Dagens (hund)fråga

Och nu när vi har pratat om fördel/nackdel ston vs valacker så är det väl naturligt att vi diskuterar samma sak vad gäller HUNDAR,
don´t you think :)?
 
Så frågan som lyder är:
 
Påverkade könet ditt val av hund? Om ja, på vilket sätt/ varför? Skulle du resonera annorlunda idag?
 
Själv har jag ju haft ”2 av varje”, dvs 2 han-hundar (greyhounds) och 2 tikar (schäfer + nuvarande whippet).
 
Personligen tycker jag inte att någon av hundarna har uppvisat något eventuellt köns-specifikt beteende utan de har alla varit underbara, snälla och lydiga hundar som aldrig visat några arga tendenser mot andra hundar oavsett kön eller ras.
 
Observeras ska dock att jag köpt alla hundarna i vuxen ålder så något valp-stadie har jag ingen som helst erfarenhet av.
 
När vi köpte Soya ville vi ha en whippet och min erfarenhet av vinthundar är att deras könstillhörighet inte är lika avgörande/ präglande som hos en del andra raser. Jag kan ha fel så klart men utifrån de många hanhundar jag mött i vinthundskretsar så VERKAR de inte lika benägna att bråka och slåss som andra rasers män?
 
Så även om jag FÖREDRAR tikar så skulle jag inte lika snabbt sortera bort en vinthundshane som jag skulle göra om jag plötsligt fick för mig att köpa exempelvis en rottweiler.
 
Detta är kanske bara fördomar och ”trams” från min sida men så skulle jag ha resonerat.       

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    jag har endast haft en tik som min egna hund. Annars har det bara varit hanar.
    Som du säger så tycker jag att vinthundar inte är någon större skillnad på hanar och tikar man jag har alltid kommit bättre övverrens med handjur än hondjur oavsett djurslag. Mina hästar har antingen varit vallack eller hingst.
    Nu tävlar vi även med våra hundar så då är det en stor fördel att slippa löpningarna.
    Så för oss har det varit en självklarhet med hanvalp när vi beställt ur någon kull.

    Svara
  2. Minstral

    Precis som jag är en sto- människa är jag en tik- människa. Det jag har emot hanhundar är deras kissrutiner. Det ska skvättas på stolpar och väggar och lite överallt. När vi hade inackorderingar fick de som hade hanhundar inte ta med sina hundar just av den anledningen. De skvätte på stallväggar och bärbuskar i trädgården och gud vet vad. Äckligt!

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag föredrar absolut hanar, jämnare i humöret, men då kastrerar vi som tidigare sagt alla hanar.

    Tikar kan vara griniga, och mot det hjälper ingen kastrering, plus att löpen är – för mig – riktigt jobbigt. Det är ju inte bara sin egen tik man måste se efter, det är alla andras hanar också…

    Svara
  4. Lina

    När vi skulle köpa hund var vi inställda på att ta en tik, för att vi fått tipset om det iom att en hane lätt kan bli dominant och därför inte alltid passar till en familj som aldrig haft hund innan. Men sen av Cesky-uppfödarna (är ju en så liten ras att alla verkligen känner alla) fick vi höra att just Cesky-tikar är skarpare än hanarna, så därför borde vi ta en hane.

    Zvante har varit ganska dominant under sin uppväxt, särskilt mot dom andra i familjen, men det är väl också terrier-beteendet som kommer in.

    Jag föredrar också handjur av alla sorter, så när den dagen kommer då jag ska börja leta egen häst kommer jag vilja ha en valack.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Ja, löpen kan ju vara besvärliga för en del!

    Vet tikar som sliter itu alla tikskydd- inte så kul tänker jag som dels tycker att det faktiskt kommer en hel del blod och framför allt har en hund som nästan uteslutande vistas i sofforna och sängen. Så jag är mycket glad att Soya nästan hjälper till själv när tikskyddet ska på.

    Sedan är det säkert också jobbigt om man bor i ett hundtätt område- många som stör och störs vid löp.

    Själva har vi ett fåtal ”grannar” (flera hundra meter från oss) som har hund men alla (3) har tikar utom en vars hanhund jag ser i snitt en gång om året (helt sant).

    Svara
  6. Anonymous

    Hemma hos mig är vi 9 ”honor” (2 hundar, 6 katter och så jag ;-D )och en hane. (Stackars Rubus finns längst ner i rang. En kastrerad hankatt är altid längre ner i rang än en kastrerad hona.) Jag måste säga att jag är glad att jag har två whippet tikar. Vid tävlingar och träningar när man ska lyfta undan hundarna är det skönt att vetatt man inte blir blöt om händerna. För lite kiss finns det ju alltid där, har lyft undan hanhundar också, så jag vet. Dessutom verkar det som att, åtminstone en del, whippethanar kissar på sig själva (bröstkorgen) eller på något ben. Därtill har tydligen en del hanhundar en viss förkärlek för att pinka på saker som de inte ska. På det hela taget är jag glad för mina två tikar. Visst de löper med ca 35 veckor emellan tillfällena och 8 veckor efter varandra. Hilda är lite jobbig, för hon kan slita bort trosskyddet, men kommer inte alltid ur tikskyddet. Hon avskyr allt vad kläder heter så det är inte så konstigt. Zahra är helt okomplicerad vid löpen, finner sig snällt i sina trosor. Problemet är att man kan glömma och ta av henne dem. Svarta byxor på en svar tik missas lätt. 😉

    Visst kan honor/tikar vara lite skarpare till sätt. Där har jag en teori som kommer från mina katterfarenheter, och det är att honorna måste ju vara mer försiktiga, temperamentsfulla och modiga. För de måste överleva för sina ungars skull. Om de nu har ungar. En hane har ju gjort sitt långt innan ungarna föds. De kan vara mer sorglösa och oförsiktiga, för det gör ju inget om de försvinner, sina gener har de ju fört vidare. Honan får arbeta mer för att föra sina gener vidare, framför allt måste hon överleva tills dess att ungarna klarar sig själv.

    På honkatterna har jag märket stora skillnader i temperament när de blivit kastrerade. De blir som kattungar på nytt. Jag har märkt större skillnader, till det positiva, på honorna än mina hankatter. Hankatterna har varit ungefär det samma, fast de inte har behövt tänka så mycket på ”tjejer”. Strilandet som hankatter kan göra försvinner oftast när de kastreras. Inte alltid om de är lite äldre och fått in ovanan. På hankatten ändras utseendet en del. De stora hankattskinderna försvinner när de blir kastrater och de får ett mer slimmat utseende. Åtminstone syns det på siameserna.

    Om jag ska ha fler hundar blir det nog tikar och katter blir nog en kastrerad hankatt. 😉

    Hälsningar
    Görel, Zahra, Hilda och siamesgänget

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Tack för en uttömmande kommentar Görel.
    Intressant teori om honor vs hanar som jag köper rakt av :).
     
    Vad gäller tikskydd tycker jag du ska beställa samma som jag har till Soya nästa gång:). Du har ju sett hennes underbart söta rosa bikini-brallor- man kan ju inte annat än älska dom!  

    Svara
  8. Anonymous

    De är jättesöta Soyas byxor. Jag har sytt Hilda och Zahras svarta byxor, och de fungerar bra, men jag ska kanske byta till något mer elastiskt tyg. På Hild syns byxorna bra. 😀
    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>