Lite om de nya kvalreglerna för i år

På tal om det här med att man numera är tvungen att kvala till MSV B har jag funderat på om detta är bra eller dåligt.
 
Jag antar att tiden får utvisa om denna förändring varit av godo- själv har jag inte bestämt mig för vad jag tycker egentligen.
 
Om jag har förstått saken rätt gjordes denna ändring för att höja standarden i MSV B och för att slippa ekipage som egentligen inte hade på denna nivå att göra.
 
Huruvida det sprang omkring en massa usla ekipage i MSV B kan jag personligen inte svara på- eftersom jag inte tävlat på denna nivå på över 5 år och inte brukar vara åskådare heller så vet jag helt enkelt inte.
 
Det jag tycker mig se och höra idag är att KVALEN i MSV C för vissa tycks ha blivit ett självändamål eller hur jag ska uttrycka det-  man bryr sig knappt om hur man står sig i konkurrensen mot övriga deltagare i klassen BARA MAN KLARAR KVALET.
 
Och visst; kval är till för att klaras och det är väl roligt och bra om man lyckas men det borde väl vara liiite av intresse om man inte ens är i närheten av placering gång efter annan?
 
För bara för att man klarar kvalgränsen så tycker jag inte att detta med automatik innebär att man är redo för att PÅ ETT BRA SÄTT rida MSV B medan en del bara verkar ha detta i skallen; klara kvalen så fort som möjligt och sedan iväg till MSV B direkt.
 
Själv har jag alltid varit mer intresserad av rosetter än procent om sanningen ska fram och jag vinner hellre en klass på 60 % än är oplacerad på 64 % för att ta ett exempel.
 
Men uppenbarligen resonerar man olika och vi får väl som sagt se om kvalitén på MSV B-ekipage höjs framöver eller om vi FORTFARANDE ”får dras med” en drös usla ekipage som nu vill tävla ”bara för att de klarat kvalen”.   

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    Personligen är jag ganska trött på allt tjatande om att man minsann har kvalat till MB…Jaha..tänker jag då. Vad betyder det egentligen? Jag klarade kvalgränsen flera gånger förra året och har även gjort det i år men hästen har verkligen inte varit klar för MB för det. Nu kanske vi börjar närma oss och planerar en start i sommar.

    Men bara för att man har lyckats rida på över 62% så innebär det verkligen inte att man är klar för MsvB eller MsvA. Framför inte om man tillhör kategorin som rider de flesta tävlingar på 55% och sen lyckats klämma dit två resultat på 62. Men det verkar inte spela någon roll utan folks ska ända trumpeta ut att ”nu har de minsann kvalat!”

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Ja, jag tycker ju, som framgår av mitt inlägg, precis som du.
     
    Och visst kan man ha ”tur” att kravla sig över kvalgränsen med en mer generös domare.
     
    Nåja…vi får som sagt se vilka effekter kvalen får för framtida ”skön-ridning”.
     
    Oavsett vilket så är det knappast SKADLIGT att rida en klass som man egentligen inte är mogen för- inte när det gäller dressyr i alla fall (men något helt annat i hoppning enligt mig).
     
    Eller skadligt och skadligt….det kan ju knäcka det egna självförtroendet vilket i sin tur kan påverka även hästen negativt (sura ryttare tenderar att inte rida så bra) men i så fall finns det så mycket annat som är lika skadligt/ farligt.   

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>