Måste hästen VILA efter hagvistelse?

De flesta skulle nog spontant svara NEJ på denna fråga, eller?

Ämnet aktualiserades för några veckor sedan då jag stötte på en bekant som har egen gård.

Vi kom att prata om det här med hag/utevistelse och bekanten berättade att han tar in sina hästar från hagen vid 14.00-tiden för att de ska hinna äta och vila innan han rider vilket sker ca 18.00!

Jag blev ärligt talat så paff över denna kommentar att jag inte fann mig och ställde frågor som tex:

Vad gör dina hästar i hagen egentligen och hur mycket mat fodrar du med om det tar så otroligt lång tid för dina hästar att äta upp?!?!?!?

Kan för tydlighetens skull berätta att det handlar om vuxna, välutbildade dressyrhästar som går en och en i hagen, inte om unghästar som lever rövare i stora flockar.

De hästar som jag ser och som dels är vuxna och som dels går ensamma rör sig sällan speciellt mycket i hagen och definitivt inte så att de sedan behöver vila och/ eller ägna timmar åt att äta innan man kan rida på dom.

För mig är hagen mer eller mindre en viloplats för hästen och när den tas in därifrån ska man i princip kunna sadla och tränsa direkt för att sedan rida ett normalt ridpass.

Om jag någonsin köper en egen gård kommer jag absolut att ha mina hästar ute minst 9-10 timmar om dagen och behöver de vila eller äta mer än de kan göra i hagen (där jag kommer att lägga ut mat efter behov) så får de banne mig göra detta på kvällen/natten!

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag är HELT inne på din linje och anser heller inte att hästen ska behöva vila efter en hagvistelse. Men som motvikt antar jag att din bekant menar vila på maten, dvs att det inte är hagen som ger upphov till behovet av vila. Precis så resonerar en bekant till mig! Hästarna ska helst in minst ett par timmar innan arbete. Nu gäller detta iofs travhästar som tränas för tävling men antar det är samma tänk.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ja, det är inte omöjligt att det är samma tänk men i ärlighetens namn tycker jag att många ryttare har en ”överdriven” syn på det arbete deras hästar faktiskt utför.

  De tycks tro att deras ridning är rena maraton-kraftansträngningen för hästen och det kanske den är om man tex tränar travare/ galoppörer professionellt men att rida ett dressyrpass är oftast inte något som hästen blir nämnvärt uttröttad/ ansträngd av. Jo, kanske om man rider piaff, passage och seriebyten i en timme men hur många ”normalryttare” gör DET?

  När jag var liten fick jag inte bada/ simma förrän en evighet efter att jag hade ätit något; min mormor trodde att jag skulle drunkna i så fall.

  Och så klart ska man inte äta en 10-rätters middag och sedan simma 2 mil i ett skummande hav men åter igen- hur många barn gör det?

  Lika lite som att jag tror att det är farligt att plaska runt lite invid strandkanten och ta några simtag tror jag att det är farligt att rida direkt efter att hästen har ätit.

  I så fall hade Archie varit död för länge sedan för precis som alla mina andra hästar har han fått kraftfoder och hö/ ensilage som han ibland slutat äta bara minuter innan ridning!

  Svara
 3. Lina

  Anledningen till att föräldrar lurar i sina ungar att det är farligt att bada efter man ätit är bara för att dom vill dricka sitt kaffe i lugn och ro 😉

  Jag har startat en ny blogg förresten, jag har tydligen ett större behov av att blogga än jag trodde 😛
  fedesnigel.blogg.se är adressen!

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Åhå…är det så föräldrar tänker :=).

  Nu var ju detta min mormors ”idéer” men hon var ohyggligt överbeskyddande på alla vis och jag skulle kunna skriva en bok om allt hon hade för sig för att säkerställa att ingenting ont någonsin drabbade mig :=).

  Ska genast kolla bloggen btw!

  Svara
 5. Jennifer

  Jag ser gärna att mina hästar, särskildt på den varmare delen av året, får komma in i sin box åtminstone 30 minuter-1timme innan man ska rida, mest för att få dricka, kissa och allt det där dom brukar göra när dom kommer in 🙂
  Sen brukar jag inte vilja rida direkt ”på maten” heller men allt är ju relativt! Och 14-18 känns väll lite som överkurs…

  Svara
 6. Marre

  Min häst går fortfarande ute hela dygn. Finns fortfarande att äta ute i hagen:)
  Har jag träning väldigt tidigt på morgonen, tar jag dock in honom på natten i box. Märker faktiskt en skillnad när han fått vilat inne. Mycket piggare och allertare än om han fått gå kvar ute.:)
  Även övriga delen av året har vi ute hästarna ca 12 tim/dygn.
  Hoppas du lyckas med ditt gårdsköp.

  Svara
 7. Paula

  Marre> Att din häst känns trött vid morgonträningen är inte så konstigt- hästar som går ute dygnet runt har sina vilotimmar just på förmiddagen :). Det är deras naturliga dygnsrytm. Hade du lagt träningen efter lunch och framåt skulle hästen kännas mycket piggare och inte behöva stå inne. Sedan jag började ha hästarna på lösdrift har jag slutat rida på morgonen.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Intressant synpunkt Paula! Jag har själv ingen erfarenhet från lösdriftssystem så jag kan inte uttala mig men om jag hade varit du Marre så hade jag absolut provat!

  Svara
 9. Marre

  Nja, nu är min häst inte i lösdrift.Utan vi passar bara på att vara ute så mycket som möjligt på sommaren. Har en fast träningstid varje söndagmorgon för en tränare(i ridhus) och varannan torsdag kväll för den andra tränaren (ute i paddock) Vill inte missa något tillfälle.
  Kan väl också säga att jag haft min häst på lösdrift förr, där han inte kände sig trygg i flocken.Och då blir det ju inte någon vila heller.Han trivs väldigt bra nu,både med de andra hästarna och stallet.
  Och det är väldigt skönt att komma in och vila ibland, med tanke på att de är ute väldigt mycket om jag ska jämföra med andra här på forumet

  Svara
 10. Hille

  Det stämmer bra med våra hästar som går på lösdrift, de ligger ofta och sover i hagen framåt fm. betydligt oftare än på em./kvällen

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>