Dagens så tycker jag (om rid-tid)

En sak som har retat mig nästan ända sedan jag blev hästägare är att det genom åren inte varit helt ovanligt att jag blivit betraktad som en person som ”rider mycket”- läs FÖR mycket.

Hade det handlat om att jag red så att mina hästar oftare än andras var drabbade av olika överansträngningssjukdomar, att de ofta/alltid presterade dåligt på tävling eller att de oftast verkade trötta, nedstämda, sjuka eller dylikt hade jag förstått ”tänket” men det som en del verkar hänga upp sig på är att jag oftast sitter i sadeln omkring en timme (oavsett VAD jag gör denna timme)?!?!?!?

Jag har förstått att jag har haft ”oturen” eller vad jag ska kalla det att genom åren ha varit omgiven av en hel del ryttare som inte varit så intresserade av att rida, i alla fall inte dagligen och inte mer än 30-40 minuter på sin höjd.

En del verkar nästan ha ridit med ett stoppur och när 30 minuter passerat lättat kunnat hoppa av ”för nu är hästen motionerad”.

Och med dessa ryttares mått mätt rider jag ju då ”jättehårt” eller som en människa sa på fullt allvar för många år sedan ”Stackars Heron…han måste till och med gå på tygeln när Birgitta rider ut”!

Själv är jag av åsikten att många, många fler hästar hade kunnat ridas mycket, mycket mer/ oftare och därför är det inte så kul att ibland ha denna stämpel som ”maraton-ryttare” när det egentligen är de som inte utnyttjar en tiondel av sin hästs kapacitet som skulle kunna rida lite ihärdigare.

Sedan tycker jag visst att ”folk” kan få rida hur lite och sällan som de vill MEN att de då också bör anpassa sin uppstallning därefter.

Har man hästen i ett stall där hästen går ute många timmar i enorma gräshagar där den kanske går med flera hästar och har möjlighet att röra på sig rejält så fine- då behöver man varken rida dagligen eller speciellt länge om man inte känner för det men själv skulle jag ha mycket svårt att rent samvetsmässigt stå i ett stall där hästen står i en grus-ruta 2-3 timmar om dagen och sedan inte motionera den ordentligt.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Sedan har ju ”modet” avseende ridtid och intensitet förändrats under åren.
    När jag började min ridkarriär på 90-talet var det BRA att rida långa pass, jag vet att mina pass ofta låg på 1½-2 timmar dagligen och trimmade man skulle man då rida ut en timme innan och sedan ett trimpass osv.
    Långa pass, massvis av skritt och långa galoppintervaller var vad som rekommenderades.

    Nu har det ju förändrats, de allra flesta rekommenderar kortare mer intensiva pass av hög kvalitet.
    Läser man om toppryttarna trimmar de oftast 30-40 minuter, inga timmar.
    Borta är också mycket av ”distansträningen”, nu är intervallerna också kortare och mer intensiva (det nyaste är väl intervallträning över långa studsserier).
    Skritten är självklart oftast bra nu också men nu ska det vara avsutten skritt (promenad eller skrittmaskin).

    Vad det kan bero på?

    Jag tror ju dagens moderna hästars kvalitet kombinerat med viss skröpplighet/känslighet gör att man behöver träna mindre för att uppnå samma resultat men måste undvika slitage/upprepning för att förebygga skador…

    Hur 90-talets träningstyp skulle stå sig idag har jag ingen aning om?
    Kanske jättebra?
    Fast jag gillar det nya i att man rider ”ordentligt” den tid man rider och undviker att ”åka omkring” på hästen länge…
    Det känns vettigt tycker jag?

    Svara
  2. sofia

    Men man har väl inte motionerat en häst på 30 minuter heller!!!

    Kontstig filosofi, undra om samma människor enbart går på spinningpass/gympapass eller va det nu må vara i 30 minuter eller om dom själv kör en timme??

    Nä fullvuxna hästar anser då jag lätt ska orka gå 1-1,5 timme 6 dagar i veckan. De andra 23 timmarna vilar ju hästen!!

    Knepigt resonemang

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Jag är övertygad om att folks ”tidsbrist” och stressade liv idag där man ska hinna med så mycket som möjligt är en stor anledning till att folk rider så lite/ korta pass.

    Att ”proffsen” gör det beror dels på att de har personal som skrittar fram, skrittar av osv hästarna och då blir den totala ridtiden ändå minst en timme och dels på att de rider mycket intensivare än gemene man.

    Jag vidhåller att skritta ut 30-40 minuter flera gånger i veckan på en vuxen häst är ett skämt ur träningssynpunkt- en sådan häst skulle kunna skritta dubbelt så lång tid.

    Att som amatör tro att man tränar en häst genom att rida ”runt-runt” i en halvtimme är helt galet vilket direkt visar sig om hästen för en gångs skull tex tränas för tränare.

    Då är det träningsvärk DIREKT och flera dagars vila på det.

    Svara
  4. Minstral

    Jag både håller med och inte;) Skritta är bra och görs enligt mig alldeles för lite. Rida länge är också bra beroende på vad man gör och vad man är ute efter.

    Min häst går i stor hage hela dagen, det är ju förstås ingen motion men hon får behovet av att lunka omkring tillgodosett.

    Jag rider aldrig slappt, d.v.s. när jag sitter i sadeln ska hon alltid gå i form även vid uteritt. Skrittar fram lång och lång och avslutar med trav och skritt lång och låg. Däremellan har jag ingen som helst koll på hur långa passen blir, det är kvaliteten på passen som avgör när det är slut.

    Jag rider hellre 30 min kvalitetspass än rider 2 timmar planlöst. Ett 2-timmars uteridningspass hade jag däremot lagt in oftare om min häst inte haft kvalitetstid i hagen.

    Jag har en plan för mina ridpass, flyter det på så sitter jag inte och tragglar. Skulle det räcka med 20 min så stoppar vi där, skulle aldrig få för mig att påbörja något annat bara för att det jag planerat gick så bra.

    Jag tränar inte så mycket distans, däremot gärna intervaller.

    Jag tror som sagt inte det är tiden som avgör utan kvaliteten. Att sitta och rida runt en timme planlöst ger mindre än ett kvalitetspass på 30 min.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Sedan tycker inte jag heller att det är lämpligt att sitta och nöta dressyr i ridhuset i 1½ timme- det sliter oftast mer än det gör nytta men därifrån till att tycka att man har ridit fullt tillräckligt när man hoppar av hästen efter 30 minuter-näää.
     
    Jag har genom åren träffat allt för många människor som på en reglebunden basis (en till flera gånger i veckan) ”river av” någon form av motionering av hästen- de kanske låter hästen springa i lina 15 minuter och sedan är det bra med det.
     
    Och som jag redan nämnt så hade detta varit ok i mina ögon (fast jag ändå kan ifrågasätta VARFÖR man ens har häst om det mest verkar vara ett nödvändigt ont) om man inte, som tex på den ridskola jag stod innan VET att detta är hästens enda motion den dagen då den i övrigt stått i en grushage i max 3 timmar.
     
    Minns förr när en del till och med kunde använda ridskolans stora stall till att leda omkring hästen i stallgångarna i 10 minuter om man hade bråttom och inte hann rida.
     
    Fler borde enligt mig absolut satsa på en medryttare- dels för att ge hästen mer stimulans men också för att avlasta sig själva.
     
    Jag har svårt att tro att man innerst inne ändå inte har i alla fall liiiite dåligt samvete om man regelbundet låter hästen bli stående i boxen i stället för att rida men kanske har jag fel?  

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Ja, att DU resonerar som du gör förstår jag absolut- med tanke på hur din ”hagsituation” ser ut.
     
    Jag som ibland har min häst i en liten grushage få timmar per dag ”måste” resonera annorlunda då jag anser att hästar BEHÖVER RÖRELSE DAGLIGEN.
     
    Jag kan också avbryta ett jättebra pass efter 30 minuter men skulle inte kunna rida på detta vis mer eller mindre varje dag utan att få dåligt samvete- JAG anser nämligen att 30 minuters rörelse är för kort tid på en daglig basis. Då får jag skritta ut en längre runda eller gå ut och gå med hästen om ridningen fungerar så bra att jag inte vill rida mer än 30 minuter.

    Svara
  7. Minstral

    Hade jag inte haft min möjlighet med hagar så hade jag naturligtvis tänkt annorlunda, då hade jag varit tvungen att rida ut ordentligt långa rundor för hästens välbefinnande. Även om inte hästen motionerar sig själv i hagen så är den i alla fall i rörelse. Vi har ju alltid lite gräs i våra hagar så hästarna strövar ju hela dagen, för att busa och springa lite då och då.

    Jag rider olika länge beroende på vad jag gör, sitter jag med skritt-och travarbeter blir det ofta längre pass, kör jag galopparbete blir Misty väldigt trött och då kör jag kortare. Dessutom jobbar jag väldigt mycket i skritt. Tycker att många slarvar med skritten, de skrittar fram och av på lång tygel sen blir det inte så mycket mer. Jag tar tyglarna direkt och jobbar skritten med halsen i olika positioner och försöker få igång en aktiv skritt. Avtravning lång och låg och skritt lång och låg kör jag länge. Gärna med en oväntad fattning eller något annat bara för att se om hästen fortfarande är på G.

    Men jag är glad att jag kan ha hästen ute för där är hon i rörelse hela dagen, även om det inte är regelrätt motion:)

    Svara
  8. rackemarie

    Kan förstå de som har flera hästar att det måste vara effektivt arbete för att hinna med, men vi vanliga som rider på hobbybasis borde väl ändå ha tid att ägna ridningen minst en timme. I övrigt brukar jag inte stirra mig blind på klockan utan koncentrera mig på hur hästen känns och rida igenom det som behövs. Däremot tror jag på att ”när man rider så rider man”. Sedan kan man lägga in ”pustpauser” ganska tätt och ägna extra tid åt skritten där man kan uträtta under med lösgjordheten utan att hästen överansträngs. Men herregud, en häst är gjord för att röra på sig varje dag och speciellt om den inte kan ströva i hagen MÅSTE den få det behovet tiillfredställt.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Jag håller verkligen med dig Marie.
     
    Tyvärr tänker en del djurägare BARA på sina egna behov och inte på vad djuret kan tänkas behöva, i detta fallet motion och/ eller fysisk stimulans.
     
    Det är för övrigt min uppfattning om en del hundägare också- man ska tvunget HA en hund men att motionera den…näää…det verkar jobbigt/ hinns inte med/ bortprioriteras ständigt.
     
    Sedan tycker man att det är konstigt att man har både olydiga hästar och hundar när det många gånger kan handla om något så enkelt som att djuret är understimulerat.
     
    Tror för övrigt att detta även påverkar djurens hälsa- inte bara den psykiska utan också den fysiska.
     
    Djur (och människor också för den delen) som inte är vältränade drar lättare på sig alla möjliga skador och sjukdomar och har också svårare att återhämta sig- det är i alla fall min erfarenhet.
     
    Det värsta jag förresten hört vad gäller att inte vilja rida är den hästägare som på fullt allvar sa något i stil med att fördelen med att hästen blivit halt var att hon SLAPP RIDA (det var vinter och kallt).

    Svara
  10. Johanna

    Men allvarligt, får inte dagens hästar röra sig fritt i hage varje dag?
    Det är ju till och med ett LAG-KRAV numera?
    Det finns egentligen två regler som reglerar utevistelse/fri rörelse:
    1. Hästen ska dagligen kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter (dvs galoppera = ingen utebox eller så dålig hage att rörelse inte tillåts)

    2. Hästen får maximalt stå på spilta 16 timmar per dygn = de ridskolor som har spiltor måste ha hästen antingen i lektionsverksamhet eller hage 8 timmar per dygn.

    Menar ni att ni fortfarande ser så många hästars om har så dåliga hagar att RIDNINGEN är den rörelse en häst får?

    Personligen tycker jag ALDRIG att ridning/longering eller promenader kan ersätta att hästen får utöva sina naturliga behov, dvs ströva, leta mat och undersöka miljöerna omkring sig.
    Jag rider aldrig för att hästen har behov av att röra sig, utan bara för att jag älskar det och för att träna hästen för prestation. För egen del skulle mina hästar må lika bra av att gå i hage..
    Det är jag som vill rida..

    (okej, på meeting eller uppstallning för weekend träning händer det att också jag promenerar och skrittar ut just för rörelsebehovet och att få se omgivningen osv, dvs hästensbehov. Men det är i unmdatsgafall och enstaka helger per år jag utsätter min häst för så dålig hästhållning att detta behövs.)

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Johanna:
     
    Även om man använder hagar som ”håller måtten” (de lagstadgade) ser jag främst hästar som mest står stilla i sina grus-diton, framför allt om de går ensamma, så som fallet är på exempelvis vår anläggning.
     
    På ”min” ridskola finns inga gräshagar över huvud taget, många hästar går ensamma och hagtiden är 3 timmar per dag- du kan ju själv räkna ut hur mycket rörelse detta kan ge.
     
    Enligt min mening är det en MILSVID skillnad på tex din enorma gräshage och de små grushagar som trots allt används på väldigt många större anläggningar, framför allt i och kring storstäderna- det går liksom inte ens att jämföra på samma dag.
     
    Och i så små hagar VILL de flesta inte att hästarna SKA springa (skaderisk med tvära inbromsningar på liten yta) så ”man” är bara glad om hästen inte ”far rundor” vilket de flesta inte heller gör.  

    Skulle det komma en lag att alla hästar måste gå i hagar likt din gissar jag att minst hälften av Sveriges hästägare hade fått sälja sina hästar.

    Svara
  12. Anonymous

    Jag tror faktiskt inte att några hästar skulle behöva säljas, det handlar snarare om att ägarna vill ha nära till hästen.
    Det finns gott om plats ute på landet men då måste man köra en bit.
    Antar att man har olika prioriteringar, för mig är alternativet att min häst ska vara ensam i en trist hage inget alternativ.
    Jag väljer således att åka en bit varje dag, utan att prioritera bort ridhus eller paddock.
    Sen är det givetvis stor skillnad mellan olika anläggningar men många har hästarna ute alldeles för lite. 5-6 timmar om dagen är inte mkt. I värsta fall spenderar hästen resten av timmarna i en box.
    Anser att man bör göra mycket för att hästen ska få vara häst. Det är trots allt inte de som vill tävla och ridas. Även om en del hästar säkert tycker om det.
    Har också märkt stor skillnad på min häst när han fick kompisar och stor hage. Han blev helt enkelt lugnare och stabilare.
    /Marie

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    I sak håller jag NÄSTAN med dig Marie även om jag nog vill påstå att det oavsett vilket just nu INTE finns hagmark så att alla Sveriges hästar kan gå i enorma gräshagar i närheten av storstäderna.
     
    Att mark FINNS, ja…men då kommer vi till frågan hur långt som är RIMLIGT att man ska ”tvingas” köra för att ens häst ”ska få vara häst”.
     
    Den som bor i Stockholms innerstad- är det rimligt att den har 5-10 mil till stallet?
     
    Personligen anser jag att det finns en gräns för allt och att jag, även om jag så klart vill att min häst ska må bra ändå har den för MIN skull, för att JAG ska må bra.
     
    Det bästa är så klart om både jag och hästen mår ”optimalt bra” eller vad jag ska säga men om jag måste välja mellan att hästen mår optimalt bra och jag måste köra 5 mil enkel resa varje dag (vilket skulle få mig att må skit) eller att min häst mår något mindre bra (men fortfarande bra) och jag mår bra genom att ha stallet nära så är valet ganska självklart för mig.
     
    Jag letade LÄNGE och kräset innan jag flyttade till denna anläggning.
     
    Det i princip enda jag saknar är just stora gräshagar till alla hästarna men samtidigt så finns det så mycket annat som uppväger.
     
    Tro mig…jag har kollat på så många stall i min närhet utan att hitta något bättre och som sagt; att köra flera mil dagligen skulle förta glädjen med häst för just mig.
     
    Men vi är alla olika och har olika krav och referensramar och jag tror att man på en del ställen i Sverige inte alls ser detta problem.
     
    I Norrland kan du tex köpa en egen hästgård med enorma hagar för ett pris som du inte skulle få en 2-rumslägenhet i Malmö för så häst-Sverige ser verkligen inte likadant ut.
     
    Kunde jag köpa en fin gård med mycket mark för 2-3 miljoner i mina trakter så skulle jag flytta imorgon men så är det verkligen inte och jag undrar vilken normalinkomsttagare som idag köper gård för det dubbla- tja inte jag i alla fall. Och då får jag ”nöja mig” med att ha hästen så som jag har den (vilket jag är otroligt nöjd med ändå).  

    Svara
  14. Johanna

    Men det gör ju debatten mer intressant, om man bortser från mängden träning som krävs för hästens behov av att vara häst och istället diskuterar mängden ridning som krävs för det jag som ryttare vill göra med min häst…
    Hur tänker du då?
    Om ni hade hästen på en ofantligt stor lösdrift med mat och vatten och vila utspridda så att hästen konstant rörde sig (skrittades), hur skulle den träning ni då bedrev se ut tror ni?

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Pga skaderisken skulle jag inte vilja ha min häst i hage med andra hästar- möjligen EN häst som var ”garanterat snäll”. På en anläggning som vår flyttar hästar för ofta- hade jag haft 2 egna hästar så ja, då kunde de gå ihop.

    Träningsmässigt skulle jag rida som jag gör idag även om jag hade tillgång till en stor gräshage många timmar dagligen MEN; när Kreon hade tex viloperioder så hade jag inte, som idag, gått ut och gått med honom, longerat etc. Då hade hagvistelsen räckt- det gör den inte idag.

    JAG älskar ju att rida/ träna så för mig är detta ett rent nöje- så gott som aldrig något som bara ”måste” göras.

    Svara
  16. Johanna

    Själv vet jag att jag borde ha några fler ”maxpuls”-pass, dvs galoppintervaller eller klättring… Det vore nyttigt för hästen men jag tycker faktiskt att det är rätt trist…
    Dressyrpassens upplägg är jag rätt nöjd med, men det är ju där mitt intresse ligger så det är såklart lätt att prioritera bra upplägg på dem istället för på tråk-jobbet med galoppintervallerna! 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>