Att en häst som byter ryttare/ ägare efter relativt kort tid i sitt nya hem blir halt eller ”bara” beteendeförändrad är inte jätteovanligt och det har skrivits mycket om detta.
Ofta anger man som förklaring till skador att den nya ryttaren rider ”annorlunda” (läs: sämre), att utrustning, skoning, underlag etc förändras osv och det instämmer jag verkligen i kan påverka enormt.
En annan faktor som slog mig nyligen som säkert påverkar men som vi kanske inte tänker på har också med den nya ryttaren att göra och jag ska illustrera med ett exempel:
En bekant köpte för länge sedan en ”projekthäst” vars hållbarhet var ifrågasatt.
Hästen har hos sin nya ryttare fungerat utmärkt i många år och medan en del skulle tillskriva detta ”god ridning och dito omvårdnad” ser jag även andra faktorer som JAG är övertygad om har bidragit minst lika mycket om inte mer.
Till att börja med rids hästen på en väldigt basic nivå (näst intill som en unghäst) och det sätts sällan någon fysisk press på den så att den bli trött, får träningsvärk, får känna att ribban liksom höjs rejält.
I min värld är det ganska naturligt att skaderisken ökar ju mer ansträngande arbete man utför med sin häst, även om man försöker att öka kraven successivt och jag tror för att ta till ytterligheter att det är större risk att en häst som går i piaff och passage och gör seriebyten 5 dagar i veckan löper större risk att överansträngas än en häst som utför LC-rörelser lika ofta.
En annan faktor som jag tror påverkar alla hästar men framför allt de som är i grunden lite svagare är mängden viloperioder, både ”microvilor” (någon dag här och där) och vila i någon vecka i taget.
Och just denna häst, i exemplet ovan vilar enligt mitt sätt att se det väldigt ofta.
Så kombinationen ”knappt ansträngd vid ridning” och ständiga vilodagar/ veckor tror JAG har gjort att hästen håller sig frisk men det är så klart omöjligt att bevisa.
Det hade varit intressant att se om hållbarheten hade förblivit densamma hos en ryttare som red tuffare pass på en regelbunden basis och som dessutom red 6 dagar i veckan 48 veckor om året.
Att vi som ryttare dessutom har subjektiva uppfattningar om vad som är att ”rida tuffa pass”, vad vi tycker är frekvent ridning eller ej förutom det mer självklara; vår varierande ridskicklighet gör att det blir ytterligare en faktor i lotteriet när man köper häst; ytterligare förändringar som kan påverka hästens hälsa och ridbarhet.