Tillbakablickar: hästen som inte fick något hö

Idag såg jag av en slump en annons för höpellets; det var en privatperson som ville sälja några säckar pga felköp.

Jag konstaterade att kilopriset (över 20:-) hade avskräckt mig i alla fall men det fick mig också att minnas ”hur det kunde gå till förr”.

Idag, och med de kunskaper som finns och sprids om hästars olika grundläggande behov hoppas och tror jag att det jag ska berätta om inte hade fått förekomma….

På ”min” ridskola hade vi för +30 år sedan en lektionsponny som hostade.

I ett försök att minimera detta ställdes ponnyn på pappersströ (strimlat papper) och den utfodrades endast med några kilo grönpellets/ dag.

Jag får låta det vara osagt om vi eventuellt även gav den lite havre (inte som jag minns) men något stråfoder what so ever fick den inte !!! Alls!

Att ponnyn var hungrig som fan tror jag bevisades genom att den kunde äta/ slicka upp en hel saltsten (de där stora blocken man har ute på beten) på ingen tid alls…mycket annat fanns inte att stoppa i munnen när pelletsen var uppätna!

Att detta djur inte fick kolik tycker jag idag är ett under, bortsett från allt annat.

Idag är jag rätt säker på att man antingen hade ställt ponnyn på lösdrift (dvs tagit den ur lektionsverksamheten) eller gett den uppblött hö/ hösilage så att den fick tuggbehovet tillgodosett!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Alma

    Det finns en del riktigt gamla hästar som lever på höpellets p.g.a dåliga tänder. Man kan givetvis också diskutera huruvida det är okej eller ej. Till viss del tror jag att även höpellets tillfredsställer tuggbehovet eftersom hästen ändå gör själva tuggrörelserna men OM man ska ha kvar hästen och ENBART fodra med höpellets är det för mig det sista alternativet oavsett anledning.

    Som du säger finns det dessutom flera lösningar på ovanstående problem och om ridskolan ville ha kvar hästen i verksamheten och få bort hostan hade dem också kunnat exempelvis bygga två uteboxar till två hästar och enbart ställt in dem i det stora stallet innan lektionen.

    Svara
  2. Alma

    På tal om det, det kom precis upp ett inlägg i mitt flöde på facebook om en kvinna som hade haft svårt att få tag på hö och därför ska börja fodra sina friska hästar med höpellets tills hon hittar hö.

    Svara
  3. Alma

    Tillägg på min tidigare kommentar: OM man ska fodra hästen enbart med höpellets (vilket jag inte vet vad jag tycker om) ska det vara en så stor mängd att det räcker åtminstone några timmar för hästen i boxen. Jag vet en ponny på 41 år som hade det så. Han var i övrigt i extremt bra skick för åldern men hade inte så mycket tänder. Han fick 2kg uppblötta höpellets varje dag och det tog honom flera timmar att äta upp. Dock tycker jag detta som sagt är det absolut sista alternativet om man överhuvudtaget ska göra det.

    Svara
    • Birgitta

      Ponnyn jag refererar till åt upp sina pellets hysteriskt snabbt; jag skulle gissa att total ät-tid per dygn understeg en timme.

      Ska tillägga att jag själv jobbade en del i stallet på den tiden så jag hade hyfsad inblick.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>