Dagens (häst) fråga

Idag frågar jag er hästägare:

Hur ofta/ länge ryktar du din häst nu under vintern?

Anledningen till min fråga är att jag nyligen konstaterade att jag själv skulle svara typ ”jag ryktar aldrig och borstar max 5 minuter per dag” och jag börjar undra om det är normalt :)?

Archie är nu klippt 3 gånger och medan pälsen växte ut rekordsnabbt de 2 första gångerna har pälsen inte växt en mikromilimeter efter den sista klippningen utan håller snarare nästan på att nötas bort på vissa ställen.

På bringan finns kala fläckar, och på båda sidor om halsen kan man ana skavd päls av tyglarna.

Att rykta/ borsta känns dels fullständigt meningslöst eftersom hästen tycks kliniskt ren (har inte bytt schabrak på veckor och det ser hur rent ut som helst- hästen har inte svettats en droppe) och dels borde rykt slita ännu mer på den redan obefintliga behåringen.

Så- sista klippningen blev verkligen en ekonomi dito- fler omgångar med saxen lär verkligen inte behövas.

Hur ser era hästar ut och som sagt; borstar ni på dom?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anki

    Men du borstning innebär ju massage oxå och är lika viktig som motion foder och vatten.En rejäl rykt innebär ju att du sätter igång hästen innan ett pass OCH behöver inte nöta (slita)innan du kommer till ridning och du hinner inte bli trött innan du får hästen dit du vill!!!
    Man bör inte hoppa rykten anser jag.En rykt och en punktmassage före ridpass,prova det!
    //Anki

    Svara
  2. Trasselkvast

    Man blir ju visst aptrött av att rykta. Gör det ca två ggr i veckan, för att få bort det stöv som blir. Annars bara vanlig borste i sadelläge och alltid på benen.

    Svara
  3. Minstral

    Ryktar i princip aldrig, Misty avskyr det. Borstar sällan nu när hon är täckad. Att rykten kan vara massage för yttre huden och att man kan få igång viss blodcirkulation kan jag köpa, men att det skulle mjuka upp så pass att det skulle ge resultat i ridningen tror jag är bullshit.

    Däremot kollar jag och visiterar henne naturligtvis.

    Svara
  4. Anonymous

    Jo, det där med massage har man ju fått lära – men 1) är det så viktigt och 2) kan ens rykt verkligen göra skillnad i så fall.
    ?! Det är ju stora djur med stooora muskelgrupper vi pratar om! Det skulle vara intressant att ta del av forskningsresultat när det gäller vikten av rykt som massage/punktmassage – ngn som har koll och/eller har en länk till ngn rapport?
    Själv borstar jag så länge nöden kräver (dvs inte så länge) och vissa dagar så länge jag känner att jag har behov av – som mysstund med sitt djur eller reflektionsstund. Men många och långa mysstunder har jag prioriterat bort till förmån för långa mysiga uteritter istället.
    /CiA

    Svara
  5. Eva i Lux

    Min ”vinterrykt” brukar vara 2-3 minuter! Den gör jag efter borstning för att få bort mindre ”partiklar” och går alltså med blixtens hastighet. Det är alltid lite stöv.

    Svara
  6. Prick

    5 min! Varje dag. Räcker för att hålla pälsen ”ren”. Nån massage blir det inte, men iom att spolspiltan har vintervila känns det bra att hålla bort svett å sånt.

    Svara
  7. sofia

    Va?? Vilken fråga tänker jag?

    Ryktar man inte varje dag, dels för att få kontakt med hästen dels för att kolla ev rivsår, skador osv.

    Har hästfolk blivit så lata att vi inte orkar rykta hä'sten varje dag? Skaffa en annan hobby! 😉

    Svara
  8. Minstral

    Misty gillar inte rykt däremot gillar hon en bra foderstat och att få vara ute i hagen och ha kontakt med sina hästkompisar. Jag gillar att rida, det hade hon kanske kunnat vara utan. Jag har inte häst för att rykta, visst kan jag stå och gosa och kela med henne en stund men blir det för länge blir hon irriterad och vill in till sin mat eller ut till sina kompisar. Jag är inte lat, men varför ska jag rykta en häst som inte gillar det? Som sagt min hobby är inte att rykta det är att ha häst och den hästen sköter jag om på bästa sätt och försöker låta bli att förmänskliga den.

    Svara
  9. Prick

    En liten kul grej – pratade med en flicka (9-10 år kanske) som endast haft kontakt med hästar via ridskola och hon visste inte exakt vad rykta betydde. Men borsta, det kände hon till! Tror inte man ryktar i samma utsträckning som ”förr”.

    Svara
  10. Eva i Lux

    >Sofia

    Man kan mycket väl hålla hästen ren utan RYKTNING om man har bra borstar i övrigt… anser jag. BORSTNINGEN och övrig rengöring tar för mig givetvis inte endast 2-3 minuter. Men med klippta hästar och täcken blir det inte så mycket smuts, trots att mina är de hästar som har täcke på MINST tid i vårt stall.

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Anki:

    I sak håller jag absolut med dig om att rykt kan få igång blodcirkulationen men när hästen är så kortpälsad som min är just nu så VÅGAR jag faktiskt inte rykta av rädsla av bränna honom.

    När hästar är nyklippta brukar man också rekommendera att avstå från rykt i några dagar pga känslig hud/ päls och Archie ser exakt likadan ut nu faktiskt och som nämnts till och med lite skavd på sina ställen.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Då gör du som jag ungefär. Archie är inte heller särdeles förtjust i rykt och själv anser jag att den bästa rengöringen sker med varmvatten och schampo vid behov.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Njaa…jag tycker att det är att göra det lite för enkelt för sig om man tror att alla som inte ryktar låter bli av just LATHET.

    Som jag redan nämnt så ryktar jag inte i dagsläget (men borstar) för att min häst ser nästan päls-avskalad ut. Han har inte heller svettats på massor av veckor och jag ser på schabraket hur pass mycket smuts/ stöv det blir där = i princip inget.

    Sedan är jag av den bestämda uppfattningen att en dusch med varmvatten och scahmpo rengör MINST lika bra som rykt om inte bättre.

    En del hästar är inte speciellt förtjusta i att bli ryktade och jag ser inte varför man då ska framhärda ”bara för att”. En visitering kan och bör man givetvis göra dagligen ändå.

    Och det du skriver om KONTAKT med hästen….tja…den kan man verkligen få på annat vis än genom att rykta och om man envisas med att tvinga sin häst att bli ryktad trots att den inte gillar det så är det inte den sortens kontakt jag vill ha med mitt djur (jag vill vara omtyckt :)).

    Svara
  14. Cecilia Lindberg

    Tycker täcket håller hästarna rätt rena, borstar bara ”om det behövs”, typ. Vilket det inte gör, annat än typ på magen/huvudet då.

    Svara
  15. sofia

    Om en häst inte gillar att bli ryktad BÖR man fråga sig varför? Jag har en häst sominte gillade att bli ryktad när jag köpte henne, men det var för att hon inte gillar hårda bortsar.

    Man bränner inte hästarna om man anpassar sin borstes hårdhet, man behöver ju inte trycka för kung och fosterland om jag säger så.

    Ryktning tycker då jag personligen ska vara lustfullt för hästen, sedan att den blir ren och snygg på köpet är ju bara bra :))
    Välborstade hästar är för mig en ”reklampelare” i sig tycker jag. Om du förstår vad jag menar….

    Att duscha hästarna föredrar jag som tränar inför trav, då dom blir enormt svettiga MEN jag anser inte egentligen att det är bra att duscha ofta, då man tar bort fettet i pälsen. Men det är ju en vägningsfråga.

    Marknaden består av massa härliga lyxiga bortsar så jag greppar den gärna 🙂

    Tack för mig det vara bara mina personliga åsikter 😉

    Svara
  16. Malin

    Jag ryktar min häst varje dag. Pälsen är som nyklippt (en månad sen klippning) och pålle har täcke på sig. Det behövs således ingen större rykt för att hålla pälsen ren.

    Svara
  17. annakarlegard

    Rykt för mig är att nogrannt borsta hela hästen med ryktborste och skrapa.
    Det kan inte jag påstå att jag gör varje dag, Brukar ta en mjuk borste och gå över kroppen ganska snabbt. Känner även över henne med händerna, både ben och kropp.
    Hon är klippt tre gånger och har precis som din häst inte satt någon ny päls efter sista klippningen.
    Hon är inte sådär superförtjust i rykt men tolererar det så därför ser jag ingen anledning att gno på en häst som inte är smutsig.

    Svett torkar jag bort med en fuktig svamp efter ridning.

    Svara
  18. rackemarie

    Var och en verkar bli salig på sin fason verkar det som när man läser alla kommentarer till det här inlägget. Borst och rykt av våra tre pållar som alla är klippta för att inte bli svettiga sker efter behov och tid. Håller med Birgitta om att stövproduktionen är minimal och att rykten för den skull just nu är ganska överflödig. Men lite rykt ett par gånger i veckan blir det för att blanka upp dom lite och för att det är ganska mysigt.

    Svara
  19. Anonymous

    Borstar själv ordentligt varje dag, ett mkt bra sätt att upptäcka ömhet i muskler och dylikt. Dessutom ökar ju blodgenomströmningen i musklerna och det är ju bra.
    Jag ser rykten som en visitring samt en massage. Givetvis räcker det med fem minuter för att hålla hästarna rena men jag tror man har mkt på att vinna på att rykta igenom sin häst ordentligt. Inte så mkt att den bli ren men genom massagen. Ömhet i muskler och dylikt märks inte om man gör en snabb lätt visitring, det krävs tryck för att upptäcka det.
    Tina

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>