Nu har jag ändrat min hästförsäkring!

Som en del av er kanske har läst/hört har Agria gjort vissa begränsningar i sin hästförsäkring:

”På grund av ökade veterinärvårdskostnader och dyrare behandlingar har vi gjort en översyn av våra produkter och de diagnoser som kostar mest. För att inte tvingas höja premierna har vi istället valt att begränsa särskilda delar i försäkringarna. Rent konkret innebär det att vi i år inför maxbelopp för vissa skador som berör rörelseapparaten.

Agria Bas veterinärvård:Begränsning när det gäller till exempel hältor – På grund av kraftigt ökade kostnader för skador avseende hältor och rörelsestörningar inför vi en högsta ersättning på 12 000 kronor per år i vår veterinärvårdsförsäkring. Begränsningen gäller för skador och sjukdomar på skelett, muskler, senor, ligament, ben och leder. Frakturer omfattas inte av ovanstående begränsning.”

Det har varit långa diskussioner om detta, bla på Bukefalos (se http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=951642 om du vill läsa mer).

Jag är helt övertygad om att andra försäkringsbolag kommer att följa efter förr eller senare så byte av bolag är ingenting som jag skulle våga mig på efter att ha fått ersättning för 2 knäledsinflammationer, en hovblödning och en fång-attack genom åren. Man kunde ju ge sig tusan på att det nya bolaget hade försökt att slippa ersätta allt som eventuellt drabbar Archie i framtiden med hänvisning till tidigare sjukdomsfall, det har jag hört att andra hästägare råkat ut för och är verkligen inte något som jag skulle vilja tjafsa om.

För egen del har däremot alla diskussioner, argument för och emot olika försäkringsformer osv fått till följd att jag faktiskt både tänkt igenom och gått igenom mitt försäkringsskydd för Archie och nu valt att sänka livförsäkringsdelen (den man förr kallade A1) med nästan halva beloppet.

Archie var tidigare försäkrad i 70.000 men är nu försäkrad för 40.000 i A1 och 50.000 i A2 (A2-delen kostar nästan ingenting men faller ej heller ut särskilt ofta enligt min erfarenhet).

Denna sänkning har inneburit en kostnadsminskning med nästan 4300:– per år, dvs rätt så mycket pengar i sammanhanget tycker jag. Jag har resonerat som så att jag nu har sparat så pass mycket pengar på ett konto att jag vid behov klarar att köpa en ny häst utan de 70.000 som Archie tidigare var försäkrad i men att 40.000 hade varit en bra hjälp vid köpet.

Att få ytterligare 30.000:– från Agria (70.000 minus 40.000) är i dagsläget inte värt de 4300:– extra som detta kostar per år.

Jag har full förståelse för att den som köper en dyr häst och inte har något sparkapital väljer att mer eller mindre fullvärdeförsäkra sin häst för att kunna köpa en likvärdig alternativt lösa ett befintligt lån taget för hästköpet men man ska vara medveten om att det är oerhört dyrt.

För min egen del började det helt enkelt kännas för dyrt med 1171:–/ månad och därför fattade jag beslutet om ändring.

Många gånger tror jag också att man slentrianmässigt håller kvar vid vissa försäkringar utan att verkligen reflektera över vad man får för pengarna. Så har det varit för mig i alla fall.

Hunden har jag inte ens livförsäkrad btw. De 7000 som hon kostade och som jag delade med maken tycker jag är så små pengar i sammanhanget att jag inte vill sponsra Agria i förhoppningsvis många år för att sedan kanske få ut denna lilla summa.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Har hund och katt vetvårdsförsäkrade.

    Har ingen livförsäkring på Misty utan bara vetvård. Misty är ingen häst som är värd massa pengar så då är det en ren förlustaffär att ha henne livförsäkrad. På några av shettisarna och ardennrarna har vi livförsäkring men deras premier är ju inte så många hundralappar/år. Är ju lite skillnad på Misty som går under halvblodsförsäkring.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Vad gäller VETERINÄRVÅRDEN har jag ”allt som går”, dvs alla tilläggsförsäkringar osv för att gardera mig så gott det går. Har man buköppnat en häst och vet vad DET kan kosta tar man inga chanser.

    Däremot har jag alltså ändrat ståndpunkt vad gäller livförsäkringen, mycket givetvis beroende på att jag nu KAN köpa en fin häst utan att vara beroende av eventuella försäkringspengar. Jag har gynnat både Agria och andra bolag länge nog nu känns det som….

    Svara
  3. Prick

    Jag ska nog också försöka komma ihåg att byta bolag. Har förfallodag någon gång i höst… Har haft Agria i ”alla år” mycket pga en mkt trevligt ombud men håller med om att det verkligen är försämrade villkor. Anser också att det är just vetvården som man behöver (tyvärr).

    Svara
  4. Paula i norr

    Jag har tagit bort livförsäkringen på nästan samtliga djur (fyra rashundar och tre hästar), endast ett av stona har kvar ett belopp på 40 000. Tycker helt enkelt inte att det är värt premiekostnaden, speciellt inte för t ex en hund eller shettis som inte kostar speciellt mycket i inköp! Numera betalar jag endast 850 kr i månaden för tre hästar, fyra hundar och tre katter (Sveland)!!

    Svara
  5. Anonymous

    Hejsan!
    Jag har precis köpt min första häst och eftersom hon inte är värd så jätte mycket (hon är 10 årigt Arab/travare, men inte riden så mycket så hon behöver tränas) så kanske jag inte måste ha henne så högt försäkrad? Jag köpte henne väldigt billigt eftersom jag känner ägaren. Hon är inte alls mycket försäkrad just nu och jag vet inte hur mycket det är värt att ha henne högt försäkrad. Jag tänker hopp/dressyr träna henne samt tävla lite. Ge mig gärna tips 🙂
    /Rebecka

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hej Rebecka och tack för din fråga som jag skulle vilja besvara så här:

    När man ska försäkra en häst brukar försäkringsbolaget alltid fråga vad man själv betalat för hästen- detta för att man generellt inte får försäkra den för mer än inköpspriset.

    Om du sedan själv vill försäkra hästen för ett lägre belopp än du betalat är upp till dig och det du ska fråga dig tycker jag är ungefär: ”hur mycket har jag råd att förlora ekonomiskt om det skulle hända något” eller ”hur mycket är det värt för mig att ha hästen försäkrad för xx kronor”.

    För det är ju så att ju dyrare försäkring man väljer desto mer kostar den så man måste väga för mot nackdelar.

    Själv tycker jag att det är viktigast med en rejäl veterinärvårdsförsäkring som ersätter så mycket som möjligt om hästen blir sjuk/ skadad.

    Veterinärvården tar inte hänsyn till hur fin/ dyr/ billig häst du har utan kan ofta kosta väldigt mycket pengar- pengar som man är väldigt glad om man kan få ut på försäkringen kan jag lova :).

    Svara
  7. Anonymous

    Tack för svaret! 🙂
    A1 är väl den bästa försäkringen vad jag har förstått så jag skulle nog välja A1 om jag skulle byta försäkring på henne. Men jag har ingen aning om hur mycket det kostar. Vet du om man får bestämma priset själv om man väljer A1 eller är det inom en viss summa man måste ta?
    /Rebecka

    Svara
  8. Anonymous

    Men hur funkar det då? Jag tänkte om man får välja helt själv. Får man ut max så mycket som man försäkrat för per år då eller? 🙂

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Säg att du försäkrar hästen för 5000 kr i A1.

    Detta kostar då x kronor per månad (varierar mellan olika bolag).

    Om hästen dör får du ut 5000 kronor på försäkringen.

    Personligen hade jag knappt tyckt att det hade varit värt kostnaden att livförsäkra en häst för under 10.000- de pengarna hinner man förhoppningsvis spara ihop innan hästen dör.

    Däremot hade jag alltså satsat på en heltäckande veterinärvårdsförsäkring.

    Ring några olika bolag och jämför villkor och kostnader.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>