Dagens bettfråga

image

Med den enorma uppsjö av bett som finns på marknaden undrar jag idag vilket eller vilka bett NI använder?

Har ni flera som ni alternerar mellan eller ett och samma?

Själv har jag ett tvådelat ”traditionellt” bett- det satt helt enkelt på tränset när jag tog bort Kreon och köpte Vicke och eftersom även den sistnämnde verkade nöjd med det har jag inte sett någon anledning att byta.

Har ett likadant (fast i hårdgummi) till tömkörningstränset- mest för att jag inte orkar ta av tyglarna från det vanliga tränset när jag ska tömköra.

Gör således ”allt” med samma bett; rider dressyr, hoppar och rider ut.

Ovan beror uteslutande på att jag tycker att det fungerar så bra- annars HAR jag bett så jag skulle kunna öppna en affär eftersom jag provade många olika på Décima som hade tungfel och bett ju väldigt sällan blir utslitna.

Nosgrimmorna är vanliga achen med löst spänd rem nertill, tycker det är snyggast men tror inte att de inverkar speciellt mycket eftersom de inte är speciellt åtdragna.

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Jag skiftar mellan tre bett och två olika nosgrimmor. Betten är neue schule turtle top och tactio samt ett tredelat från hööks med lite tungfrihet. Nosgrimmorna är ett remont o ett high jump från PS. Hon funkar bra på alla tre men tandläkaren rekommenderar att man varierar så därför byter jag då och då.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag har de sista ca 10 åren ridit mest på tredelade Sprenger. Jag började med det när jag hade en treåring som var lite orolig i munnen. Jag fick tipset att testa Sprenger eftersom de är tyngre – och hon trivdes direkt på det. Sedan har jag passat på att köpa sprengerbett om jag hittat på rea eller på annons begagnat, så jag har ett par-tre stycken olika + kandarstång. För en del hästar verkar det inte göra någon större skillnad. men framför allt unghästar tycker jag verkar gilla dem. Den enda som det inte alls funkar på är makens lusitano – han har så låga laner att det helt enkelt blir för trångt.
  Min lusitano har en väldigt smal underkäke ”som ett russ” sa veterinären som kollade hans tänder. Därför rider jag honom på tvådelat, och är nu på jakt efter ett kort, tvådelat Sprenger till honom. Tillsvidare går han på ett tvådelat eggbett som jag haft till någon unghäst tidigare. Jag har helst engelsk nosgrimma – tycker det är både snyggast och mest funktionellt. Nya lusitanon har för tillfället remont, eftersom det satt på det träns som han fick sig tilldelat och för att jag gärna har en nosgrimma som stabiliserar bettet på yngre hästar.
  För ett par månader sedan testade jag att rida Am på kimblewick – jag behövde ett bett med lite hävstång för att rida på en hand i tekniken, men ville inte rida på ren stång. Hon fungerade alldeles ypperligt på det, så jag har även testat det under ett och annat dressyrpass.

  Svara
 3. Johanna

  Sprengers 3delade med fasta och lösa ringar. Ett rakt bett från Hööks med fasta ringar och fast mittdel. Gillar det bettet som blir lite skarpare. Rider mest på Sprenger. Har Micklem, mexikansk och aachen. Tycker min häst gillar aachen minst och är ful i remont Micklem är min favorit just nu.

  Svara
  • Birgitta

   Finns det någon häst som klär i remontnosgrimma 🙂 ? Svar: NEJ!

   Eller så hade den oavsett varit snyggare i något annat…

   Svara
 4. Petra

  Varierar mellan tvådelat Sprenger turnado och tredelat baucherbett. Micklem till vardags och vid hoppning och engelsk nosgrimma på träning och tävling (dressyr).

  Svara
 5. CeciliaL

  Brukar ha 3 delat med en ’lozenge’ i mitten. Har samma bett pa samma hast alltid, ingen tandlakare eller veterinar har nagonsin sagt till mig att man maste variera. Om det skaver sa mkt att man maste variera, sa ar det val nagot fel pa passformen? Jag tycker val snarare att man varierar beroende pa vad man ska gora – skarpare bett nar det behovs (jakt, terrang, i borjan av en distansritt), mildare bett nar det kanns mera ratt (kanslig hast, skolning, lugna uteritter) och sa gillar jag hackamore pa vissa hastar, kanske for att jag har araber som ofta har valdigt sma munnar, plus att det funkar bra for distansritt. 5aringen rider jag i en mycket mild s.k. flower hackamore f.n., men tycker val att den kanns litet som att rida i en grimma, inte sa forfinad direkt, sa kanske byter till 3 delat sen.

  Svara
 6. M

  Jag varierar efter vad hästen trivs med. En jag har trivs bäst att alltid ha samma helt vanliga tredelade bett med en pullerman-nosgrimma, trots hon är väldigt rörlig, gapig och trutig (genetiskt från både Baloubet- och Indoctro-blodet) är det den bästa kombinationen för henne. Till andra varierar jag bett mellan tjockt tvådelat, vanligt tredelat och med långa parerstänger, baby-pelham, ett 2,5 ringat bett från Trust som jag sätter två tyglar på och hackamore.
  Jag gillar att variera både bett och nosgrimmor, framförallt håller det mig som ryttare alert på min hands inverkan på hästen.

  Svara
 7. Manda Stillnert

  Använder bara tre delade bett gillar inte två delat och inte heller hästen jag har nu 😛
  Rider oftast på tredelat koppar bett med rörliga ringar, engelsk nosgrimma. Men varierar ibland med D-ringsbett i koppar tredelat de med. Hon verkar trivas med de så 🙂

  Svara
 8. jannike

  Använder ett tredelat sprenger, ett tjockt tredelat till tömkörningstränset som även har remontnosgrimma. Sen ett tredelat med kula i mitten. Sprengerbettet sitter på micklemtränset, tredelade med kula på mitt träns med aachennosgrimma.

  Svara
 9. Ingela

  Bytte från billigt tredelat till ett tredelat Sprenger Sensogan. Och jo, det blev skillnad. Lugnare mun, trevligare stöd. Psykologi eller.. byter iallafall inte tillbaka . Men en fundering… Varför har många de senaste år börjat vända snokremmen uppåt. Jag har lärt att den lösa remmen som blir över ska vara nedåt. Men någon (mode?)trend som slagit in eller varför?

  Svara
   • Ingela

    Aha. Det var före min tid som läsare här. Intressant. Även om vi inte hittat det rätta svaret. Har kanske alltid varit så olika men det känns som om om den uppåtvända remmen är en senare företeelse. Nåja. Jag har den nedåt. Spänner den nästan inte alls, men har den där, dels för att jag tycker det ser naket/konstigt ut utan och för att (tror jag!) det till viss del ändå stabiliserar och troligen stöttar hästen att hålla munnen stängd.

    Svara
 10. LenaLu

  Varierar mellan tredelat sprenger o tvådelat bridong. Väldigt känslig i munen o provat det mesta. Har nu köpt PS High jump träns o fått en ny häst.

  Svara
 11. Madeleine

  Min häst har efter tre år blivit tung och trist på sitt tredelade sprenger bett, så jag har bytat till tvådelat tunnare bett.
  Med tveksam effekt, beror nog på att han är energilös för tillfället.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>