Allt är inte snö som glimmar!

Igår hade vi en diskussion på nätet (http://ryttarfiket.tiger-computing.co.uk/viewtopic.php?f=3&t=1698) huruvida man såg snön mest som en tillgång eller begränsning och de flesta var nog rörande överens om att snön mest var en tillgång även om man såg en del nackdelar också.
Att snön gör att det är ljusare ute, att allting ser ”renare ut”, att man kan konditionsträna i snö och slippa knölig (frusen) barmark angavs som några av fördelarna.
Jag, motvalls kärring, såg mest nackdelar faktiskt och det beror väl främst på att jag rent allmänt AVSKYR vinter och kyla.
Jag bor dessutom i trakter där fallande snö har stora tendenser att fyka ihop i, ibland meterhöga oframkomliga vallar och det är ju inte så trevligt eller praktiskt när man bor 2 mil från arbetsplatsen.
Väl på jobbet, inne i storstan, blir all snö rekordsnabbt smutsig sörja som skyfflas runt överallt och det varken ser trevligt ut eller är trevligt att trampa omkring i.
Som den planeringsmänniska jag är tycker jag inte heller om de överraskningar snöfall kan orsaka, dvs när det snöar så mycket att det inte går att köra till avtalade träningar.
Igår, efter våra diskussioner på nätet blev jag dessutom personligen varse om andra negativa effekter av snön och kylan (det ena är ju nästan en förutsättning för det andra- ingen kyla- ingen snö) då jag kom till stallet.
Det första jag fick höra var att en av hästarna i stallet hade haft kolik på morgonen och även om detta så klart kan drabba hästar året runt och ibland till synes utan förklaring kan jag inte låta bli att spekulera i hur mycket kylan har påverkat i just detta fallet.
Våra vattenkoppar har frusit i flera omgångar när det varit så här kallt och även om vi så klart hela tiden har kontrollerat dessa så är det känt att hästar dricker mindre om vattnet är riktigt kallt och det har det verkligen varit ibland. En dag när jag stack ner handen i Archies vattenkopp flöt det små isbitar i vattnet (!) och att detta inte ska uppstå kan man ju inte bevaka dygnet runt.
Jag hann inte mer än höra om kolikhästen förrän nästa rapport kom, denna gång om odågan Archie som tydligen hade dragit loss handtaget till sin hage. Som tur var hade han inte gått ut ur hagen men han hade ju lika gärna kunnat trassla in sig rejält i elrepet som handtaget sitter fast i.
Och anledningen till denna lek är förmodligen att strömmen inte fungerar så bra med all snö i hagarna OCH att hästarnas tjocka täcken skyddar dom från att KÄNNA den lilla ström som kanske ändå lyckas passera i trådarna.
När jag sedan, ”som lök på laxen” fick höra att en nytt snöfall är på ingång och att det är utfärdat klass 1 varning i Skåne till morgondagen (dvs idag- då jag skulle TRÄNA) kände jag verkligen att jag vill slippa den förbanande snön NU, GENAST eller varför inte MED DETSAMMA!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Hade jag varit er stallägare vore vattenkopparna avstängda om de fryser ”så lätt”. Finns inget värre än att komma till stallet när röret spruckit och vattnet sprutar. Röret går ju oftast sönder vid andra frysningen…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Prick:
    Jag är för oinsatt och oteknisk för att kunna avgöra detta medan däremot stallägaren verkar mycket kunnig.
    Vi har ju självpåfyllande ”vattenkoppar”(ser ut som fyrkanter i plast och rymmer 10 liter) och de har slutat att fylla på sig flera gånger i vinter men tinar snabbt upp igen.

    Svara
  3. Lina

    Mycket riktigt – i eftermiddag ska det komma in ett nytt snöoväder som sen ska hålla på hela natten och fortsätta imorgon 🙁

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jotack Lina….jag vet :=(. Har kollat väderprognosen timme för timme ända sedan i morse och har inte bestämt mig för om jag ska köra och träna eller ej (kör i så fall vid 16.30).

    Svara
  5. Prick

    Aha – då blir det bara lite frost i ventilen kanske? Våra vattenkoppar får ”frysa” första ordentliga frosten, sedan när det tinar igen brukar vi stänga av vattenkopparna. Grannens stallar hade 2 eller 3 rör som sprack när det hade varit som kallast. Givetvis var det helg.

    Svara
  6. PEWS

    Jag håller med till 100% – hatar och avskyr snö, mörker, kyla, vinter och rusk. Älskar typ alla andra årstider vad gäller hästar och ridning.
    Vi har också kolikproblem i stallet, det finns 18 hästar och tre-fyra st har drabbats bara under den gånga veckan 🙁 Varav min ena hade en typ ”kolik-känning”. Nu berodde det nog mest på att jag har minskat ner hömängden och gett lite halm istället och det blev ju lite ovant i hans mage – detta i kombination med att just de dagarna när detta var nytt så blev det ngra halvdagar (ute bara halvdag) och han rids inte just nu för han är halt. Inga bra kombinationer. Men vi upptäckte på engång så det blev aldrig någon fara. Hästen som upptäcktes ikväll däremot – stackarn står med dropp och ska gå ut och gå var tredje timme hela natten. Kolik är INTE kul!!
    Ha en bra kväll!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Som själv ägare till en mycket kolikbenägen häst, mitt förra sto Décima, vet jag PRECIS hur gräsligt det är när hästar får kolik.
    Försöker verkligen att tänka på att inte ”inbjuda” till denna hemska åkomma (som slutligen också tog livet av min häst) även om man verkligen långt ifrån alltid varken kan förebygga eller veta VARFÖR hästen får kolik.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>