5 sätt att undvika att bli lurad

Detta har vi diskuterat på bloggen många gånger och det skrivs spaltmeter om det på sociala medier men lik förbannat är en del människor så naiva och blåögda (och desperata ibland gissar jag?) att de hamnar i väldigt tråkiga situationer där kräk lurar dom.

Så igen:

1.Sälj aldrig en häst på avbetalning! Har man inte råd att köpa en häst genom att betala den till fullo vid leverans så är detta en stor röd flagga! Kommer man att ha råd med akut veterinärvård? Tappskor? Annat oförutsett? Framför allt så skyddar du som säljare din ”egendom” och riskerar inte att behöva jaga en betalningsovillig köpare som plötsligt har tusen ursäkter kring varför pengarna dröjer.

2.Låna aldrig ut en häst utan vattentätt kontrakt och om du inte har möjlighet att både besöka den regelbundet och ta tillbaka den omgående om något skulle gå åt hel…vete….

3.Ta referenser på en eventuell inackordering- hästvärlden är så liten att nästan alla känner alla så det bör inte vara svårt. Kolla med föregående stall hur betalningar och åtaganden skötts.

4.Skicka inte varor du har till salu utan att ha fått betalt! Och givetvis gäller det omvända; betala aldrig för en vara i förskott om du inte har råd att förlora summan. Att betala tusentals kronor till en vilt främmande person som du inte har gemensamma vänner/ bekanta med är som bäddat för en enorm risk- är du villig att ta den? Med andra ord är det tveklöst att rekommendera att köpa PÅ PLATS. Bor du ”off”….tja…trist för dig men det är smällar man får ta (dvs att behöva köra långt om man vill fynda whatever men bättre det än att bli lurad).

5.Om du köper stråfoder: köp helst av någon som andra redan har goda erfarenheter av. Se till att ha en skriftlig överenskommelse vad som ska gälla om du vill reklamera balar. Köp inte gigantiska partier utan att vara säker på att dina hästar äter det och/ eller att du tycker att fodret är dugligt att fodra med.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia Wigström

    Helt riktigt!
    Håller med.
    Köper dock begagnade saker på marketplace.
    Har det du skrev i klar åtanke.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>