    Och ja, duschspilta med varmvatten är guld värt!

    Otroligt nog är det först på senare år vi har detta på ridskolan, innan dess fick man stå utomhus och spola med kallvatten vilket så klart gjorde att man tex vintertid inte kunde tvätta hästen.

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Marre:

    Ja, hittar man ett bra kollektivstall är jag absolut inte främmande för det konceptet. Jag är som sagt van vid att hugga i och är redan så bunden av hästen att ”kollektiv-konceptet” inte skulle avskräcka mig alls.

    Vad gäller att ha gamla bilar så är ju det också en tolkningsfråga. Hur gammal ska en bil vara för att räknas som gammal? 5 år, 10 år eller äldre?

    Det finns säkert de som tycker att min bil är gammal eftersom den ”fyller” 10 år nästa år. Men i jämförelse med de gamla ”häckar” jag körde i min ungdom så känns denna ”ny” för mig.

    Svara
  17. Linda

    Måste bara berätta hur jag tycker att jag löst mitt hästägande på bästa sätt. Har också haft en önskan om egen hästgård. Jag och min man har kollat på många gårdar och även lagt bud, men det har inte blivit något av det. Nu har vi skjutit planerna på en hästgård på framtiden. Vi bor idag (och fram till 1 juli) i villa i Bjärred och jag har min häst uppstallad vid Dagstorps anläggning. Enkel resa till stallet är ca 11 km. Nu har vi istället köpt ett hus som ligger 900 m från stallet. Ett hus byggt -90 och som är nyrenoverat (minimalt med underhåll de närmaste åren). Där jag har min häst uppstallad ingår allt förutom mockning. De fodrar 4 ggr/dag, in- och utsläpp ingår, de gör iordning och väger upp hö och kraftfoder, allt foder och halm finns att köpa på gården, hästarna får gå antingen själva i lite mindre hagar eller så går de flera tillsammans i en stor hage, de är ute från ca kl 8-9 tills det blir mörkt. Dvs ca kl 22 nu på sommaren och 16-tiden på vintern. För detta betalar jag 1000 kr i kallhyra per månad. För drygt 2000 kr per år har jag tillgång till Dagstorps anläggning (ligger ca 200 m från stallet) med 2 ridhus och 3 utebanor och där ett av ridhusen alltid är ledigt om det är föreningsledda träningar i det andra. Dessutom finns det en terrängbana och en helt underbar natur att rida i med mängder av ridvägar. Med två små barn på 3 år resp 10 mån så känns det här som en perfekt lösning; jag bor nära hästen utan att behöva lägga mkt tid på allt kringarbete.

    Svara
  18. Birgittas hästsida

    Hej Linda!

    Vilket märkligt sammanträffande att du tar upp det här med just Dagstorp!

    Det är ett område där jag sedan många år har sagt att jag hade kunnat tänka mig att bo, just för att det är så ”hästigt” och för att Dagstorps anläggning (UTAN ridskoleverksamhet) verkar så välskött.

    Och just igår på min träning för Ebba så pratade jag med mamman till eleven som red innan mig eftersom DE bor i Dagstorp (i hus). Jag frågade om hon kände till några gårdar till salu och hon lovade att hålla utkik.

    Din lösning lät helt klart intressant och något vi får ta under övervägande om gården med stort G inte dyker upp. Jag är faktiskt tämligen skeptisk (till att hitta gård) pga många faktorer, framför allt TILLGÅNG, SKICK och PRIS. Det vimlar inte av gårdar precis och de som finns är antingen sådana som är i långt sämre skick än vårt mycket fina hus (= maken vägrar att flytta till något sämre och tredubbla sin boendekostnad och jag förstår honom absolut) eller så kostar de över 5 miljoner, dvs över vår budget.

    Svara
  19. Marre

    Bara ett litet förtydligande på vad jag anser vara gammal bil. Har till i år kört SAAB 85-års modell! Superpärla! Gick som en klocka. Men när jag inhandlade min hästtransport 98-års modell,så fick jag ej köra med min saab, så då övertog jag min sambos Volvo 89-års modell.Funkar lika bra! Dom bilarna tror jag de flesta betraktar som GAMLA! Hihihi

    Svara
  20. sofi

    Jag bor i lägenhet i stan och har mina två hästar på en gård utanför staden. Det är för och nackdel med allt. Nackdel är att man har långt till hästen. Man kan inte bara sticka ut och rida, utan allt kräver planering. Fördel är att jag ändå får en frihet. Det finns folk på gården som kan ta hand om mina hästar när jag behöver det pga jobb och andra saker.

    Dock så kommer jag inte ifrån grovjobbet på gården, som är att ta in foder. Att ta maskinstation är idag dyrt så alla får hjälpa till att ta in hö och halm. Men bättre fysträning finns inte! =)

    Svara
  21. Birgittas hästsida

    Sofi:

    Jag kan bara instämma. Det finns fördelar med att både ha hästen hemma och att ha den inackorderad.
    På vår ridskola behöver vi inte lyfta ett finger vad gäller foderinköp, underhåll osv och onekligen är detta en fördel (bland flera andra).

    Svara
  22. Anonymous

    Ja, att det inte tar mer tid att ha egen gård än att ha hästen inackorderad är en utopi, om man vill ha lite ordning förstås. Visst kan man skita i trädgård och gräsklippning runt hagar, krattning av gårdsplan osv men hur trivsamt blir det i längden? Har man sedan egen ridbana så skall den ju också skötas. Konstigt nog blir man mycket petigare när man plötsligt äger själv och också måste fixa själv. Sedan tillbringar man ju så mkt tid i hemmamiljön att man svårligen kan bortse ifrån om det ser slarvigt och stökigt ut. På ridskolan kanske man kan ha överseende med en osopad stallgång el liknande, man åker ju ändå därifrån…
    MEN, det är ju klart tillfredsställande när allt är fint och fixat om man kan njuta av sin hemmamiljö och sitt fina stall. Gäller ”bara” att få tag på inackorderingar med samma värderingar, låter tyvärr lättare än vad det är…

    LYCKA TILL med letandet! Att ha eget är värt all tid och alla pengar!! Men tro inte det blir ngn som helst tidsbesparing i längden, då lurar du bara dig själv…

    Svara
  23. Birgittas hästsida

    Hej Anonym:

    Att det skulle vara en tids-BESPARING att ha egen gård har jag aldrig påstått och skulle inte drömma om att tro. Jag är övertygad om att det tar MER tid att ha hästen hemma än inackorderad men inte så MYCKET mer tid (dvs flera timmar extra per DAG).

    Jag är en ordningsmänniska av stora mått och skulle inte uthärda att ha det stökigt varken i mitt hem, i trädgården eller på min gård om jag skulle köpa en.

    Fast just för att jag tycker om ordning så tar det mig oftast inte så lång tid att upprätthålla denna – jag undviker nämligen i görligaste mån att stöka till.

    Mitt ordningssinne är väl också en bidragande orsak till att jag inte vill ha mer än kanske 1, max 2 inackoreringar vid ev gårdsköp då jag inte vill ha andra människor som ”stökar till” hemma hos mig. Det är kanske inte lika lätt att hitta någon som är lika petig som man själv och dessutom är det precis som du skriver så att man bryr sig mer om sitt egna. På ridskolan är jag tämligen ointresserad av om stallgången är sopad eller ej tex men skulle aldrig acceptera att ha det så i mitt eget stall.

    Svara
  24. Hille

    Vi flyttade ju till liten gård och byggde lösdrift och jag älskar det. Inget ut och insläpp, inte milslånga stallgångar att sopa etc etc. För oss tar det max fem minuter (ej överdrift!) med en normal kvällsfodring. På morgonen kan det gå på 1 minut, vet vi att vi har bråttom så gör vi i ordning höpåsar på kvällen och ställer på verandan utanför ytterdörren, sen på väg genom trädgården så slänger vi höet över staketet till hästarna =0)

    Vi har också magnetgrind med 12h timer in till en liten hage där vi kan lägga hö om vi ska vara borta en hel dag (eller vill ha sovmorgon). När vi åker bort får hästarna hö 3ggr/dag så då behöver vi bara hitta någon som kan åka dit 2ggr/dag, vi har några kompisar som hjälps åt med detta.

    Våra hästar har två stora vattenkar som vi skurar och fyller på ca varannan dag (thermobar på vintern). Kraftfoder ges 1gg/dag på vintern, 2 av hästarna får kraft mest för att få mineraler och den som är gammal och behöver äta lite mer får då rejält med lucernhack (vi stänger in henne någon timme med kraftfoder och extra hö)

    Jag kan lova att det är SÅ mycket snabbare och smidigare för oss än när vi hade tre hästar inackorderade och skulle göra tusen höpåsar, byttor med mat, sopa och kratta, mocka och dona och släpa våra och andras hästar in och ut. För att inte tala om minst 1h mindre i bilen varje dag och att man är HEMMA när man är i stallet och har ständig tillsyn till hästarna (vi ser dem från köket).

    Jag som är nattuggla var ute till hästen nu för en timme sen och kliade henne ordentligt och gick en sväng i hagen med henne och kollade läget där. Supermysigt tycker jag.

    Det jobbiga tycker inte jag är underhåll etc, det är kul att måla och dona och man bestämmer ju själv hur noga man vill ha det. Men då har vi också en liiiten gård, vi satte upp rejält a-staket med tjock tråd när vi flyttade in, vi behöver ingen traktor etc. och har små uthus och ingen egen uppfart att sköta om. Dessutom ingen inackordering så vi behöver bara kompromissa med varandra vilket sällan blir jobbigt. Det jobbiga är just foderinskaffning, att köpa bra hö är faktiskt svårt, de flesta tar bara in ensilage nu och vi har liten förvaringsplats och få hästar. Gödselhanteringen är också ett orosmoment men vår stack är minimal och vi har sån tur att grannen kunda ta och plöja ned den nu för en månad sen.

    Svara
  25. Birgittas hästsida

    Tack för ett fint exempel på hur eget stall, i detta fallet enligt lösdriftsprincipen, faktiskt kan kännas som mer lätthanterligt än att vara inackorderad.

    Ni har funnit ett koncept som passar just er och det är väl det som jag är inne på att man måste göra; hitta det som passar en själv på så många plan som möjligt (ekonomiska, tidsmässiga, ”värderingsmässiga” osv).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>