Dagens (flugskydds)fråga

Upplys en okunnig:

VARFÖR väljer man denna typ av flygskydd till sin häst?

Är det inte i ÖRONEN flugor och andra kryp verkligen tycker om att irritera hästar?

Visst ska ögonen skyddas OCKSÅ men varför inte SLÅ TVÅ FLUGOR I EN SMÄLL (DET måste väl räknas som veckans ordvits) och skydda både öron och ögon?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Du har inte tänkt på att de flesta hästar har kvar hår i öronen vilket bidrar till att flugorna inte kan ta sig in, å andra sidan så känner jag flera hästar som inte kan ha saker över öronen då de grips av panik, då är det mycket bättre ensligt mig att välja denne modell som skyddar ögonen, kan man inte ha allt får man nöja sig med det som man kan ha.

    Svara
  2. annakarlegard

    Jag har inget på huvudet på min häst när hon går i hagen ska väl erkännas. Sprejar henne bara med Absorbine Ultra shield. Visserligen går hon bara ute på nätterna just nu så då slipper hon flugor o bromsar. När hon har varit ute på dagarna har hon haft en fly veil på sig.

    Vet inte om fler har erfarenhet av det men jag tycker att det ganska lätt blir skav av de andra, större flughuvorna. Man vill ju inte att de ska sitta åt men samtidigt måste det sitta tillräckligt tätt så att inte flugor o bromsar kan krypa innanför.

    Kanske är min häst lite extra känslig o får skav lätt. När hon är ute på nätterna har hon inte ens grimma på sig.

    Svara
  3. Bodil Celander

    Den som designade den här hade otur när han tänkte! Kan inte komma på någon annan anledning till att den ser ut så här! :~))

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anonym:

    Du har givetvis rätt. Har man en häst som är jätterädd om öronen (mkt ovanligt dock enligt min erfarenhet) är denna typ av skydd givetvis bättre än inget.

    Att hår i öronen skulle skydda mot flygfän tycker jag dock inte stämmer. Archie är hur hårig som helst men kan ändå stå och rysta med huvudet.

    Fast visst- man kan ju undra hur hästarna överlevde 🙂 innan de flugmössor som numera 90 % av alla hoppryttare och även en del dressyrryttare rider med uppfanns?

    Lite pjoskar vi nog :)!

    Och har man flera hästar tillsammans som står och drar i varandras luvor hade jag nog avstått.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Anna:

    Jag har också sett en del riktiga ”schabrak” till luvor- enorma, otympliga, styva och svåra att sätta på.

    Samtidigt finns det också tex en sort i ”baddräktstyg” som är väldigt mjuk och gjord i ett stycke= inga spännen eller flärpar.

    Svara
  6. sofia

    NU SLOG DU HUVUDET PÅ SPIKEN!!!!

    Det här har jag ALLTID funderat över. J-a trams har jag tänkt varför täcka ögonen.

    I Fredags fick det mig tyst!!!!!

    Jag har en häst utan mer eller mindre lugg och nu har dom bitit så att det rinner ur ett öga.

    Jag förbannar att jag inte skaffat det tidigare men nu SKA jag skaffa en sån där flughuva. Nu har jag i 2 dagar fått tvätta flera gånger med NaCl. Jag kommer aldrig mer dömma så snabbt!!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Archie fick också rinnande öga/ögon (har glömt om det bara var det ena) för några år sedan och därför har jag mössa när det är mycket insekter.

    Men jag har en som skyddar både ögon OCH öron.

    Svara
  8. Moa N

    Jag hade en sån där på min häst. Han hade aldrig problem med insekter i öronen, men däremot i ögonen. Utan sådan där på huvudet fick han ofta irriterade ögon och stod och skakade på huvudet i hagen, men den så var han lugn och hade fina ögon. 🙂

    Onödigt att klämma in öronen i något när det inte behövs. :p

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>