Vad ÄR LC för något? (film och hundinlägg)

När jag själv ville börja med LC (Lure Coursing) googlade jag och sökte info på nätet men jag måste säga att de flesta filmer på youtube som visar LC knappt visar någonting.

Allting är filmat ur så ”fel” vinklar och på så långt avstånd att det för en okunnig knappast går att förstå vad som försiggår.

Vinthundsfolk vet väl för det mesta (eller inte???) vad LC är för något men gemene man vet det absolut inte och det kan ibland vara lite svårt att förklara hur det går till.

Om någon av er hästmänniskor som läser här har undrat vad det egentligen är Soya och jag sysslar med ibland så kommer här den hittills bästa filmen jag sett i ämnen:

http://www.youtube.com/watch?v=NmcayHUIo58&feature=player_embedded

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgittas hästsida

    Jag är tyvärr ännu ”trögare” och urdålig på att förklara men trasan dras, om jag har fattat det rätt, av någon apparatat som i sin tur är kopplad till ett bilbatteri, dvs elektriskt.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Hittade denna, lite bättre förklaring:

    ”Hur går det då till?

    Även om det i England och på Irland fortfarande används riktiga harar vid coursingen så har vi här i Sverige alltid använt en speciell utrustning med en har-atrapp ”lure” för hundarna att jaga, såsom vid kapplöpning på bana. Utrustningen består av ett antal trissor som placeras ut på ett stort fält så att de bildar en önskvärd bana. Denna skall vara ca 800 – 1000 meter lång och innehålla både raksträckor och kurvor. Runt trissorna som slagits ner i marken dras sedan linan med ”luren” och under loppen dras detta in utav en motordriven linvinda. En person, en s.k. ”lureoperatör” reglerar hastigheten så att ”luren” ligger ca 10 meter framför ledande hund. Avståndet är viktigt så att hundarna får ta kurvorna och inte genar. Vana hundar genar ofta ändå eftersom de har lärt sig att räkna ut banans sträckning, därför är det bra att variera banans uppläggning mellan tävlingarna / träningarna och byta fält ibland.”
    (taget från Svenska Salukiringens hemsida)

    Svara
  3. Therese

    Vilken trevlig film det var, för mig som heeelt okunnig var den jättebra!! Har nog sett nåt annat framför mig när du skrivit om sporten…
    Och sen en fråga, är det verkligen bara Vinthundar som får träna/tävla på detta sätt? Min är verkligen inte så snabb, men han skulle nog tycka det där var superkul, han bara älskar att springa (helst efter mattes vantar)! Och om det ändå är någon som reglerar farten på ”haren” så borde ju andra (långsammare) raser oxå kunna va med??

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Hej Therese!

    Kul att du uppskattade filmen.

    Jag vet inte om andra rasklubbar använder sig av LC, TROR inte det.

    På våra träningar, som är öppna för alla vinthundar, deltar av naturliga skäl bara just vinthundar och jag TROR inte att man hade fått komma dit med någon annan hund och träna men jag är faktiskt inte säker.

    Sedan är det också så att inte alla vinthundar är lika snabba. Greyhound är ju snabbast, tätt följda av saluki och whippet men exempelvis vargundarna är hur långsamma som helst :=).

    Svara
  5. Aramis - En dressyrblogg

    Ha ha – jag dör så kul! Tycker den där hysteriska trasan som far fram i etthundranittio kilometer i timmen är roligast att titta på! Som någon frågade här ovan undrade förstås även jag vem i herrens namn som drar fram den här trasan i ett så rasande tempo. Men det fick vi ju (nästan) svar på :o) Jag har några övriga frågor (till denna för mig oerhört märkliga sport).

    1) Vad händer om det nu skulle råka dyka upp en riktig hare, kanin eller annat villebråd mitt under själva tävlingen?
    2) Händer det inte att två hundar ryker ihop?

    Nej, den här sporten är för mig helt meningslös. Jag äger en schäfer och det SISTA jag vill att han ska göra är att jaga! Att då, genom sport, uppmuntra detta mycket trista beteende förstår jag inte alls!

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jag kan riktigt höra ditt gapskratt Liv :=)!

    Nu svar på dina frågor:

    Även om kaniner/ harar är (enligt mig) mycket korkade djur som ibland inte förstår sitt eget bästa så TROR jag att de har så pass mycket i skallen att de känner/luktar/ ser att det befinner sig 20-60 hundar på ett öppet fält (så många är vi när vi tränar) och att de då väljer att stanna i sina hålor. Har aldrig varit med om att en riktig kanin ”poppat upp” men det kanske har hänt? Någon mer erfaren LC:are får gärna svara om ni läser detta!

    2. Det händer INTE att hundarna ryker ihop och detta beror på:

    1. att de är mycket milda i sitt ”grundtemperament” (du kan oftast fösa ihop 20 vinthundar utan problem medan samma sak inte gäller 20 schäfrar eller 20 rottweilers- MINA fördomar OCH erfarenheter).

    2. De har fullt upp med att jaga trasan.

    3. VIKTIGASTE skälet: alla hundar bär munkorg i loppen! ALLTID och utan undantag (även på träning).

    Jag kan förstå att det ter sig märkligt att uppmuntra jakt, ja. Men detta ÄR jakthundar och eftersom de inte får jaga i det fria är det väl bra att de får jaga av sig på konstlat sätt?

    Jag vet att du Liv har sett mig och min nonchalanta inställning till mycket kring jakt/ lös hund osv men till ÖVRIGA vinthundsägares försvar får jag nog säga att min erfaranhet är att majoriteten är mycket försiktiga med att släppa sina hundar lösa, de låter dom absolut inte jaga osv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>