Hästgift

Jag är väldigt glad över att sommaren hittills varit relativt insektsfri på nuvarande anläggning.

Även på den där jag tidigare hade häst i ca 8 år förekom ytterst lite irriterande flygfän för att inte tala om ridskolan där jag hade häst i ca 20 år.

Så jag har liten, för att inte säga obefintlig erfarenhet av hur otroligt påverkade hästarna kan bli av tex knott och det är jag som sagt tacksam över.

Jag funderar på hur många som nästan slentrianmässigt sprayar sina hästar med tex Ultrashield reflekterar över VAD det egentligen är de täcker hästens hårrem med?

Om man läser på flaskan så ska medlet skydda mot insekter i upp till 14 dagar så det säger nästan sig självt att om detta verkligen stämmer, tja då är det ganska starka grejer?

Så själv försöker jag att ransonera sprayandet och bara använda medlet när jag tycker att det börjar bli lite väl mycket insekter, dvs mycket sällan.

Samma sak med avmaskningsmedel för övrigt!

Jag upplever att många bara trycker i sin häst detta utan minsta reflektion över att det faktiskt är en form av GIFT- vad skulle annars maskarna dö av?

Man tar inget träckprov utan ger bara maskmedel ”för säkerhets skull” utan tanke på risken för resistens eller att en del hästar faktiskt kan bli sjuka av medlet.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Några 14 timmar håller det inte men är ändå betydligt bättre än allt annat jag testat.

    Svara
    • Birgitta

      Antar att du menar dagar och instämmer.

      Läste om en som sprutade på 2 ggr/ DAG- det skulle jah inte våga!

      Finns hästar som fått allergiska reaktioner av medlet.

      Renons är för övrigt rens vattnet= billigt och totalt verkningslöst, Centaura bra och luktar gott- kan även användas till hund och människa. Nog inte så varaktigt som Ultrashield.

      Svara
      • Anna

        Menar 14 dagar men skulle nog tyvärr även säga att effekten avtagit efter 14 timmar. Beror säkert på vilken typ av insekter man har. Vi har mycket mygg och det är inte mycket som håller myggor borta.

        Svara
  2. anngelica eriksson

    Är sparsam med att spraya, dessutom har jag infört sprejförbud inne i stallet efter att en kattunge dog för några år sedan. Det är tydligen inte alls ”nyttigt” för mindre fyrfotade djur 🙁
    Men vi är välsignade med mängder av svalor här på gården och de ser till att vi har minimalt med insekter över huvud taget…

    Svara
  3. Anna

    Där jag red förut var det otroligt mycket knott och mygg emellanåt på somrarna och hästarna blev helt galna om man inte sprayade dem. Gick i stort sett inte att vara utomhus (vare sig för hästar eller människor) långa stunder på dygnet … Vidrigt!

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också hört och läst om sådana ställen och skulle aldrig kunna ha häst så.

      Sommaren är ju den bästa tiden att rida (både för vädret och att jag har lång semester) och dessutom funkar det inte alls lika smidigt att ha hästarna ute på natten när man står inackorderad.

      Svara
  4. M

    Slår ett slag för Centaura, Det kan även människor använda! Min hovslagare tog upp det sist att han inte är så glad för att hästägare sprutar med UltraSheid och sen ska han arbeta i dessa gifter

    Svara
    • Birgitta

      Som redan nämnts så är Centaura bra då även människor och hundar kan använda det- jag har provat flera gånger. Och lukten är mycket mer åt ”nivea-hållet” än så där starkt syntetisk.

      Svara
      • M

        Haha sorry! Såg inte att du redan skrivit det. Vad tror ni om de egentillverkade medel som vissa på hästforum lägger ut recept på?

        Svara
        • Birgitta

          Har aldrig provat egentillverkat så kan inte uttala mig.

          Dock läste jag något som låter vettigt och det är att man inte ska tro att allt är ofarligt bara för att man ”gör det själv” eller använder vad man tror är ”naturliga råvaror”.

          Vissa ämnen kan vara harmlösa i sig själv men inte alls bra om de blandas med andra.

          Svara
  5. Anonym

    Vi använder äppelcidervinäger i vatten, det räcker hos oss då vi inte har så jättemycket flygfä

    Svara
  6. Anonym

    Nu mer är det inte så lätt att avmaska ”för säkerhets skull”. Långt de flesta veterinärer kräver träckprov först.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>