Botulismvaccin

Idag tänkte jag att vi skulle diskutera botulismvaccinering!

Vaccinerar ni era hästar? Varför/ varför inte?

Jag ska vara ärlig och erkänna att Vicke INTE är vaccinerad medan jag har varit väldigt noga med att se till att flera andra hästar jag ägt har varit det.

Varför jag valt att inte vaccinera Vicke får jag väl skylla på en kombination av lathet och snålhet och att jag inte bedömer risken för botulism som särskilt stor.

Han var inte vaccinerad när jag köpte honom och att fixa med grundskyddet blev liksom bortprioriterat vid köpet och sedan har det bara rullat på eller vad jag ska säga.

Vi tar eget ensilage på anläggningen och i mina lekmannaögon är det alltid av väldigt god kvalité och mycket torrt- nästan som hö.

På ridskolan kunde kvalitén ibland variera väldigt och det var också efter att ha ätit otroligt blött ensilage en längre tid som Archie fick fång- det är jag övertygad om även om jag inte har några bevis för det (han hade inte ätit gräs på månader när han fick fång).

Hade vi idag dragit igång en vaccineringskampanj på anläggningen så att en veterinär kom och gjorde grundvaccineringarna hade jag hängt på trots att jag som sagt bedömer sannolikheten för botulism som mikroskopisk men att idag köra iväg för att få detta gjort eller själv ta ut en veterinär- nej.

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Jag har inte vaccinerat ngn av hästarna, men egentligen borde jag göra det. Botulism är ju fruktansvärt om det skulle drabba hästen. Vi har ganska ojämn kvalitet på vårt hösilage, och förförra hästen klarade inte alls av det utan fick fodras med hö upptill för att fixa det någorlunda. Men botulism har ju ingenting med ojämn kvalitet, ts.halt eller liknande att göra utan det räcker ju att lite jord eller en bit av ett djur kommer in i balen innan den plastas in…
    Och jag har hittat allt möjligt i våra balar; stora stenar, rejäla pinnar, bitar av staket(?), rådjursben och en halv hare, för att nämna några! Såååå sannolikheten för att våra hästar mer eller mindre skulle trillat av pinn är ganska hög… OBS! När jag gjort ”djurfynd” i balarna har jag givetvis inte gett av den balen till hästen samt förstås meddelat vår personal…

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi har inte vaccinerat, och inte ens efter att ha varit på föreläsning om boturism hos veterinären kände jag ett behov av att göra det. Vi köper hösilage av extremt bra kvalitet. Det är slaget med rejäl stubb och vi har aldrig haft en jordsmula i det. Dessutom portionsfodrar vi allt – vi har alltså koll på allt hästarna får till skillnad mot om man ställer ut en bal i hagen.

    Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Har alltid vaccinerat våra. Är ganska glad för det då jag för ngr år sen hittade en död katt i Mirres ensilage, så tur var så hade hon inte rört det.

    Svara
    • Birgitta

      Katt?!?! Huuu!!!!

      Har aldrig hittat annat än lite större kvistar/ pinnar i vårt och totalt jordfritt.

      Men vår stallägare är erfaren och noga.

      Svara
      • Birgitta

        Sedan förekommer det visst att bönder kör ihjäl rådjurskid osv och jag har sett att en del kör med någon form av kedjor framtill för att förhindra det.

        Svara
  4. Trasselkvast

    Jag vaccinerar inte pga att hon inte äter silage, men gjorde hon det skulle jag göra det. Förut gjorde hon det och fick då vaccin. Hon vaccineras ju ändå en gång om året, så det är inget extra besvär, och jag kan inte tänka mig att det är så dyrt (har noll koll dock).

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Det är betydligt dyrare än influensa, och grundvaccinet är tre sprutor relativt tätt. För våra fyra skulle det gå på över 10 tkr för grundvaccin, även om jag körde dem till veterinären (och inte räknar med kostnaden för resorna som då blir sex vändor om jag kör dem två och två)

      Svara
      • Trasselkvast

        Hon var ju grundvaccinerad och veterinären har stallet bredvid (200 meter), så för mig skulle det alltså inte bli samma hiskeliga kostnad som för dig.

        Svara
  5. Maja

    Jag har vaccinerat upp min, ser ingen anledning att inte göra det. Om en bal är dålig med botulism är inget man kan se, risken är alltför stor enligt mig. Känns som en ”billig” och enkel sak att göra.

    Svara
  6. Malin

    Jag håller på att grundvaccinera min häst just nu. Har inte vaccinerad mina hästar för botulism på många år tidigare just pga att jag portionerar upp allt hösilage osv. För några veckor sedan hittade jag dock en platt död råtta i en hösilagebal och då blev jag såklart rädd och har nu som sagt bestämt mig för att vaccinera.

    Svara
  7. Madeleine

    Jag vaccinerar inte hästen. Har hört att hästen dör iaf om den får botulism, det tar bara längre tid för en vaccinerad häst. Men det kan självklart vara fel, och risken är ändå minimal.

    Svara
    • Bodil

      Så verkar det inte vara (SVA:s hemsida):

      Är BotVax™B ett effektivt vaccin och räcker det att det skyddar mot botulism Typ B?
      Precis som andra liknande vaccin (till exempel stelkrampsvaccin) är BotVax™ B ett vaccin med god effekt mot sjukdomen ifråga. De botulismfall som verifierats hos hästar i Sverige har alla orsakats av typ B toxin, som vaccinet är riktat emot. Inga fall av botulism i Sverige har setts hos hästar som immuniserats med detta vaccin.

      Svara
  8. CeciliaL

    Har aldrig vaccinerat, kanner ingen som har, eller ens nagon som namnt det. Har aldrig hittat djur eller jord i nagon av de manga hosilagebalar jag oppnat i min dar. Nan enstaka pinne bara.

    Svara
  9. Lee

    Nej, jag ger hö! Hade jag gett silage så kanske, har för mig dock att jag läst ganska nyligen att det inte skyddar bra alls…

    Svara
  10. Linda

    Vaccinerade förr, inte nu längre. Köper hösilage från leverantörer som skördar bra, aldrig nånsin hittat döda djur i det! Hua!
    Väldigt få, konstaterade dödsfall under lång period, så chansen känns minimal.

    Svara
  11. Dressyrliv

    Resonerar exakt som dig, Birgitta. Har alltid vaccinerat men av lathet inte gjort det på min unga. Men det borde jag nog göra! Ska bara … 😉

    Svara
  12. Frida

    Har inte gjort det innan även om jag tänkt att göra det. Nu var jag iväg på nya pållan och veterinären frågade om hon skulle ha botulism också så då fick hon det, så är det gjort. Var inte vaccinerad mot det innan så det blir 2 st till. Förra året hittade jag faktiskt en död mus i en bal, aldrig hänt innan, eller jag har i alla fall inte sett ngn. Känns bra att ha det, man vet aldrig och går det att skydda sig mot det så är det nog bra, hästar är så osäkra ändå man vet aldrig vad som kan hända liksom….

    Svara
  13. Linnea

    Började grundvaccinera, men min häst reagerade så starkt på vaccinet så i samråd med veterinären avbröt vi hela proceduren. Sen sa veterinären att det fanns olika botulism och att vaccinet bara täckte in en variant.Har aldrig hört det innan, men han sa att det egentligen inte spelar någon roll om man vaccinerar för hästen kan bli sjuk ändå.

    Nuförtiden äter hon dock bara hö så då behöver jag inte oroa mig 🙂

    Svara
      • Linnea

        Stel och hängig, hade svårt att äta. Hon blev dålig på kvällen och det satt i några dagar efter.

        Svara
    • Emma Backström

      Den infon har jag också fått av veterinär. Att vaccinet bara täcker en typ av botulism. Dvs hästen kan drabbas ändå, trots vaccin. Därav har jag ej vaccinerat i kombination med att det verkar vara ovanligt att höstar drabbas.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>