Mat-tider?

jag3

Ha ha ha…vad jag känner igen mig!

Men är jag helt knäpp som resonerar som ovan (näää..det vet jag att jag inte är…jag känner flera likasinnade)?

Hur noga är ni med fodringstider (och utsläpps/intagstider)?

Ja, jag är som sagt tämligen manisk och tycker att hästarna ska ha mat på samma tider året runt och oavsett om det är vardag eller helg.

Hade jag fodrat med fri tillgång på stråfoder hade jag INTE resonerat så men det är väl ganska ovanligt att man gör det (ger fri tillgång alltså)?

Jag tycker att det slött och slappt och inte OK att fodra (flera timmar)  senare på helgen bara för att man vill sova- det är inte ett legitimt skäl in my book.

På gott och ont är hästar verkligen vanedjur, i alla fall när det gäller mat.

Jag ser ju hur det går till på vår anläggning.

Hästarna tas in runt 14.00 alla dagar och man kan inte närma sig stallet omkring denna tid utan att möts av ivriga gnäggningar från hagarna som ligger närmast.

Att hästarna vill in är för att de inte får mat i hagen- de vet att när de kommer in i sina boxar så ligger maten där och de vill till födan.

Skulle man vänta en bra bit efter 14.00 med att ta in dom (det gör vi aldrig) så kan jag bara tänka mig vilket hoppande och farande det hade varit i hagarna- en onödig skaderisk för både djur och de som ska ta in dom.

Nu är ju detta en anläggning där ovan rutiner finns av olika anledningar och det är inte det jag vill diskutera utan som sagt: hur petiga med tiden eller inte är ni när ni fodrar?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. nina

    Jag ger inte mina hästar på exakta tider och lugnare hästar vid utfodring får man leta efter. Innan när jag hade hästar i stora stall var det alltid så stressigt vid fodring. Hästar som stod och bankade mm men det händer aldrig nu när tiderna är något mer flexibla. Plus att jag ger mina hästar massor av hö. Anser inte att hästar ska stå utan stråfoder någon längre tid.

    Svara
    • CeciliaL

      Håller med. Men förstår i och för sig att stora stall behöver ha rutiner för att funka.

      Svara
  2. Sandra

    För mig är det viktigt. Jag fodrar och släpper ut på vardagarna medan inackorderingarna har hand om helgerna. I somras försökte en hästägare fodra kl 8 i stället för mellan 6-7. Det är absolut inte ok för mig, dels är ju hästarna vana vid mat senast kl 7 och sen förde de ett jäkla liv mellan 7-8 när de stod och väntade på att få frukosten och således väckte mig.

    Jag tycker inte att det är acceptabelt att ändra på tiderna bara för att folk är lediga, har man hyrt in sig i vårt stall har man också accepterat vår fodringstid och ut/insläppstider.

    Svara
  3. Annelie

    Tror faktiskt som nina att det är bättre att INTE ha exakta tider. Där har jag nog ändrat mig -men med erfarenhet av båda sätten tycker jag att det är bättre med lite varierade tider. I stallet jag är medryttare är det ju kollektivt – och där har man på vintern tvåtimmarsspann när te x hästarna ska komma in och få ”mellis”. Det innebär att de kommer in någon gång mellan 16 och 18, och de är lugna vid intag och blir alltså inte hysteriska om det är klockan 16 ena dagen och 18 den andra…. Eller om det är frukost 06.00 eller 07.30. Sen får alla hö/silage/halm i slowfeednät både i boxen och vissa ute i hagen – då tar maten inte heller slut så fort förstås och för många innebär det nog ”fri tillgång” om man nu kan säga det när man bara får ut lite mat i taget ur näten. På tidigare stall då hästarna började gå in en exakt tid på e.m var det många hästar som kunde bli ”hysteriska” om de fick vänta för länge på att komma in – eller på maten när den skulle serveras.

    Men har man en verksamhet med personal eller kanske ett tävlingsstall där det måste vara mer struktur och disciplin så funkar det förstås inte att göra så.

    Svara
  4. Minstral

    Jag vill absolut inte skapa en inbyggd klocka i mina hästar! Intag sker efter väder och då blir det fodring därefter. Vi har ju gräs i våra hagar nästan året runt och halm och hö sätts ut efter behov. Strör med halm i boxarna eftersom de alltid ska ha något att pilla med. På vardagarna släpps de ut vid 6-tiden och helgerna en timme senare. Lugnt i stallet tills någon kommer ut och stör. Vet att hästar är vanedjur men många vanor är det vi människor som skapar.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag håller med alla här ovan om detta med att inte ha alltför exakta tider, hästarna blir mer lugna och harmoniska utan inbyggd klocka. Hos oss är morgontiden relativt lika, vardag som helgdag, det slår under normala fall max på en timme. Sen kan det ju vara något som gör att man måste åka tidigare och då får det ju bli så. Kvällsfodringen samma sak – kan slå på någon timme eller kanske två ibland, om det inte är något speciellt. Insläpp däremot kan variera massor. En normal vardag när vi rider kommer hästarna in vid sexsnåret. Är vädret riktigt dåligt och jag jobbar hemma kan de komma in tidigare. Om vi har ridit på dagen och vädret är bra kan de få vara ute till tio, eller till och med hela natten om vädret tillåter.
    Det viktigaste förmig är att de inte står utan mat för långa tider i sträck.

    Svara
  6. JohannaB

    Mer intressant fråga är kanske hur många som har hästarna på fri tillgång på grovfoder?
    Jag tycker det blir allt mer vanligt, och tror kanske att så många som hälften av alla hästar har det?
    (mer eller mindre, höbal i hagen är ju absolut fri tillgång men de som inte kan ha så ger sådana mängder att hästen inte behöver vänta på mat utan alltid har strå?)

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också en känsla av att det blivit vanligare, dock ej på anläggningar.

      Med de stallhyror som tas ut på många ställen i Sverige skulle det bli en ännu större ekonomisk förlust för stallägarna om merparten av hästarna glufsade i sig 15-20 kilo ensilage om dagen vilket inte skulle vara en orimlighet vid fri tillgång.

      Svara
      • nina

        Fast hästägarna får ju betala för fri tillgång då. 15 till 20 kg om dagen är ju absolut inget konstigt att ge sin häst. Mina äter nog ca 18 kg per häst och dag.

        Svara
        • Prick

          Mina äter ca 15-17 kg hö per dag. De är bra i hull och jag toppar med havre och lusern beroende på arbetsmängd.
          Är det en onormal mängd?

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Våra äter ca 12 kg var, med högt proteinvärde (68 g SRP/kg foder), dessutom en del foderhalm (hur mycket de vill, fin kvalitet). De är också i bra hull, absolut inte tjocka. 15 kg tycker jag är rätt normalt, 20 är mycket!

          • Anna-Kajsa

            Det hänger förstås på TS-halten också, 15-20 kg ensilage med 50-60% TS är ju inte alls mycket.

          • Maria B

            Håller också med. 15 kg är inget ovanligt. Blir alltid förvånad över restriktioner i grovfoder. Så länge hästen inte är överviktig finns bara bra skäl till mkt grovfoder.

          • Birgitta

            Att man inte ger fri tillgång/ stora mängder grovfoder kan bero på många olika saker; ibland något så enkelt som ”brist på lagringsutrymme”.

            Kraftfoder tar väldigt mycket mindre plats än stråfoder- det kan man inte komma ifrån, oavsett vad man tycker om detta

            På ridskolan där jag stod uppstallad tidigare ingick max 7 kilo ensilage i stallhyran (man kunde köpa till mer men det var det nästan ingen som gjorde) och 5 (!!!!) kilo havre!

      • JohannaB

        Fast jag har då haft rundbal i hagar på anläggning med, det är ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att spara på personal som ska bära höpåsar morgon och lunch och att få det lugnare i hagarna.

        Svara
        • Birgitta

          På ridskolan var det 3 timmars hagtid när jag flyttade (vilket starkt bidrog till ATT jag flyttade). Så ingen fodring i hagarna. Och så är det på många stora anläggningar i Skåne (så lite hagtid att man ej fodrar ute).

          Svara
  7. Emelie

    Jag försöker jobba med att inte ha några rutiner. Det serveras mat ett par gånger om dagen, när kan variera väldigt. Även om de gnäggar glatt när det ser mig så står de inte och skriker efter mig om jag är sen. Ibland kan de verka närmast överraskade om jag kommer tidigt 😛

    Tanken bakom är att när vi åker på tävling så ändras alla rutiner ändå (vi är ju oftast iväg hela helger). Så om han inte blir upprörd över att saker och ting inte är som vanligt så påverkar det inte prestationen.

    Svara
  8. Prick

    Har ungefär samma tider, kanske med 1 timmes variation beroende på väder och annat. Tycker inte det är jätteviktigt med exakta tider men hästarna har i princip fri tillgång på stråfoder vilket gör att de aldrig blir så hungriga.

    Svara
  9. Frida

    Har inte så fasta tider, upplever att hästarna blir mer stressade och otåliga om man alltid fodrar på samma tider. Dessutom är det omöjligt för mig (eller oss vi är 2 som sköter stallet) att ha exakta tider pga jobb m.m. Våra får iofs väldigt mkt grovfoder, inte fri tillgång men tillräckligt för att det inte ska gå så lång tid utan att de har foder. På större anläggningar är det kanske inte praktiskt möjligt, dels är det krångligt med fri tillgång och hästägarna vill kanske ha tider att rätta sig efter så man kan planera sin ridning osv. Jag tror inte att hästarna far illa av eller ens märker av om man fodrar på lite olika tider. Lunch hos oss serveras t ex mellan 11 och 14 beroende på när vi kan, kan inte se att de bryr sig. Det är alltid lugnt och sansat när vi fodrar.

    Svara
  10. nina

    Tycker det är synd att så många fortfarande är fast i kraftfoderträsket. Jag ger också mina hästar kraft men det är inte speciellt mycket. Det finns ju dessutom forskning på att kraft försämrar hästens arbetsförmåga.
    Att ersätta hö med kraft anser jag vara otroligt föråldrat och helt fel väg att gå.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig till 100 % och har sett många skräckexempel genom åren. Hästar som får 5 kilo stråfoder men något kilo kraftfoder, övergödda hästar som promenadrids som får kraftfoder, hästar som får kraftfoder bara för att det ingår i stallhyran (man vill ha valuta för pengarna) osv osv….

      Svara
      • nina

        Ja det är helt ofattbart. Mina hästar är feta på enbart hö. Bara mitt fullblod som får något kg kraft för hon är tunn och dräktig.

        Svara
    • Prick

      Det behöver inte vara ett träsk :).

      Hur mycket hö/kraftfoder man ger har förhoppningsvis att göra med näringsinnehållet i höet. Om stråfodret inte räcker måste man komplettera med något, det är nog all forskning överens om. De försök som är gjorda med enbart stråfoder och högpresterade hästar har haft fantastiska värden, inte ens i närheten av vad jag kan köpa hos mig.

      Vilken forskning känner du till som påvisar att kraftfoder försämrar arbetsförmågan?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>