Dagens (hästpass)fråga

Ja, som ni kanske förstår lyder dagens fråga: Var förvarar NI era hästpass?

Som är del av er har förstått har jag inga problem med viss civil olydnad och därför har jag heller inga betänkligheter när det gäller att inte lämna ifrån mig Archies pass.

Nu bor jag 3 minuters körväg från stallet och jobbar 15 minuters väg därifrån så skulle någon behöva glo i passet kan jag nog ordna det i en handvändning men att lämna ifrån mig en sådan värdehandling….nä….tror inte det va!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag förstår att man inte vill lämna ifrån sig passet, men om stallägaren hade krävt det hur hade du gjort då. För det är ju stallägarens ansvar att passen finns i stallet.

    Sen kan jag inte låta bli att fundera på att de flesta har inga problem med att lämna hästen i stallägarens vård men inte passet. Misstror man stallägaren så mycket att man inte vågar lämna ifrån sig passet, hur vågar man då ha hästen där?

    Svara
  2. Prick

    Jag har ju eget stall så funderar inte så mycket på detta. Men idén att man helt enkelt upprättar ett tillägg till hyresavtalet för boxen där det framgår vem som står för vilka kostnader om passet försvinner verkar ju bra.
    Att ha kopia på vaccinationerna är en enkel försäkring så man inte missar några tävlingar =).

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Vad roligt med frågor som kräver lite eftertanke!

    Om stallägarna hade krävt att jag lämnade ifrån mig Archies pass hade jag frågat om det inte kunde räcka att jag hade det hemma eftersom just jag bor så nära dom men om de hade insisterat så hade jag lämnat passet. Denna fråga har dock aldrig kommit upp.

    Din andra fråga är verligen berättigad och man kan absolut tycka att det är konstigt att ”folk” så lättvindigt lämnar hästen i någons vård men inte vill/ vågar lämna några pappersbitar (passet).

    Där skulle jag för egen del vilja svara så här:

    Där jag har Archie uppstallad just nu drivs anläggningen av ett gift par med en vuxen dotter. De bor i var sitt hus- paret på gården, dottern några hundratalet meter därifrån. Jag hade känt mig relativt trygg med att lämna passet till dom tänkande att det lika gärna kan bli inbrott hemma hos mig som i något av deras hus för att ta ett exempel.

    Att däremot lämna passet till ridskolan där Archie stod innan hade faktiskt inte alls känts lika ”säkert” trots på pappret låst kontor och befintligt kassaskåp.

    Eftersom jag själv var en inventarie där i över 20 år vet jag hur mycket folk som springer på kontoret, att kassaskåpet mycket väl kan stå olåst osv.

    Om man verkligen ville sno några hästpass hade det säkert låtit sig göras- det tror jag faktiskt.

    Sedan är väl sannolikheten ATT pass stjäls/ tappas bort/ slarvas bort/ brinner upp/ vad vet jag kanske långt mindre än ”man” befarar men jag vill ändå inte behöva ha det ”bök” det i så fall skulle medföra att skaffa ett nytt.

    Att man vågar lämna hästen men inte passet kan således beror på att man bedömer att en häst är långt svårare att ”slarva bort”/ stjäla än ett pass.

    Alla människor är inte lika noga med papper och i stall där det är en väldig omsättning på hästar så kan ett pass säkert komma bort menar jag.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Prick:

    Det var ingen dum idé!

    Hade nu min stallägare krävt att jag skulle lämna passet så hade jag velat att det förvarades så att inte vem som helst kunde gå och rota i dessa papper alternativt att vi kom överens om ett ”gömställe” som bara jag och stallägarna kände till där passet förvarades. Fast det sistnämnda alternativet är ju egentligen inget alternativ om man har mer än 1-2 inackorderingar- man kan ju som stallägare inte springa runt och leta bland en massa gömmor :).

    Svara
  5. Åsa T

    Där vi har våra hästar uppstallade har vi ”löst problemet” med att vi tagit kopior på förstasidorna på alla pass som förvaras hos stallägaren, detta för att det ska finnas NÅGOT på hästen om det skulle behövas, hon är inte intresserad av att ansvara för passen, vilket jag verkligen kan förstå. Det hade inte jag heller velat, om jag vore stallägare.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Åsa:

    Fast ska man följa lagen är det ORGINAL-handlingar stallägaren ska ha så ni har egentligen INTE löst problemet.

    Men visst; det är ju bättre än ingenting fast kanske inte i lagens mening?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>