Mer om att vara snäll och om folk som vill låna

Anns inlägg/ kommentar nedan fick mig att tänka till lite mer om det här med att livet (enligt Ann) blir trevligare om man är generös och inte ogint vägrar att låna ut vad de nu må vara.

Och i sak håller jag absolut med men:

På tal om det här med att det är lätt att bli utnyttjad om man är ”för snäll” så har jag flera gånger surt noterat detta fenomen.

Exempelvis vad gäller släp/ transport så hyrde jag förr ut min transport till de som behövde det. Från början var det i princip bara jag som ägde en transport och det var uthyrt relativt frekvent eftersom det blev billigare för mina stallkamrater att hyra det av mig och på plats än att köra bort till någon mack och betala långt mer.

Efter några år blev det fler i stallet som köpte transporter och då noterade jag att man nästan slutade att fråga mig för att i stället fråga någon av de andra ”snällare” transportägarna där man typ erbjöd en flaska vin som kompensation (själv hade jag vid denna tidpunkt tröttnat på uthyrningen och börjat ta så mycket betalt att folk helst skulle dra sig för att fråga :=)) .

Och det som retade mig mest i dessa fall var att den tillfrågade släpägaren i flera fall i förtroende berättade för mig att den egentligen inte ville låna ut sin transport men att ”det kändes taskigt att säga nej” (en tjej var tex superpedantisk med sin transport och ville därför helst bara använda den till sin egen häst).

Och här ser man alltså exempel på att andra utnyttjar det faktum att det är allmänt känt att xx är för snäll för att säga nej medan Birgitta har mer skinn på näsan typ.
För eftersom det var lika ”allmänt känt” att jag tog tex 150:– för att hyra ut mitt släp (medan mackarna tog 250:–) så tycker jag att det är bra fräckt att komma dragandes med en 50-kronors vinflaska och tycka ”tack för lånet” när man lånar av den snälla transportägaren som själv inte har mål i mun och vågar säga att ersättningen egentligen är på tok för låg.

Sedan kan man väl tycka att den snälla personen får skylla sig själv alternativt lära sig att säga ifrån men varför ska andra rida på denna snällhet på ett så fult vis?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>