Tanken?

Säkert för att jag inte själv har barn men jag har svårt att förstå tanken med en offentlig sagostund för spädbarn?

Att man som nybliven förälder kan behöva komma ut lite, absolut men högläsning för x bevisar….hmmm?

Förklara för en okunnig!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina Hallbäck Stigendal

    Jag gissar att det kanske är lite mer än bara högläsning, att det är en berättelse med små figurer/annan rekvisita eller så.

    Svara
  2. Marie Ultege

    Kan tänka mig att det är ett försök till att fånga upp föräldrar tidigt för att de ska fortsätta läsa högt och besöka biblioteket.

    Svara
      • Marie Ultege

        Ja, med tanke på minskad läsförmåga i befolkningen är alla sätt bra. Tror jag löste en siffra att så många som 30% riskerar att bli funktionella analfabeter om vi inte lyckas vända utvecklingen. Jag som svensklärare kämpar på min front.

        Svara
  3. Annelie Magnuson

    Låter ju jättemysigt! Barn 0-1 år är ju hemma med en förälder och vissa har inga syskon. Föräldern kan också vara ensam och behöver komma ut och träffa folk som du skriver. Tror det är en fin upplevelse som stimulerar barnets alla sinnen.

    Svara
  4. Victoria Jacobson

    Barns språkutveckling börjar redan i livmodern. Där finns studier som visar på att barn vars föräldrar läste för barnen redan i magen, hade ett större ordförråd, ökad språkförståelse och ett starkare socialt samspel än barn som inte fick högläsning. Detta är en insats från biblioteken att öka barns språkutveckling.

    Jag har läst för Tindra sedan hon var i magen och vi läser minst en bok varje dag. Att läsa böcker ger enorm empati, god fantasi och är ett jättebra verktyg för att kunna öppna upp ang svåra samtal med barn. Exempelvis för att ge ökad förståelse för små barn om döden eller ensamhet.

    Det är även en väldigt stor skillnad på en bebis under en månad och en 1åring.

    Svara
      • Victoria Jacobson

        Ja, jag med! Likaså att det största lärandet sker i socialt sammanhang. Därför är språket en av dina starkaste verktyg för lärande. Att diskutera och reflektera över ens upplevelser kan du inte göra utan att sätta ord på vad du känner,tycker o tänker. Tycker det är skitbra att biblioteket gör en sådan insats. Likaså att vi varannan fredag cyklar ner till biblioteket med jobb för sagostund med våra 1-3 åringar ❤️

        Svara
  5. Eva Dahlman

    Tyckte spontant också att det lät märkligt. Har heller inte egna barn men syskonbarn som var mycket hos oss under uppväxten. Så jag förstår hur små barn fungerar.
    Är precis som Birgitta säger också en bokmal och började läsa väldigt tidigt och minns än idag hur jag som liten läste under täcket med ficklampa när det egentligen skulle vara släckt. Har läst mycket- väldigt mycket- hela mitt liv. Har alltid haft det lätt i skolan. Höga betyg och universitetsutbildning. Minns och förstår det jag läst.
    Detta är inte skryt utan ett sätt att förklara att jag tror att läsförmåga och läsförståelse är helt nödvändigt och kommer bli ännu viktigare nu när man inte längre kan ’jobba sig upp’ som på -50/70 – talet.
    Däremot visste jag inte att så små barn kunde ha någon nytta av det ? Och i ärlighetens namn betvivlar jag fortfarande det.
    Hade jag haft egna barn hade jag läst för och med dem och uppmuntrat dem att läsa. Det är fantastiskt. Jag har inte tråkigt någonstans vare sig på ett sjukhus eller på en långflygning.
    Däremot ogillar jag (vissa) sociala sammanhang så jag hade aldrig deltagit i denna typ av aktivitet. Lika lite som andra sammanhang där människor utan något gemensamt buntas ihop.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>