Lite mer avancerad tömkörning

För ett tag sedan frågade en läsare om hur man tömkör och jag gav en kortfattad introduktion till detta ypperliga sätt att träna och motionera hästar.

Det jag gick igenom då var mer eller mindre grunderna och hur man kan prova på tömkörning om man aldrig gjort det förut.

Idag tänkte jag tipsa om en lite mer avancerad övning som man kan prova på när man själv (och hästen) har blivit lite mer ”varm i kläderna”.

Övningen ”tvingar” hästen att verkligen lyfta på benen och jobba med ryggen och den måste också vara uppmärksam på var den sätter ner benen och kan inte bara ”plöja” eller ”såsa runt”.
Tömföraren måste också vara koncentrerad och verkligen styra hästen samt se till att linorna/tömmarna under inga omständigheter fastnar i ”stöden”, se nedan.

Här har jag ställt upp 3 cavalletti med ett avstånd på ca 1,20 meter mellan varje bom.

Avståndet får man prova sig fram till lite grann beroende på hur stor häst/ponny man har och dess steglängd.

Höjden på dessa cavallettis går att reglera, jag har dom som högst på bilden men man kan också vända på cavallettina så att de blir lägre eller till och med ligger på marken.

Nu HAR vi inte fler än dessa 3 cavallettis, annars kan man ju ta både 4 eller 5 stycken om man skulle känna för det OCH om man har en väldigt ”säker” häst men själv rekommenderar jag det inte faktiskt, inte om cavallettina är så pass höga.

Om hästen kommer fel in i serien är det lättare att ”trassla ur sig” ju färre bommar man har och det är också jobbigare för hästen ju längre serien är (och ju högre bommarna är).

Vill man ha mer än 3 bommar bör man lägga några/ alla på marken- då blir det inte så svårt.

Att ställa bommarna utmed en långsida anser jag vara långt lättare än att placera dom på ett cirkelspår mitt i ridhuset.

På långsidan har du dels väggen på ena sidan som hindrar hästen att springa vid sidan av bommarna och dessutom hinner hästen i god tid se vad det är den förväntas kliva över.

På volten krävs det mer av dig som tömförare då många hästar tar chansen och slinker förbi bommarna om du inte styr exakt rakt på och dessutom driver så att hästen inte stannar framför och/ eller halvvägs in i serien.

Vad gäller mitt eget tömkörningskoncept med bommarna brukar jag göra så här:

Jag börjar med att tömköra i trav och galopp på stora ytor som uppvärmning. Efter det blir det galopp på små volter (max 10 meter men ofta så små att hästen nästan galopperar direkt runt mig) där jag kräver lite samling.

När jag tycker att hästen är uppvärmd (säg efter 15-20 minuter) så låter jag honom vila någon minut medan jag bär fram bommarna (tar max 5 minuter). Efter detta börjar jag med travarbetet över dom.

Jag låter Archie trava över bommarna 15 gånger åt vardera hållet och är noga med att han går ordentligt i form hela tiden och inte försöker köra upp skallen över.

När de 30 travrepriserna är slut får Archie vila igen, se bilderna där han står så lugnt och väntar, medan jag bär bort allt material.

Därefter följer lite tramp-övningar/samlad trav på små ytor och så avslutar jag med några travökningar.

Efter detta tar jag bort inspänningarna och så blir det skritt en kort stund.

Archie brukar inte vara speciellt anfådd eller svettig efter ett sådant här pass och från det att vi kommer in i ridhuset tills vi går ut igen hinner det gå ca 45-50 minuter.

Just Archie har alltid varit väldigt snäll och lydig så honom kan jag utan problem släppa var som helst i ridhuset med tömmarna liggande på marken men detta är inget jag skulle ge som ”allmänt råd”. Vi är dessutom alltid ensamma – finns det andra i ridhuset får man ju tänka på dessa och inte låta hästen gå/ stå var och hur som helst :=).

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Kul att du skrev om detta just idag, för om en timme ska jag iväg och köpa sele + tömmar och efter det blir det första tömkörningspasset 😀
    Dock inte sånt här avancerat hehe 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>