Det är extremt sällan jag läser insändare/ inlägg där någon skriver ”talspråk” men här ett undantag (inlägget handlade om en lanthandel som riskerade nedläggning):
”Denna affärn har funnits med sen ja va litten, bodde i Värmskog å ä en väldigt mysig lanthandel. Men alle förstå sig påare å idiotförklarande mot alle som inte handler där å dumsnåle bönner å fan vet allt. Ni måste väl ändå förstå att det inte är ekonomiskt försvarbart att som tex en flerbarnsfamilj eller stort hushåll storhandle i en lanthandel hur gärne en än vill ha butiken kvar. Klart dä ä ledsamt om den blir borte men alle måste väl tänke på sin egen plånbok i förste hand eller hur tänker ni om eran egen ekonomi? Majoriteten jobber troligtvis inte i Värmskog utta i Grums, Karlstad, Arvika ex å där handler fölk just pga prisera. Dessutom finns inte allt en behöver heller kanske i en lanthandel. Sen att man har pengar till tankning för å handle iställe för handel i lanthandel. Man handler ju naturligtvis efter jobbe å på vecka å åker ingen extratur. Har ni jämfört priser å sett va en storhandling genererer i utslag? Antagligen inte. Som sagt jättetråkigt men ja vet heller ingen som gärne köper dyrare saker än man behöver. Tro mig ja hade gärne handle varenda gång i Degerbyn men dä ä inte höllbart i längda å eftersom inte allt finns som ja behöver måste ja ändå iväg te en annan affär oavsett.”
Jag tänkte först att det måste vara en pensionär som skrivit ovan men nej, det är en man som är yngre än jag 🙂 !
Är med i en Facebook-grupp för bohusläningar och där är det några som skriver ”på talspråk” och det är ärligt talat nästan obegripligt. Gammaldags bohuslänska är svårt att förstå som det är, och så på det då någon som försöker skriva ”som det låter” (någon vedertagen stavning finns det ju inte). Däremot är det ju flest äldre som gör så, men jag har lagt märke till att en del personer som är yngre än jag pratar med (mycket) grövre dialekt än vad jag gör, är det på modet kanske?