En vanlig ridvecka i mitt och Archies liv


Archie vid hagarna på ridskolan, april 2009. Fotograf: Lina Stigendal

Eftersom flera har uttryckt att de tycker att det är roligt att läsa om ”vad jag gör med Archie” (rent ridmässigt då) tänkte jag berätta om hur en vanlig vecka ser ut hos oss just nu.

Som ni kommer att se är det mycket fokus på ren dressyrträning och detta beror väl dels på att jag har köpt Archie för ändamålet ”att träna och tävla dressyr” och dels att tävlingsssäongen börjar närma sig med stormsteg.

Dessutom gör både vädret (mycket snö, isigt där denna inte är meterdjup) och att det inte är ljust så länge efter min arbetstid att jag för tillfället bara rider ut en dag i veckan.

Jag kommer att börja hoppa en gång i veckan igen snart men just nu har jag som sagt valt att fokusera mycket på dressyren.

Måndag: vilodag. Archie går i hagen mellan ca 8 och 14 (samma tider varje dag) och släpps sedan ut i 1½-2½ timmar igen när han har varit inne och ätit lite.

Tisdag: träning för Ebba 18.00 dit vi kör (tar ca 30 minuter). Just nu rider vi mycket skolor, skänkelvikningar och tränar på att förbättra galoppens kvalitet genom skolor även i galoppen. Annat vi tränar på är galoppfattningar från skritt och avbrott från galopp till skritt.

Onsdag: egen dressyrträning i ridhuset på eftermiddagen. Jag brukar fortsätta med de övningar vi gjort under gårdagen så att Archie ska ”känna igen sig”. Har vi ridit mycket trav under gårdagens träning rider jag mest i galopp och vice versa. Ett pass tar allt från 40 till 60 minuter inklusive skritt före och efter själva träningen.

Torsdag: tömkörning på morgonen så som jag beskrev i ett inlägg för några dagar sedan. Jag tömkör över höga cavalletti och tränar på att samla både traven och galoppen på små volter. Försöker även få till lite tramp utmed långsidorna.
Eftersom jag motionerat Archie på morgonen får han gå ut i hagen en sväng till någon timme efter ordinarie intag.
Just nu är han bara ute till ca 17.30 då jag inte vill ha honom stående i mörker och det inte finns något att äta i hagarna men planen är att utöka hagtiden allt eftersom det blir ljusare, varmare och lite gräs att knapra på.

Fredag: åker vi till Ebba igen och då är det hon som rider vid 16.30. Ebba rider ungefär som jag då jag tränar för henne, dvs skolor, skänkelvikningar och galopp-förbättrande arbete. Ebba brukar rida i 40-45 minuter och då är Archie ordentligt genomarbetad.

Lördag: ny dressyrträning på egen hand efter hagintag och ungefär så som gårdagens men åter med fokus på att rida mer i galopp om Archie fått trava mycket under gårdagen osv.

Söndag: uteridning efter hagtintag i hoppsadel och med hack. Jag tar detta tillfälle i akt att byta betsling så att Archie får vila munnen/ tänderna, så som exempelvis ”min” hästtandläkare Torbjörn Lundström rekommenderar (dvs att man ska försöka byta bett på sin häst regelbundet, tom oftare än vad jag gör). Uteridningen brukar vara ganska kravlös och jag sitter inte precis och ”jobbar” Archie utan nöjer mig med att han går i form, gärna i en lägre sådan. Jag tar alltid med mig Soya på uteritterna och anpassar vägvalet därefter, dvs jag rider inte på trafikerade vägar. Rider i ca 1 timme, ibland något mer beroende på hur mycket vi har skrittat.

Just nu rider jag som synes inte på morgonen, det som annars varit lite av mitt signum genom åren.
jag nöjer mig med ett morgonpass då jag tömkör, detta mycket beroende på att det hos oss är hoppträning i ridhuset på torsdagarna och då kan man givetvis inte stövla in med en häst som ska tömköras :=).

När det blir ljusare kanske jag rider något mer pass på morgonen men eftersom det är så pass lugnt i vårt ridhus på eftermiddagarna ser jag ingen anledning att släpa mig upp i ottan bara för att få rida i lugn och ro. Detta var ju den största anledningen till att jag var tvungen att göra så på ridskolan, där var ridhusen helt enkelt oftast upptagna efter min arbetstid.

Ja, detta var lite om vår ridning just nu, har ni frågor så ”bring them on”!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgittas hästsida

    Hihi…lustigt att du skriver det för jag fick nästan för mig att det var så trots att jag alltid har envisats med att lägga till H:et.
    Ska genast in och rätta!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>