Dagens (bajs)fråga

I samband med Kreons kliande som jag skrivit om tidigare beslutade jag mig för att utesluta att han inte hade mask och skickade därför in ett träckprov (som visade måttlig förekomst av blodmask- därav avmaskningen i fredags).

Jag har genom åren gjort detta då och då och därför också sluppit att avmaska (läs: mata min häst med gift för det är så jag ser det) och på nuvarande anläggning har stallägarna gjort detta en gång varje sommar sedan jag flyttade dit i alla fall och avmaskat alla hästar som behövt detta.

Men det ÄR ju näst intill omöjligt att mask-kolla alla hästar, i alla fall hos oss där hästar kommer för in/tillridning och där även övriga inackorderingar byts ut med ojämna mellanrum.

Vet att detta med avmaskning sköttes urdåligt på den ridskola där jag stod innan (vet dock inte hur det är nu), där avmaskade alla lite som de kände för, dvs någon avmaskade flera gånger om året, någon inte alls och så fanns det allt däremellan. Och givetvis var det aldrig någon som mockade sin avmaskade hästs hage speciellt pga detta.

Minns att en hästägare avmaskade sin häst samma dag som den åkte på bete- juste mot den betesägaren!

Mitt förslag på hur man kunde i vart fall FÖRSÖKA hålla koll på ”maskläget” i alla stall är att man som nyinflyttad avkrävs ett träckprov senast veckan efter att man kommer till stallet och att ens häst under tiden får gå i en och samma hage som man sedan sanerar vid behov.

Ett träckprov kostar inte många kronor och går snabbt at få svar på så det torde inte vara en orimlighet som jag ser det i alla fall.

Dagens frågor är:

Tar du träckprov på din häst innan avmaskning? Om inte; varför? Hur ofta avmaskar du? Och om du står i annat än eget stall; hur sköts detta på din anläggning, kollektivt eller sköter var och en sin egen hästs avmaskning?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Vi har tar alltid träckprov före ev avmaskning. När min var fyra gick han på bete och hämtade med sig envis springmask. Syns inte på vanligt träckprov och trots att han var väldigt infekterad visade inte det här tejpprovet något heller. Han kliade upp stora sår och jag hade tre olika veterinärer som tittade på honom och alla trodde det var exem son gjorde att han kliade sig. Detta pågick i flera månader men i december det året såg jag en springmask och då behövde jag inte fundera längre på varför han kliade sig. Bör tilläggas att jag hade avmaskat under hösten med preparat som skulle ta springmask men den var uppenbart resistent mot ivomec. Det jag vill ha sagt med mitt långa inlägg är att man inte ska avmaska för säkerhetskull, vad gör vi den dagen vi inte har något nytt preparat att ta till som biter på parasiterna. Detta är 2,5 år sen och jag har inte behövt avmaska sen dess. Ingen förekomst av blodmask och han har inte visat några symtom på klåda så springmasken blev vi av med med hjälp av cydektin.

    Svara
  2. Åsa T

    Där vi står måste man lämna ett träckprov och vid behov avmaska innan hästen flyttar in. Stallägaren sköter sedan processen med träckprov några ggr om året och avmaskar de hästar som behöver det. Vi ägare betalar naturligtvis, men det är skönt att hon ”tar hand” om det och då blir det gjort på alla samtidigt, träckprov alltså. Avmaskning sker bara på de hästar som behöver det. Jag tycker detta är ett bra system. 🙂

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag fick också med springmask från hingstbetet min unghäst gick på för snart två år sedan. Tack och lov upptäckte jag det snabbt, och efter att ha pratat med ”min maskkonsult” (Birgitta vet vem 🙂 ) avmaskade vi ett par gånger med jag tror det var fyra månaders mellanrum, och virkonade emellan. Springmasken är ju lurig eftersom den inte syns på träckprov. Förutom detta är våra maskrutiner så att vi tar träckprov på våren, och avmaskar om det behövs. (Brukar inte behövas). På hösten avmaskar vi om det har varit mycket styngflugeägg – även om vi plockar så mycket vi kan räknar jag inte med att få bort allt.

    Svara
  4. Anonymous

    Jag personligen tar alltid ”kolla masken”. Detta tycker jag egentligen inte ska vara frivilligt. Inga hästar ska avmaskas om de inte behöver det. Minns med fast ett stall där vi stod där man avmaskade alla bara för att hästägarna tyckte det var för dyrt med kolla masken. Sånt är inte ok! Problemet vi har idag med att hästar blir resistenta beror ju på att man avmaskat i tid och otid. I övrigt sköter hästägarna det själva där vi står men det är ett litet stall så vi koordinerar det alltid.
    Hälsningar
    Christel

    Svara
  5. Minstral

    Vi tar träckprov, jag är så glad varje gång jag slipper avmaska Misty och då inte bara för att slippa ”giftet” utan för att hon är omöjlig att avmaska. Först får vi ”bremsa” örat för att få på nosbremsen, sen kan vi maska. Hon är en väldigt väluppfostrad häst i andra lägen men hon hatar att bli avmaskad. Kastar sig och stegrar sig. På hösten avmaskar vi alltid då vi har mycket styngfluga och jag litar inte på att jag får bort alla ägg med skrapa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>