Dagens (raket)fråga

Idag frågar sig surdegen (?) Birgitta hur det kan vara så otroligt roligt att elda upp pengar?

För det är precis vad jag anser att alla som köper smällare och raketer gör och jag blir lite förundrad.

OK att man kan vilja fyra av någon raket vid tolvslaget men att som vissa ungdomar gå och smälla/ skjuta flera dagar innan och minst lika många dagar efter nyår- nöjet i detta går mig spårlöst förbi.

Är det något med män och eld? För inte ser man tjejer springa runt och smälla?

Är det så roligt att få ha en tändare i handen och kanske på köpet ”råka” skrämma någon stackare- åldring, hund eller vem som helst egentligen?

I år tycker jag att smällandet har varit långt mindre frekvent än tidigare år och jag undrar om det har berott på vädret eller att det (gud give!!!) är ett trendbrott?

När jag hade häst på ridskolan i Malmö (tills för knappt 1½ år sedan) hade man av så att säga naturliga orsaker lite koll på smällandet då hagarna är belägna ganska nära gångbanor och gator (läs: lätt för idioter att kolla hur rädd en häst egentligen kan bli av en smällare).

Tack och lov hände det under alla år jag hade hästen där aldrig någon allvarligare raket/ smällar-relaterad skada med hästarna vad jag vet- de vande sig tack och lov och hoppade inte till för minsta lilla smäll.

Inte heller har någon av de hundar jag ägt visat den minsta lilla oro för raketer vilket jag är mycket tacksam över då jag vet vilka bekymmer tex min mamma hade med sin hund i alla år. Den fick drogas och hållas väl instängd varje nyår och det är ett inte helt ovanligt scenario.

Eftersom jag även känner till folk som skadat fingrar ganska rejält av raketer har jag för egen del helt tappat intresset för att ens titta på fyrverkerier- jag vet för mycket om vilket elände dessa kan skapa för att njuta av färgprakten i skyn.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Fia

    Jag känner likadant, vilket slöseri bortsett från miljöförstöring, skrämda djur och skadade kroppsdelar. Jag hamnade i en diskussion med några hundägare kring vad jag skulle göra med min hund på nyår. Ehh va…? Jag är också tacksam över att jag har en cool i hund i sådana lägen.

    En tanke, fyrverkerier i sin nuvarande form har väl byggt på samma teknik i en sisådär 500 år. Är det inte dags att hitta på något nytt om man nu vill dekorera himlen. Utveckling skadar inte. Laserprojektion kanske? Fast då skulle inte alla smällgalna pojkar, stora som små få utlopp för sina pyromanböjelser…

    Svara
  2. Anonymous

    Jag kostade på mig tomtebloss för 10 kronor. 😉 Lite lagom tycker jag. Nu använde jag inte alla men de lyste fint.
    Zahra blir lite orolig, när det smäller, men Hilda bryr sig inte alls. Zahra är lite orolig när det åskar också så det finns något där. Gissar att Zahra mer undrar vad det är än att hon är riktigt rädd, för när jag gick en promenad och det smällde lite på olika ställen, så reagerade hon inte.
    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>