Diskussionen om inackorderingar fortsätter

Jennifer har svarat på förra veckans inlägg ”kan man tjäna pengar på inackorderingar” och jag tänkte att vi kunde fortsätta diskussionen här eftersom många kanske inte går tillbaka och läser gamla inlägg så noga:

”Wow detta är verkligen super spännande! Känns som en diskussion som kan pågå i all oänlighet. Vi flyttar snart från stallet vi står i nu pga överpriset där. Det är ett stall i Vellinge som tar 2500:-i kallhyra och då ingår där bara utsläpp måndag-söndag och fodringar helgfria vardagar. Inga insläpp alls. Insläpp kostar 600:- extra i månaden. Så säg en ”kallhyra” på 3100:- varje månad. Men så ingår där inget foder. Foder i sin tur köper ägaren in från ett special märke som tar ut extrema kilopriser vilket resulterar i att min häst som äter rätt mycket hamnar på en hyra varje månad á ca 5000:- och då mockar jag själv, tar in hästarna själv på helgen och fodrar ibland. Sen står där kanontrevligt folk i stallet men anläggningen lever inte upp till dom priserna.
Sen har vi stått i ett stall nära svågertorps station som tog 3250:- i månaden och då ingick foder men man hade insläpp på schema – gick inte att köpa till. Det stallet däremot hade helt galen stämmning med en massa oväsen och slarv och ett ridhus som verkligen inte sköttes. Vad jag vill ha sagt är att det är svårt att hitta en anläggning som både är prisvärd och välskött. Man får nog göra en avvägning på vad som känns mest viktigt. Synd men sant!”

Min kommentar:

Först en förklaring till övriga läsare:
Både Vellinge och Svågertorp ligger strax utanför Malmö.

Jag måste säga att detta låter som överpriser till och med i Malmö-regionen. Jag blir väldigt nyfiken på vad det är för stall du har stått i Jennifer? Det är inte Lundegård möjligtvis?

Jag kan inte annat än instämma till 200 % i att det är svårt (omöjligt?) att hitta en anläggning som är både prisvärd och välskött.

Som jag kanske nämnt i något blogginlägg letar jag ”inaktivt” efter ett ÄNNU bättre stall än där jag står nu sedan lång tid tillbaka. Att vi har små hagar utan gräs och med begränsad tillgång till utevistelse (halvdagar) stör mig tämligen mycket men resten överväger med så stora mått att jag ändå ”finner mig” (snarare är det ju Archie som verkar ”finna sig” hur bra som helst med ”icke-obegränsad-hagtid”).

I vintras var ”icke-önskvärda-förändringar” på gång i vårt stall och då aktualiserades frågan om flytt och jag sökte MYCKET aktivt efter ett annat stall. Som tur är blev det inget av de ”icke-önskvärda-förändringarna” i stallet så jag kunde lägga letandet på hyllan och tur var väl det för det verkar banne mig stört omöjligt att hitta exakt det jag söker.

Alltid brister det på något plan och då är jag ändå villig att hosta upp med en stallhyra på 4-4500:– för det optimala stallet.

Idag har jag ju hästen på en ridskola där de anställda inte har det minsta ”egenintresse” av att spara/snåla på utlovade tjänster eller produkter. Allt som behöver åtgärdas görs OMGÅENDE och utan minsta diskussion. Det foder som köps in är av god kvalité och om någon foderhandlare någon gång har försökt att lura på oss dåligt hö tex så har vi obönhörligen skickat tillbaka rubbet. Och när man är en så pass stor kund så kan man ställa krav!

Jag har hört MÄNGDER av skräckhistorier om privatstall som lovat allt från guld till gröna skogar och där man sedan som hästägare stått med lång näsa efter att ha försökt att uthärda långt längre än man tänkt från början.
Exempelvis så utlovat att ett ridhus ska stå färdigt ”till vintern” (detta sägs på våren) och nästa sommar så är fortfarande inte hälften färdigt.

Visst är det så att man ibland inte kan påverka ALLT kring tex ett ridhusbygge men som betalande kund får det ändå finnas gränser för hur länge man ska finna sig i att utlovade tjänster/ saker inte kan användas.

Jag har också hört om stall där hästägare stjäler mat från varandra om det ingår att man ska fodra enligt schema eller där till och med stallägaren själv inte fodrar med utlovad mängd mat vilket man upptäcker först då man råkar komma på en tid man inte brukar och haffa personen ”in action”.

Som extremt aktiv tävlingsryttare finns det inte på min karta att inte kunna rida 365dagar om året och oavsett väder OM JAG VILL. Jag skulle också bli skogstokig om min häst inte fick den mat han ska ha och på de tider han ska ha den, särskilt nu då han pga tidigare fång inte kan äta vad som helst och i vilka volymer som helst.

Som sagt verkar det oerhört svårt att få ”allt” och i mitt fall har jag alltså gett avkall på ”hagkvalité” och hagtid. Andra vet jag gör andra prioriteringar och väljer bort sådant som de egentligen innerst inne vill ha men har insett att de inte heller kan få allt.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Ja, helt klart är det kostsamt att hålla häst! Ska man därtill betala löner/arb.givaravg/skatt/moms mm drar det iväg ordentligt. Att betala för 1500-2000:- i månaden för in-/utsläpp/fodringar tycker jag är BILLIGT. Det blir 50-70:- per dag (inkl helg-kväll/övertid) att fördelas på kanske 4-5 tillfällen beroende på hur många fodringar man har. Vad blir timtaxan för det? Inte mycket. Många tycker hästskötaryrket har låg status, är underbetalt och snudd på slaveri men då bör man samtidigt ställa sig frågan vad man är beredd att betala?!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Prick!

    Jag var lite inne på det spåret förra veckan, dvs att man som stallägare ”accepterar” att knappt få betalt för sitt arbete medan man aldrig i livet skulle utföra någon annan form av arbete för en timlön på 25-30 kronor.

    Stallägare tror jag ofta är väldigt slarviga med att verkligen räkna ut vad deras TID betalas eller så är de generösa nog att inte bry sig om detta eftersom hästeriet mer ses som ett intresse/hobby än något man ska tjäna på likt ett förvärvsarbete.

    En annan aspekt är att det säkerligen finns de som tar stallhyror ”svart” utan att skatta för inkomsterna och då blir ju givetvis förtjänsten bättre än för den samvetsgranne som redovisar allt till skattemyndigheten.

    Svara
  3. Jennifer

    Hej igen, håller med tillfullo!
    Och visst, jag hade kunnat vara beredd att betala dom 5000kr i månaden som det kostar där jag står nu OM jag hade tyckt standarden upplevde till priset. Som häromveckan när det var minusgrader stod vi alla med tävlingshästar handfallna i ett ridhus med fruset underlag till och från i två veckors tid, inte populärt!
    Jag tycker det är skoj o läsa att du ändå trivs så pass bra på MCR då det är till er jag flyttar om ca 3 veckor :)Jag har en ganska skadebenägen häst som springer som en tok i hagen och gör av med all sin energi om han får vistas ute 8 timmar om dagen, så jag har för min egen skull tummat på behovet av milsvidder av hagar och långa besök där och hoppas min häst kan acceptera det han med.
    Nej lundegård har jag aldrig stått på, var där och tittade inför en flytt men var inte imponerad…
    MVH Jennifer

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Hej igen Jennifer!

    Världen är tydligen liten (tänker på att du ska flytta till ”mitt” stall)!

    Jag kan verkligen förstå om du inte vill ha din häst ute för mycket om han reagerar så som du beskriver; även om jag är absolut FÖR mycket hagvistelse så får det inte bli ”utsläpp in absurdum” om det påverkar hästen negativt.

    Jag hoppas att du kommer att trivas hos oss; jag har ju själv haft häst på MCR i ca 20 år och det om något är ett bra betyg; så petig som jag är :=). Allt har som sagt sina för och nackdelar men jag skulle aldrig stannat så länge om inte fördelarna övervägde stort!

    Och vad gäller fruset ridhusunderlag har det aldrig någonsin inträffat hos oss och kommer aldrig heller att KUNNA inträffa pga vårt stora ridhus konstruktion.

    Jag besökte också ett mer eller mindre nybyggt ridhus i vintras där botten var frusen och vad har man då för nytta av det? INGEN!

    Svara
  5. Lina

    Verkligen kul att fler och fler privatryttare väljer att flytta till MCR! Det blir så himla mycket roligare och trevligare att vistas där då, särskilt när det kommit många .. hmm … vetttiga människor med hästar det senaste tiden 😉 slipper man att bara reta sig på dom få som finns där! blev attackerad av, ja du vet nog vilken häst jag menar när jag gick förbi med Birk igår!

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jag kan bara instämma Lina! Jättekul med nya och förhoppningsvis ”aktiva” hästägare.

    Vad gäller hästar som attackerar när man går förbi skulle jag ta upp detta med ridskolechefen Lotta. Om tillräckligt många upplever samma problem, dvs känner oro/ rädsla över att passera vissa hästar på stallgången får det kanske införas ”stallgångsförbud” för just dessa hästar så att inte en allvarlig olycka inträffar.

    Tyvärr inser inte alla hästägare själva att deras hästar kan utgöra en direkt FARA (framför allt på en ridskola där det vistas mycket barn) och då får kanske frågan lyftas upp till en högre nivå?

    Svara
  7. Lina

    Grejen var att hästen stod i boxen, men gallret var öppen så hästen som först stod och åt lugnt i in box exploderade plötsligt och kastade sig mot boxdörren och tänderna var INTE långt ifrån mig och Birk alltså! Den hästen borde alltid stå inne med galler, och endast i gången om ägaren är där – hon kan inte göra som alla andra och lämna hästen på gången medans hon fyller på vattenspannar och tömmer skottkärror på gödselstacken då hästen utgör en direkt fara! Och precis som du säger, hästen står på en ridskola och är den första privathästen som står efter lektionshästarna!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Om jag har förstått saken rätt är ägaren tillsagd att övergrinden alltid ska vara stängd men jag kan ha fel. Mitt råd är åter att prata med Lotta annars lär ingen förändring ske. JAG kan inte gärna ”klaga” eftersom jag inte drabbats personligen- ÄN. Och må det aldrig hända heller- då blir det INTE roligt kan jag lova!

    Svara
  9. Jennifer

    hej igen, låter skoj att så många visar intresse för fler privatryttare på MCR. Började själv rida där ute för 14 år sedan och det känns skoj att tillsist ”komma tillbaks”.
    Hoppas på att hästarna kommer trivas 🙂
    Vi ses den 23d.
    Jennifer, ”Dino” och ”Gockan”

    Svara
  10. Anonymous

    Frågan är väl hur många hästar man ska ta hand om som stallägare för att räkna det som en heltidstjänst?

    10 hästar är inte mycket; det ger kanske 1-1,5 timme in- och utsläpp och fodringar och 2 timmar mockning + 1 timme ”övrig tid” = ungefär halvtid?

    20 hästar är kanske mer rimligt?

    Vad är en rimlig lön för utfört arbete?

    Det är ju inget högavlönat arbete, enligt statistiken bör lönen vara runt 15 000 kr + sociala avgifter = ungefär 19-20 kkr.

    Förtjänsten per häst skulle alltså behöva vara runt tusenlappen, om uträkningen stämmer, plus moms.

    Jag tror inte du kan jämföra hur lång tid det tar för dig att ta hand om DIN häst med hur lång tid du kan lägga per häst i ett stall du driver för vinst.
    Givetvis ska man ta väl hand om sina inackorderingar men det får inte ta en timme per häst…

    Jämför med tillridning/inridningstjänster.
    Där är ersättningen högre, cirka 7000 kr per månad, grunden (uppstallning + skötsel) är ju den samma men det tillkommer ridning/utbildning av häst, och då tillkommer 2000-2500 kr extra för kanske 4-5 timmars utbildning per vecka (30 min ridning + 15 min skötsel gånger sex dagar i veckan, till exempel! 1 timme 5 dagar i veckan blir ju ungefär detsamma).

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Ja, har man 20 inackorderingar är det säkert lättare att få någon form av vinst på stallet men hur många kan ta emot så många hästar?
    Väldigt få.

    De flesta som har egna stall inbillar jag mig inte har mer än 3-6 boxar och då blir som sagt förtjänsten marginell så vida man inte kan ta ut en hög stallhyra vilket i sin tur förutsätter en rad ”faciliteter” (ridhus tex) som inte heller detta är gratis att underhålla.

    Svara
  12. Anonymous

    Men då är det ju heller inget heltidsjobb…
    3 hästar á 30 minuter per dag och häst = 1,5 timmes jobb/dag och en förtjänst på 95 kr/timme = 4 200 kr per månad, plus sociala avgifter (dvs en kostnad på ungefär 5 500 kr totalt).

    Mest troligt har en sådan hästägare ingen lön utifrån sitt stall utan låter stallhyran betala de egna hästarna = inga sociala avgifter och ingen lön utan inkomsten äts upp av kostnader för stall och egen/egna hästar.

    SÅ jag vidhåller att 1000 kr per häst och månad inte behöver vara en dålig förtjänst!

    Men det är ju ett helt frivilligt jobb!
    Vill man inte ha inackorderingar kan ingen tvinga en till det.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Nu vet jag inte vad medel/medianstallhyran i Sverige ligger på men jag läser väldigt ofta på nätet om små ”privatstall” som kanske har 1-5 inackorderingar där stallhyran INKLUSIVE foder, strö, utsläpp och intag är max 1500:–/ månad och ibland ännu flera hundralalappar lägre. Med dessa priser menar jag att man inte kan få många kronors EKONOMISK förtjänst, ffa om man själv fått köpa in/ hämta foder och strö. Däremot kanske man ser någon annan form av vinning med att ha inackorderingar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>