Fredag- gryta

Ny träning för Nina idag och känslan var ännu bättre än i tisdags.

Jag fokuserar väldigt mycket på halvhalter just nu och att Vicke verkligen hamnar på bakbenen i dom och tycker att det hjälper kadens och faktiskt även bjudning väldigt bra.

Nina har (så klart) helt rätt i att det sällan hjälper att ”jaga” en häst som inte bjuder tillräckligt även om det är det vi ryttare många gånger gör. Det blir för de flesta bara att hästen går isär utan vikt där vi vill ha den; på bakbenen.

Tillbaka hemma bestämde jag mig för att vara lite huslig och gjorde en köttfärsgryta. Den blev såååå god men det tycker jag om nästan all mat jag lagar så det kanske säger mer om hur o-kräsen jag är ?

Insåg härom dagen att min ”salladsperiod” är över för i år vilket säkert har med den annalkande hösten att göra.

Jag är periodare när det gäller mat, frukost framför allt och kan snöa in på något en period för att därefter inte vilja äta just detta på länge.

Fil och müsli är en sådan grej; det äter jag i princip bara på sommaren.

Just nu är jag sällan sugen på något särskilt på morgonen (det skulle vara en gräddtårta i så fall ha ha men de brukar inte ligga i min kyl precis) så jag äter ibland inte förrän vid lunch och då kan jag lova att dagens gryta satt fint!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag håller inte helt med om att inte ”jaga”. Att trycka fram hästen ger ofta en bättre bärighet. Camilla är på mig hela tiden och påtalar också att jag förlorar mycket poäng på att jag inte trycker fram henne mer. Vad du har skrivit här så vill domarna också se mer framåt och då tror jag man ska trycka fram. Blir ofta obekvämt i början men sen händer det grejer. Jag gör det dåligt för det är jobbigare och inte alltid så bekvämt. Men när jag red programridning för C Hamilton så sa hon fram, fram, fram hela tiden. Hon sa också att om jag får fram henne mer så är jag på 70.

    Svara
    • Birgitta

      Frågan är kanske vad man menar med ”fram”?

      I de medelsvåra klasserna ska man ju rida med SAMLING och rider man bara fram utan att ha hästen även ”på bakbenen” blir det ingen samling.

      En domare påpekade detta nyligen; (verkligen vatten på Ninas kvarn) att jag red mer på FART än ENERGI typ. Och det är ju en skillnad.

      Du kan rida väldigt samlat och ändå energiskt med en häst som liksom pumpar uppåt och du kan rida väldigt mycket framåt men helt utan samling.

      När min häst verkligen tar halvhalterna som han ska blir han liksom fjädrande i gången och det är det både jag och domarna vill känna/ se, inte en häst som springer ifrån sina bakben.

      Att BARA rida framåt är väldigt lätt, att rida med energi OCH samling är mycket svårare.

      Svara
      • Minstral

        Så klart inte bara gasa på, man får ju ha hästen på plats, men man får mycket gratis genom att gasa på, mycket som kommer av sig själv. Men inte springa hur som helst såklart.

        Svara
      • Minstral

        Sen håller jag inte med om att många ryttare gasar, de flesta bromsar mer.

        Svara
        • Birgitta

          När hästar känns sega ”gasar” många/ de flesta på- det är ju ganska naturligt eftersom man önskar bättre fart. Så jag håller inte med om att ryttarna då bromsar- det gör ju hästen själv på ett icke önskvärt sätt.

          Nina menar att det sällan hjälper att jaga hästen i detta fall utan det är när den är mellan hjälperna man kan påverka den.

          En häst som bara jagas är inte mellan hjälperna för det mesta.

          För övrigt tycker JAG att det inte är helt ovanligt att man ser ”osamlade” hästar i medelsvåra klasser och det ska de ju vara (samlade alltså).

          Svara
  2. Anna

    Jag tycker ofta att det hjälper att göra lite ”tvärtom” mot det som man intuitivt vill göra. Om hästen bjuder lite dåligt så rider man liksom ännu mer samlat än den har lust med, och vill den springa ifrån en så gasar man ännu mer. Då blir det som hästen hade lust med från början obekvämt, och så får man vips en mer lagom bjudning.

    Men det funkar såklart bäst inom rimliga gränser haha… Man kan ju inte rida baklänges eller skena omkring. Själv föredrar jag nog hästar med lite ”sämre” egen bjudning. Men onekligen hamnar man i klistret när det är skarpt läge (tävling) om hästen just då bestämmer sig för att såsa omkring.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>