Så här ser min 18-åriga travare ut i hårremmen.
Hon går endast i hagen, har täcke på sig, borstas någon gång i veckan. Äter hö, havre och sojamjöl.
Vad vill jag ha sagt med detta?
Jo, att jag anser att många krånglar till sin hästhållning helt i onödan.
De köper alla möjliga tillskott, de grubblar över om stråfodret innehåller rätt mängd av zink, koppar och jag vet inte allt. Allting vägs ner till minsta gram och de litar blint på sin analys.
Jag tror långt mer på att psykiskt välbefinnande och vettig hästhållning ger den glänsande hårremmen än kraftfoder för 20 kronor kilot och Bibbi är ett bra exempel på detta om ni frågar mig. Och jag har inte ens någon analys på just detta partiet hö och jag väger varken det eller havren särskilt noga utan jag vet på ett ungefär vad jag lägger in i boxen och ser om det äts upp. Lämnas hö kvar ger jag en aning mindre nästa dag, äts allting upp ökar jag givan.
Och ja, jag fattar att detta inte funkar med alla hästar men jag förstår inte heller ”hysterin” när det gäller rena hobbyhästar som rids tämligen kravlöst några gånger i veckan.
Finns en annan aspekt i att väga foder. Har du inte eget stall så betalar du ofta för en angiven mängd foder och för den sakens skull måste du väga noga så du inte förbrukar mer än du faktiskt betalar för.
Det har du absolut rätt i.
Och på tal om att väga foder/ vad som ingår har jag sett motsatsen också så att säga.
Hästägare som proppat i ibland smällfeta promenadhästar svindyrt kraftfoder bara för att det ingick i stallhyran.
Håller med dig i stort. Nu måste jag väga mitt hösilage då jag betalar per kilo. Kraftfoder ger jag inte mycket, blandar havre och proteinmüsli. Ger olja i betforen. Inbillar mig att oljan ger mer lyster i hårremmen. Sen ger jag faktiskt ett ledtillskott (Chondrogen) då hästen är 26 och säkert har lite artros. Har du det lika enkelt till Frenchie som till Bibbi?
Att du ger ledtillskott (med bevisad vetenskaplig effekt får jag hoppas) tycker jag inte är konstigt då du dels rider på en 26 åring dels tycker att hon har börjat se stelare ut(vill jag minnas att du skrivit tidigare).
Nej, Frenchie har inte en exakt lika enkel kost som Bibbi, främst för att han är både svårfödd och fd magsårshäst så honom vågar jag inte ge bara havre och hö och han äter oftast inte tillräckligt hö för att hålla hullet. Dessutom rids han med hobbyhästars mått mätt hyfsat ordentligt till skillnad från Bibbi som inte rids alls.
I alla år körde vi på med havre, kraft grund, betfor, hö och equion. I equion fanns ju alla mineraler, vitaminer o jästcultur så det räckte. När Fredde fick problem med tänderna åkte betforen ut o istället blev det musli. Då Mirre är en hussa med hö/hösilage får hon sen flera år tillbaka 2 kg uppblött lucernpellets varje dag. Jag som alltid vurmar för enkelheten har till viss del fått tänka om Nu försöker vi ge henne så mkt hösilage (blir aldrig mer än. 10-11 kg) som hon vill ha. Fortf 2 kg lucern, 1 skopa ( knappt 2 dl) low starch preformance-uran socker. Skoporna 3ggr om dagen får hon bara för att trycka i henne extra vitaminer o mineraler, gastrocare (förebtggande för magsår nu när hon står inne så mkt) o Litoveten som jag gett i alla år. Så ja just nu är det ettjäkla duttande med maten… men fin i hullet o pälsen är hon trots 4 månader på box. Nu har vi börjat promenera… o ja hon är laddad men finns inget jag vill ta bort just nu. Jag har ju alltid förr fodrat ned ögat… men men läget är nu som det är. Tror tyvärr jag får fortsätta med low preformace (jäkla dyrt foder) tur hon inte får så mycket. Ev. kan jag gå tillbaka till havren… men inte läge just nu.
Ja, jag har också försökt vara enkel men får böja mig för leons behov. Gastromash (kraffts, super) för massa extra vätska varje dag (han sparkar dessutom sönder boxen om soppa inte serveras ), low starch pellets, just nu några dl equijjewel per dag pga han tappat under rehab och behandlingar i höst. Chondragenet varje dag sen 7 år tillbaka… och hösilage. Som han käkar.. sådär
Ja. Chondrogen finns det studier på. Tror kanske du minns fel om stelhet. Hon är väldigt mjuk och fin med tanke på ålder och hur lite hon rids. Däremot har hon haft lite problem med stabilitet i framknän till och från. Just nu känns det faktiskt riktigt bra♥️.
Min frieser och även Tobbe äter mycket enkelt, mineraler, hö och för det är gott hippo low carb halv kilo om dagen 🙂 .
Sedan ska jag kanske förtydliga att jag absolut tycker att man måste göra en individuell bedömning för varje häst och, om den har ”särskilda behov” (gammal, svårfödd, PPID, otroligt het osv) så klart ta hänsyn till dessa men när jag ser alla de ”miljoner” tillskott som säljs för väldigt dyra pengar och som sedan staplas i många foderkammare anser jag att man många gånger hade kunnat skippa dom och ge hästen ett kilo morötter i stället. Eller en gräshage. Eller rida mer/ bättre. Osv. Men ett kryddmått av whatever som utlovar guld och gröna skogar är ju gudbevars lättare att fixa?
Ett bra grovfoder med analys är helt klart det bästa. Men jag blir nästan matt när folk ger diverse tillskott(ofta till hutlösa priser). Ska man använda något så ska det ha evidens , inte bara att man tror att det hjälper.
Instämmer helt!
Jag är inte mkt för att krångla till det och har haft hästar tidigare där det var hö, havre, betfor och lite mineraler som gällde.
Idag har jag en äldre valack (24 år) samt en 14-åring med lite blandade problem, båda dessa kräver en del tillskott för att underlätta livet för dem, jag räknar inte foderstat men behöver tänka extra protein mm för gamlingen och lite blandat för ”kropp&knopp” för den andra. Skulle dock aldrig stoppa i dem ngt tillskott ”bara för att”.
Mina får i princip fri tillgång på hösilage och halm.
Sen får de mash när de kommer in på kvällen med mineraler i och litovet nyponpulver.
Samt morötter på morgonen innan de går
ut till balen.
Litovet är egentligen till min 22-åring men 11-åringen får av bara farten.
Äter det själv och har inte alls lika ont i lederna i tex händerna.
Men äter de halm om de har fri tillgång på hösilage? Det har ingen av mina gjort.
Birgitta!
Tror att en stor anledning till att alla hästar i din vård mår bra och är välmående är det psykiska och god vård. Har inte häst sedan länge men hund rottweiler Elliot och han är oerhört blank och välmående utan speciellt mycket borstande eller badande. Han får bra foder och trivs – det gör nog mycket ??