Produkter vi minns, del 2

I denna andra del av ”Produkter vi minns” tänkte jag berätta om vilken typ av täcken man hade i början av 80-talet och i alla fall de kommande 10 åren.

Det fanns (och finns säkert fortfarande men jag undrar vem i hela fridens namn som köper dessa) något som hette New Zeeland-täcken och de såg ut ungefär som på bilden ovan (minus bogvecket).

De kändes och såg ut som en tung och fodrad pressenning ungefär och ni kan ju tänka er hur lätt-tvättade de var (NOT).

Det fanns också JUTE-täcken, lika fula och svårtvättade och jag misstänker att de inte höll för någon nederbörd vilket New Zeeland-täckena i alla fall gjorde.

Moderniteter som exempelvis bogveck och halstäcken var inte uppfunna, faktiskt inte ens svanslappen.

När hästen var svettig använde man även på 80-talet svett-täcken men de såg inte alls ut som idag utan var närmast att likna vid brynjor- dvs väldigt grovmaskiga och därför inte heller speciellt hållbara.

Ibland la man halm under dessa täcken för att hästen skulle torka men inte frysa under tiden- det såg inte klokt ut!

Brynjornas efterträdare blev Hansbo-täckena, de vita med svart-gula eller röd-blåa ränder och jag undrar än idag hur man kunde tillverka dessa täcken i just VITT tyg som både urin och avföring omgående gjorde outplånliga spår i.

Att rida med benskydd av olika slag var inte alls lika vanligt på 80-talet; antingen var hästarna mer robusta och säkra på foten eller så slog de sig oftare än dagens djur- inte vet jag?

Red man med lindor så såg dessa inte alls ut som de vi använder nu utan var för det första gjorda av bomull och hade för det andra SNÖREN som man fäste dom med- kardborren var förvisso uppfunnen rent allmänt men hade inte hittat till lindornas avdelning än.

På tal om kardborrar upptäckte man sedermera att dessa även kunde användas till att öppna och stänga boots och vi som i början av vår ridkarriär stått och försökt att dra av och på dessa motsträviga gummitingestar med enda resultatet att man antingen bröt någon nagel eller drog sönder bootset såg en ny, enklare värld öppna sig :).

När jag köpte min första häst var GERAS strykkappor i något platsmaterial väldigt populära och det ”braiga” med dom var att de hade utbytbara remmar. Jag hittade faktiskt några sådana i ett stallskåp för bara något år sedan men har inte sett skydden säljas på evigheter.

Annars var det faktiskt både praktiska och snygga skydd när jag tänker tillbaka….

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Jag gillar faktiskt mitt brynjatäcke som jag har och tänkte för inte alltför längesedan köpa ett nytt. Det täcket hade dom gott kunna låta vara kvar på markanden.

    Gjutetäcket tvivale vilket täcke hahaha…TUNGT som bly!!

    Ja, man kan ju fundera på om vi fått porslinshästar så mycket skydd som hästar ska ha i dag:/

    Tack o lov att kardborrarna finns! 😀

    Svara
  2. Trasselkvast

    När jag jobbade som poloryttare i Australien omkring 2005 så hade de faktiskt kvar just New Zeeland-täcken, enbart. Och alla hästar FRÖS såklart långt in på sommarnatten, så det var kort tid om året man slapp handskas med de där läskigt tunga och smutsiga (otvättbara) täckena…

    Svara
  3. AnnH

    Det som ändrats minst är nästa träns va? Visst, det finns ju ett otroligt mkt större urval rent utseendemässigt men det är ju inga funktioner som ändrats, det är fortfarande smala läderremmar och metallspännen.

    Kan det fortsätta utvecklas så här tror ni? Kommer vi om 20 år skratta åt de lyxiga täckena hästarna nu har, åt trykkappor och lindor med kardborrespänning och så vidare…

    Troligen, men ändå kan man bara inte TRO det…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ann:
     
    Förhoppningsvis lever vi om 20 år och har då facit i hand :).
     
    Jag kan ju tex NU tycka att det är väldigt konstigt att tex bogveck på täckena tog så lång tid att uppfinna, liksom halstäcket.
     
    Undrar vad man hinner hitta på de kommande 20 åren :)?
     
    Vad gäller träns håller jag med; det är inte mycket som ändrats. Förvisso går det mode i hur nosgrimmor, tyglar och pannband SER UT men funktionen är ju densamma.

    Svara
  5. Cecilia

    Jag fick faktiskt reda på att Hansbo täckena var just vita för att de skulle suga upp svett bättre. Om dom var färgade så skulle det försämra uppsugningsförmågan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>