Dags för en skoningslös :)))) fråga:
Tycker inte ni också att det har blivit mycket vanligare med sidokappor på skorna numera eller är det något regionalt?
Jag minns att det för kanske 10 år sedan inte var så vanligt medan var och varannan häst har det numera, både på fram och bakskorna.
Jo, det tycker jag också verkar ha blivit vanligare. Jag vet inte om det beror på att ”överrullningsskor” har blivit vanligare, de har ju inga tåkappor – men finns med sidokappor. Risken är ju att kapporna hämmar hovrörelsen, och det verkar också finnas en risk för att hovarna på sikt blir mindre. Min ena häst går numera helt kapplöst, snyggt och funkar bra.
Jag säger exakt som Anna-Kajsa. Mina hästar har sedan många år inga tåkappor alls fram utan lite tåriktade för bra överrullning.
Jag ser inga hästar i Stockholm med sidokappor men alla hästar jag köpt från Skåne har haft så när de kommit. Regionalt kanske ja.
Min hovslagare gillar inte alls sidokappor; säger att hoven låses. När jag köpte D-Day hästen från Skåne (med sidokappor) så hade hovens form förändrats på ett negativt vis, men blev efter några månader rundare igen. Och då var den hästen bara tre, dvs han hade inte skotts så länge med sidokappor.
Det ska väl vara bättre för överrullningen?
Tjena tjejen hästar har ingen överullning bak det är en förflyttning mvh Stefan
Jag har god lust att testa det på min Ella. Sådana skor används egentligen främst till hästar som haft skador i ligament och senor vad jag har förstått.
Tåriktat utan tåkappa kan man som sagt ha UTAN att behöva ha sidokappor. Hovslagaren rundar skon lite framtill (böjer upp den) vilket både ger skon stadga på hoven och bra överrullning.
Fast jag inser medan jag skriver detta att om hovslagaren INTE har smedja så kanske detta är svårt att göra? Man kan ju inte forma skon på det viset utan att hetta upp järnet. Det är kanske därför vissa använder sidokappor; de försöker tårikta/ha lite korta tår för bra överrullning utan att böja upp skon och då behövs istället de där sidokappoprna…
Hur är din skodd Birgitta?
Min hovslagare har skott med sidokappor bak i många år och hävdar att skorna sitter bättre.
Mina hästar har aldrig verkat ha ont av det.
Kreon har Classic roller skor fram då han hade detta när han köptes och jag inte velat ändra något som fungerar.
Även dessa skor har sidokappor.
Det är btw Kreon hovar som syns på bilden.
Min åsikt är att sido kappor är en fluga o det syns tydligt vid lång användning att det förändrar hoven neg. Överrullnings skor ska användas på de som behöver det! Varför ska västfront alltid krångla till allt?
Man måste ha mer kunskap om hovens funktion för att förstå varför man ska ha sidokappor eller ej. Det är en gammal skröna att hovens rörelse hämmas. Hoven rör sig ovanpå skon (titta nästa gång skon tagits av) Det är en individuell sak som ska prövas från häst till häst. Det är så tråkigt att okunskapen om skoning och hovar är så utbredd. Våra sporthästar idag utsätts för andra påfrestningar beroende på benställning, underlag, diciplin mm.Tråkigt att ofta se hästar där skon ligger kant i kant med hoven, då har man inte anpassat skon efter hästen utan tvärt om. En välutbildad hovslagare som följer forskningen och jobbar ihop med erkända veterinärer lägger också rätt beslag på hästen. Detta kan variera under åren beroende på hästens träning mm. Ni är välkomna med frågor det vi inte kan tar vi reda på.
Tack för nyanserat inlägg Elizabeth- vet ju att du är mycket nära ”hovslagarvärlden” :).
Min egen hovslagare jobbar förresten på klinik också och jag har fullt förtroende för honom då han skott mina hästar utan minsta problem i över 20 år.
AnnH: Det går bra att sko utan tåkappa även utan smedja. Min hovslagare gör det, och även hovslagaren på den ansedda hästkliniken i närheten. Jag köper överrullningsskor utan tåkappa, så skon är ju redan falsad för bättre överrullning. Samma märke finns med sidokappor, men jag och hovslagaren är överens om att det är bättre utan. Makens förra hovslagare skodde alla hästar med sidokappor på bakskorna (vanliga skor). Jag fick aldrig klart för mig varför.
Som sagt Anna-Kajsa; han kanske tyckte att skorna sitter kvar bättre.
Jag har ju genom åren känt ganska många hästägare som OFTA har tappskor på sina hästar.
Det kan så klart bero på många olika saker men för att ta min egen hovslagare som exempel har han skott alla hästar jag ägt och de tappskor jag haft genom åren är lätträknade så det har nog inte bara berott på hovkvalitén och hästens rörelsemönster.
Så är det säkert! Jag glömmer nästan det där med tappskor, vår hovslagare får nästan aldrig tappskor… Jag trodde förresten tidigare att skor utan tåkappa satt sämre än skor med tåkappa. Det var ju ofta så att skon lossnade när tåkappan blivit bortsliten. Men jag har insett nu att det givetvis berodde på att hela skon var sliten, inte på att den inte längre hade tåkappa.
Ja, hoven rör sig ovanpå skon. På en av mina hästar är denna rörelse (syns på skon) mkt tydlig och stor. Känns för mig ganska naturligt att den rörelsen hämmas när man sätter en kappa på var sida.
Marie; att sko för en bättre överrullning har inget med att krångla till det. Den handlar om att i mesta möjliga mån efterlikna en naturligt sliten fot – som givetvis rullar över bättre än en häst med skodda långa tår.
Jag pratar inte några överdrivet formade och tå-kapade new-balance skor utan bara en mjuk upprullning av precis främre delen av skon i kombination av en lagom lång tå på hästen.
Jag vill ha egna hästar och elevers hästar som inte blir halta p g a en dålig skoning. I övrigt får folk sätta precis vad de vill på sina hästars fötter…
Min hovslagare ogillar att sko med sidokappor. Tycker det påverkar hoven negativt och att hoven lättare får sprickor.Fördelen enligt hovis skulle då vara att de minskar risken för tappskor… Min pålle går med vanlig tåkappa både fram och bak och .
Anonym:
Trots att jag haft flera hästar som skotts med sidokappor har jag aldrig haft en häst med hovsprickor.
Om man har en häst som trampar av sig skorna då och då skulle jag absolut sko med sidokappor- hellre det än att riskera att hoven förstörs mer och mer för varje avtrampning.
För tio-femton år sedan var det väl – om inte vanligt – så i alla fall lite vanligare, med sidokappa på bakskorna. På framskorna tyckte jag det var relativt sällsynt då (även om det givetvis förekom)?!
Jag minns (helt och hållet beroende på vem man pratade med) hur det kunde låta:
”Skor man med sidokappa så går heeeela hoven sönder ifall de trampar av sig en sko!”
, eller
”De som skor med sidokappa är ju såna där som egentligen inte kan sko, så de tar till såna skor för att få dem till att sitta!”
,
”Näe, skor med sidokappa är sååå svåra att rikta att det är mycket bättre såhär!”
, osv osv.
De flesta uttalanden kom från olika hovslagare, by the way… 😉
/Anonym-M, som endast skor sig själv nuförtiden