Bra stallredskap, del 3

Ett bekymmer som jag gissar att många ridhusägare har är att vissa ryttare ”glömmer” att plocka upp bajset efter sin häst.

Skulle alla ignorera upp-plockningsönskemålet/ kravet har man snart en förstörd ridhusbotten = ökad kostnad som till syvende och sist drabbar de som nyttjar ridhuset (fast det tänker de nog inte på).

För att verkligen göra vad man kan som ridhusägare för att öka viljan att städa upp efter sig menar jag att tillhandahållandet av adekvata och välfungerande redskap är ett måste och denna grep ger jag i sammanhanget högsta betyg.

Med den samlar man lätt upp även stora högar till skillnad från en del skrangliga diton där allting bara ramlar av innan man nått skottkärran/ tunnan för gödsel.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  När jag läste ridlärarutbildningen och vi läste om underlag så minns jag att efter ett visst antal år i ett ridhus med genomsnittligt antal hästar som rids, och bajsar, där så består underlaget av 80 % bajs. Minns inte exakta siffror i antal år osv men just det där med 80 % bajs har fastnat haha. Det vill man ju inte rida på, tvivlar på att bajs (visserligen förmultnad till stor del) är ett superbra underlag. För att inte tala om hur onödigt det är att förstöra ett dyrt underlag snabbare än nödvändigt. Jag är noga med alltid plocka upp, inte minst för att det ser så tråkigt ut att komma till ett ridhus med en massa högar. Och vi mockade ridhuset mellan varje ridlektion när jag jobbade på ridskola. Eleverna plockade efter sin ridlektion och ridlärarna höll undan lite under lektionen, t ex under en skrittpaus. Klarar man det på en ridskola klarar nog ett privat ridhus att hålla undan bajset.

  Svara
  • Birgitta

   Jag minns mycket tydligt när jag kom i kontakt med upp-plockningstvånget första gången- det är typ 20 år sedan.

   Min dåvarande tränare hade byggt eget ridhus och krävde att man plockade upp bajset.

   Jag insåg hur smart detta var ( för att spara underlaget) och föreslog att vi skulle göra detsamma på den ridskola där jag hade min häst uppstallad.

   I det ridhuset gick ca 40 lektionshästar, 25 privatägda hästar och 20 polishästar så man kan ju bara tänka sig mängden gödsel per år!!!

   Mitt förslag mottogs dock inte alls positivt och först ganska många år senare infördes det- vet ej på vems initiativ då.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>