Verkningsintervall

Jag gjorde en liten marknadsundersökning nyligen och frågade på Facebook hur ofta de som har rena sällskapshästar (dvs hästar som inte rids alls) verkar dom.

Jag blev faktiskt förvånad över att en majoritet påstod att de gjorde detta var 6-8 vecka och med andra ord gissar jag att jag är värsta hästägaren enligt dom 🙂 ?

Bibbi verkas nämligen just nu var 18:e (!!!) vecka och det intervallet kunde min tidigare ponny också ha ibland (annars 12 veckor).

Nu är jag så pass gammal att jag litar låååångt mer på vad min utbildade hovslagare med lång erfarenhet anser än främlingar på nätet och det är också hans direktiv jag följer.

Kostnaden för just Bibbis verkning är dessutom försumbar eftersom den sker i samband med Frenchies skoning så det är absolut inte för att spara pengar eller för att hon skulle vara besvärlig att verka för det är hon absolut inte.

Men kanske är det också så enkelt att när man ställer sådana frågor på nätet så svarar bara de jag ibland raljerande kallar Bror Duktig?

Ni vet de där som har sina hästar ute i hagen 45 timmar om dygnet 🙂 eller de som är ute med sin hund på långpromenader 16 timmar om dagen. Typ.

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie

    Hur ofta man behöver verka hovarna beror ju väldigt mycket på hovarna.
    Starka hovar med korrekt benställning behöver nästan inte alls verkas. De slits ”rätt” under förutsättning att hästen går på ett ”lagom” slitagegivande underlag.

    Svara
  2. Anja K Phersson

    Tror inte det handlar så mkt om bror duktig, det är relativt enkelt att underhållsverka själv(om hoven är i balans och frisk i övrigt). Tror inte det är många som tar ut folk att verka varje månad.

    Svara
      • Anja K Phersson

        Ja och det har jag lite svårt att tro på, vanligtvis skor folk med alldeles för långa intervall, 8 veckor som förr var standard innebär att hästen går med för trånga skor minst 3 veckor. Tror att de flesta gör en del av verkningen själva. Lite svårt att se att hästar som inte används får den typen av ”lyx”(kostnad).

        Svara
  3. Petra Milton

    Tror inte det handlar om att vara duktig. Kan ju bara prata för mig själv men tycker det är minst lika viktigt att Max 24 år har rätt vinklar och inte behöver snubbla på långa tår som de andra. Han har tävlat/tränat större delen av sitt liv och har lite förslitningsskador. Känns extra viktigt att underlätta för honom med vettig hovvård. Han verkas därför av hovslagaren var 6:e vecka.

    Svara
    • Birgitta

      Fast handlar det inte iaf delvis om att hovslagaren ändå kommer var 6:e vecka?

      Eller skulle du ringa ut hovslagaren till honom var 6:e vecka även om de andra skoddes med 8 veckors intervall?

      Så tror iaf jag att många gör? Verkar när hovslagaren ändå är där.

      Svara
      • Petra Milton

        Antagligen, men har inte skott var 8:e vecka på måååånga år. Men det är ju en väldig skillnad mot 12-18 veckor. En barfota hov kräver ju ofta mer omsorg än en skodd hov. De kan ju försämras snabbt om de slits snett osv.

        Svara
    • Anna Ozén

      Håller med. Mina avelsston verkas var 6- 8 vecka beroende på deras individuella behov. En kollas tom var tredje vecka pga problem med återkommande hovbölder. Min hovslagare muttrar däremot om hästhållare som tror att hovarna slutar växa bara för att ston går till avel.

      Svara
  4. Viktoria Göransdotter

    Jag har hovvårdare ute med 5-6 v mellanrum och fixar själv däremellan. Dock är ju han unghäst (4 år) och under utbildning men jag ser att han har behov av tät trimning. 18 v låter långt enligt mig, du skrev att du lär hovis fixa hovarna när den adre skoddes men nog skos den oftare än var 18 v?

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…ja, min andra häst skos var 6:e vecka så sällskapshästen hade absolut kunnat verkas med samma intervall OM DET BEHÖVS.

      Men hon har uppenbarligen bra (?) hovar och går aldrig på annat än gräs så hon klarar sig med så långt intervall.

      Och det var exakt samma sak med min ponny. Han hade dessutom hovar av granit; min hovslagare fick ta i med full kraft för att knipsa av hornet. Min travares horn är helt normalt. Hon är 18, ponnyn blev 23.

      Svara
      • Anna Ozén

        Jag verkar mina för att hovarna har vuxit och blivit långa inte för att de spruckit. Har en häst med dåliga hovar. Hennes hovar mår bäst av det längre intervallet (8 veckor)

        Svara
        • Birgitta

          Det förstår jag och det handlar ju massor om HUR en häst sliter hovarna.

          Min hovslagare berättade om en häst han tittade till i flera år men aldrig behövde verka för den slet ner hovarna själv helt perfekt. Det var en ponny som reds av barn IBLAND och på grusvägar.

          Så klart ovanligt men ändå.

          Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag har hästar som behöver verkas var 14 dag o andra som kan gå 4 månader.
    På våren o sommaren växer allt som ogräs. På hösten o vintern särskillt om det är hårt i marken så sliter de som bor på lösdrift ner sina fötter rätt bra.
    Så för mig som har många djur, många fler än de föesta så säger jag att de är på individnivå.
    Har även skodda hästar btw.
    De skos om var 4-5 vecka.

    Svara
  6. Birgitta

    Förresten; jag minns att ”alla” skodde var 8:e vecka när jag köpte min första häst för +35 år sedan. Och skorna lades ofta om!

    Nu skor nästan alla var 6:e vecka. Jag har i och för sig aldrig lagt om skorna men undrar hur många som gör det idag.

    Vad tror ni förändringen av intervall beror på? Ökad kunskap eller annorlunda hovkvalité/ ridning?

    Svara
  7. Marie

    Det finns nog ännu fler funderingar kring raspning av tänderna än verkning av hovarna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>