Måndag- hagmockning

Idag har Frenchie vilodag och själv gav jag mig en vilodag från ett tilltänkt projekt; hagmockning.

Efter att ha försökt att bända loss x fastfrusna bajshögar gav jag upp och hann under tiden få flashbacks från ett stall jag stod i en kort period.

Där skulle man mocka sin hage minst en gång i veckan och gjorde man inte det fick man betala 500 kronor i böter!

Denna typen av idioti är jag verkligen glad att slippa numera; att knäcka både rygg och redskap över fastfrusen skit eller att vada ut i lera långt över anklarna för att få upp dynga blandad med detta- nej tack!

Har också läst hur folk står med pannlampor sent på kvällarna och försöker hitta bajs i vinterhagar- stackars människor!

Att man vill försöka hålla parasittryck nere och hagarna rena fattar jag absolut men kan som en tröst till de som är lika laid back som jag i perioder berätta att ingen någonsin mockade grushagarna på ridskolan jag stod i tidigare under säkert de första 15 åren jag stod där.

Då ska man veta att hästar kom och gick i en aldrig sinande ström och all gödsel låg alltså bara orörd i dessa förhållandevis små hagar.

Trots detta nollade tex min Heron de gånger jag tog träckprov på honom och avmaskningar var inte heller någon vi gjorde regelbundet eller kollektivt utan det sköttes hipp som happ om alls.

Nu menar jag verkligen inte att jag rekommenderar detta sätt på något vis men vill bara visa en motpol till den ibland lite väl hysteriska hagmockningen en del sliter med under gräsliga förhållanden på framför allt vintern.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    När vi hade inackorderingar blev de tilldelade en hage (kunde vara samma i flera hage). Hur de skötte sin hage la vi oss inte i enda kravet var mockning vid flytt. Funkade alltid bra och de var alltid supernoga. Tror det är bättre att göra så än att tvinga dem.

    Svara
    • Birgitta

      Det låter som det bästa alternativet!

      Möjligen att man fick skriva in någon ”för säkerhets skull-klausul” om man verkligen skulle ha någon inackordering som fullständigt struntar i om hagen är proppad med gödsel så att det drar till sig en massa insekter men jag gissar att få skulle missköta det så.

      Komiken var ett stall jag stod i där stallägaren själv hade en hage med ett bokstavligt BERG av gödsel. Hästen bajsade bara på ett ställe och det var metrar ifrån gödselstacken- ändå låg all denna skit där och drog till sig flugor även till de angränsande hagarna. Hade ju varit så enkelt att ta bort.

      Svara
      • Minstral

        Min uppfattning är, efter att ha haft inackorderingar i flera år, är att det är bäst att backa så mycket som möjligt och bara lägga sig i om något är riktigt galet. Jag lider inte av att de har massor med bajs i hagen, det är deras hästar som lider. Men som sagt har jag aldrig haft några problem. Typ detta är er hage året runt, bestäm själva hur ni vill att era hästar ska ha det.

        Svara
        • Birgitta

          Ja man är olika.

          Finns många skäl till att jag inte vill ha inackorderingar och ett är att jag säkert hade retat mig på väldigt många saker som inte sköttes så som jag tycker. Detta efter att ha själv ha stått i flera stall där det ständigt bröts mot alla möjliga regler trots otaliga tillsägelser. Typ lämna bommar på marken på utebanan, inte ta bort bajs från utebana/ ridhus, inte släcka/ låsa efter sig, lämna stallet osopat, tömma gödselkärran direkt vid början av stacken och inte längst bort osv.

          Svara
  2. Cia Wigström

    Hos oss mockas den torrgjorda ytan ( och ligghallen) varje dag, alla som har häst i den hagen mockar varje dag oavsett väder.
    Jag har järngrepar och järnkrattot som man kan använda att hacka loss bajs med.
    När alla sköter detta varje dag blir det väldigt lättskött. Jag är ute varje morgon och mockar båda de hagarna som vi använder.
    Nu har vi 3 hästar i ena hagen och 4 i den andra.
    Vi har dessutom lampor med bra belysning som man kan tända om det är mörkt.

    Svara
  3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Mockar fram tills det fryser ute sen vårmockar jag som jag kallar det när det börjar tina upp då tömmer jag hagen efter vintern och sen mockar jag en gång i veckan ungefär. Brukar bli en skottkärra i vallackens hage och ungefär 2 i stoets hage. Hon bajsar mer har jag insett eller så är det för att hon sprider ut sitt och vallacken har sina fasta badplatser.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>