Kandar- nej tack!

Jag har nämnt detta förut men kom ihåg var ni läste det först; jag tror att kanadret är på väg bort som betsling på tävling helt och hållet, även internationellt.

Och i dessa tider av välfärdsdiskussioner till höger och vänster så tror JAG att det snabbaste sättet att öka välfärden för hästar är att förbjuda kandar på tävling.

Jag säger inte att kandar alltid är sämre än träns, jag fattar att det finns ryttare som rider sina hästar på kandar hur bra som helst men det är det snabbaste och enklaste sättet att få till en generell förbättring.

Det finns så klart massor av annat man kan göra men igen; detta kräver minst insats.

Med bland annat detta sagt men egentligen oaktat vad är det för mig en ”red flag” när hästar man vill provrida visas på kandar och jag måste fråga mig varför?

Även OM en häst tävlas på kandar vill i alla fall jag förutsätta att en normal häst främst rids på träns och då vill jag också se den riden och provrida den med denna betsling.

Och tyvärr är MIN, förvisso inte så stora, erfarenhet att hästar som visas på kandar kan kännas som om någon satt fast tyglarna i en vägg på träns.

Och att visa tex en 6-åring på kandar som jag vet förekommer är ännu mer varningsklocka så vida jag som köpare inte uttryckligen poängterat att jag söker en häst för internationellt tävlande på hög nivå. Då vill man kanske visa att hästen går att rida på kandar men annars är det för mig både obegripligt och misstänkt.

Och om en häst går mycket sämre på träns än kandar är det hur som helst inget för mig då jag inte vill rida på kandar alls längre.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Håller med, att tvinga ekipage till en viss betsling är bakåtsträvande.

    Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Fast nu måste jag lägga in en punkt som faktiskt försvunnit helt i debatten
    Kandar och sporrar är INTE avsedda att användas som genvägar
    Deras ursprung är att du som ryttare ska kunna använda dessa utan att det syns. Eftersom det är skarpa saker ska det användas av skickliga ryttare och först när hästens utbildning är korrekt genomförd. Dvs den kan bära sig korrekt mm. Ridsporten har kört helt vilse och det kommer nog bli det som stjälper oss.
    Man pratar en massa om form o utrustning men man glömmer varför vi rider dressyr ( hållbar häst) och varför tex kandar ( ryttarens förmåga)
    Kandar är inte skarpare än vanligt bett ( du har ju bridongen) så ryttaren ska ju visa att den kan hantera stången ( dvs inte dra i den) och att den kan hantera dessa två oberoende av varandra.
    För mig så kan ett ständigt drag i vanligt bett med tryckskador som följd vara lika illa för hästen.

    Svara
    • Birgitta

      Och det är tyvärr denna genvägssökning som jag sett bland hobbyryttare flera gånger.

      Hur man betslar upp för att man inte kan få hästen att kröka på nacken annars tex.

      Samma sak med graman.

      Svara
  3. Johanna Berglund

    Tycker du verkligen det är amatörryttarna som drar hårdast i stången?
    Det är väl det som irriterar mig allra mest, att de som rider ”bäst” rider så illa på stången…

    Svara
    • Elizabeth Torrisi

      Nja utifrån hur många ser du dagligen dra i stången? Eller är det en bild från ryttare i extremt svåra miljöer? Kanske välfärden kan ta och ha lugnare miljö för hästarna att arbeta i. Ref till tex OS som var helt galen miljö.

      Svara
      • Johanna Berglund

        Oj, det hade jag missat?
        Jag förstod det som att de fått till en arena med bra avstånd till publiken och med bra möjligheter till framridning?
        Vad tråkigt om förutsättningarna var dåliga.

        Svara
        • Johanna Berglund

          Framförallt är min iakttagelser från SM, där förr både juniorer, YR och seniorer red på kandar eftersom det var OBS-tävlingar för internationellt tävlande. Känslan var inte att de professionella och skickligare äldre ryttarna red med mer känsla eller precision på kandar betsling än vad de mycket yngre och mindre rutinerade ryttarna gjorde.
          Fast såklart kan jag inte veta, förstod bara inte varför Birgitta poängterade ”hobbyryttare” i sin kommentar eftersom jag förr uppfattat det som att hon velat ta bort kandaret på alla nivåer.

          Svara
          • Birgitta

            ” Och det är tyvärr denna genvägssökning som jag sett bland hobbyryttare flera gånger.”

            Jag skrev hobbyryttare eftersom det är främst dessa jag ser IRL.

            Men jag vill egentligen att kandaret ska tas bort på alla nivåer för då behöver inte hobbyryttarna sträva mot detta (åh…tänk när JAG kan/ får rida på kandar) och proffsen får visa att de kan rida bra även på träns.

          • Elizabeth Torrisi

            Johanna: kanske där problemet ligger? Att man vid en viss tävling ska visa upp sig och hästen fattar ju inte att just den tävlingen kan vara avgörande. Man behöver nog titta på fler parametrar när det gäller tävling. Här finns det nog en del att fundera över. Men då måste vi också titta på erfarenhet och validerad kunskap. Tyvärr är den på väg att urvattnas när utbildningen inom hästområdet tar influenser från ovaliderad kunskap.

  4. Marie

    Genvägar kan säkert vara extra frestande när så mycket omkring oss handlar om prestationer och snabba resultat.
    Det är sällan gediget ”hantverk” och tålamod framhävs.

    Svara
  5. Stina Holm

    Elizabeth Torrisi, jag håller med dig till viss del och även Birgitta till viss del. Det är inte så svart och vitt som man vill måla upp det! Jag tror inte lösningen ligger i att förbjuda kandar. Det är bara att dölja symptomen i min mening. Tryckskador är något som inte kommer upp i debatten alls men oavsett så handlar det ju om att vi behöver utbilda våra hästar korrekt och vi behöver lära oss rida bättre. När hästen är korrekt utbildad och vi kan rida på bästa sätt tror iaf inte jag att kandaret är ett problem längre.

    Det finns många, många idag som tävlar på kandar trotts att hästen inte alls är redo för det. Gapande munnar avsaknad av bärighet – men som ryttare får du en bättre(?) känsla och mer kontroll – du kan utföra svårare saker men tappar harmonin och möjligheten för hästen att bära sig.

    Nej frågan är komplex – men jag är ganska övertygad om att förbud inte magiskt kommer att lösa alla problem…..

    Svara
    • Birgitta

      Ja, du som domare bör ju se en hel del ryttare som tävlar på kandar så din kommentar går helt i linje med mina åsikter om att alla inte är ”redo” för kandar osv.

      Sedan tror jag, som jag skrev, absolut inte att alla problem magiskt försvinner om kandar tas bort men det är det snabbaste och enklaste sättet att BÖRJA och iaf lösa en del.

      Svara
  6. Anna

    Jag tycker definitivt att det borde vara tillåtet att rida på träns på alla nivåer även internationellt.

    Sedan kan jag ju tycka att det nästan är ännu värre i hoppningen där det nästan verkar finnas någon slags prestige i att ha mest galen betsling… ”Det här är väldigt speciella, känsliga, svårridna hästar” får man som svar och blir dumförklarad när man påpekar att det ser obehagligt ut.

    Svara
  7. Birgitta

    Sedan vet jag inte om det tappats bort i diskussionen ovan men mitt inlägg handlar FRÄMST om kandar vid provridning.

    Och där tycker jag definitivt inte att det hör hemma , i alla fall inte på hobbyryttarnivå, dvs där jag är.

    Jag förstår inte varför man vill visa en häst på kandar och det är som jag skrev en varningsflagga för mig om jag som köpare inte varit tydlig med att jag vill se denna betsling.

    Annars BÖRJAR man med att visa hästen på träns, även på salufilmen, och vill man sedan gå vidare kan kandar möjligen bli intressant.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>