Liggande häst

Snabbt på benen igen….

En bekant tar ofta kort på sin häst när den ligger ner 🙂 och av de många bilderna att döma gör den det ganska ofta och på alla möjliga tider på dygnet.

Sist jag såg en av dessa bilder slog det mig att jag aldrig ser Vicke ligga ner, varken i boxen eller i hagen.

Att han ligger i boxen ”vet” jag eftersom jag, när han stod på halm ofta hittade detta i svansen och numera ser att han har spånpelletspartiklar över stora delar av kroppen/ täcket men jag har på de 6 åren jag ägt honom inte sett honom ligga ner i hagen en enda gång som jag kan minnas.

Även om jag kommer 5 på morgonen står han upp så gissningsvis är det på natten han lägger sig?

Ser ni era hästar ligga ner någon gång? När? Ute/ inne?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Stenai har jag nog bara sätt ligga en gång och de var i början, de andra kan faktiskt lägga sig mitt på dagen om de är varmt ute och sova en stund.

  Svara
 2. Liv

  När jag hade eget stall och hästarna hemma så låg ALLTID Rigoletto och ”sov” när man kom ner och ”sade godnatt” till hästarna vid 23-snåret. Då gick jag ofta in till honom och satt ner en stund och klappade honom varpå han snusade vidare tryggt och lugnt. Sedan stängde jag boxdörren och gick upp och lade mig själv 🙂 Rigoletto, han låg kvar och sov!

  Svara
 3. Malin

  Så länge jag hade min häst inackorderad på stor anläggning och med egen hage såg jag aldrig henne ligga ner i hagen. När jag sedan köpte egen gård och min häst nu går ihop med två små shettisar så ligger hon och vilar så fort vädret är lite mildare och inte så blött. I boxen har jag sett henne ligga och vila oavsett var. Är jag lite sen med natthöet så ligger hon ofta när jag kommer ut och som unghäst låg hon ner varje dag efter insläpp och em-mat.

  Svara
  • Helena Hille Jardelid

   Våra brukar ta en tupplur i hagen på fm om det är bra väder. Ligger inne i lösdriften ibland på natten, men långtifrån alltid.

   Svara
 4. Lee

  Detta har jag funderat på, för jag har aldrig sett min häst ligga ner. Varken i box eller hage (precis som Vicke har hon tydliga spår av detta)

  Svara
  • Birgitta

   Min egen högst ovetenskapliga teori är att VUXNA hästars sätt att vila är väldigt individuellt både generellt och vad gäller tid och plats.

   Jag noterade förvånat att det ibland kunde vara flera hästar som låg ner i respektive hagar i vintras när det var ”ruggigt” ute, både kallt och lite lerigt. Och den miljön tyckte ju Vicke var något stökig eftersom han sprang i hagen då och då, så pass att jag bytte stall (och därefter upphörde springandet).

   Men uppenbarligen kunde många hästar slappna av så pass där att de låg ner i hagen och detta var alltså inte hästar som reds hårt och som låg ner på grund av krävande arbete.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>