Om JAG fick bestämma skulle livet vara rättvist!

Det finns en hel del ”sanningar” som jag lever efter; en är att man kan råka ut för de mest märkliga tillfälligheter och en annan att världen många gånger är otroligt liten (och ibland förenas dessa två faktum på de mest fantastiska sätt).Jag brukar också tvärsäkert hävda att LIVET ÄR ORÄTTVIST och sedan kan man tycka vad man vill om DET men så ÄR det- eller?

Hur förklarar man annars att en del par, som man anar skulle bli de bästa föräldrar förgäves försöker att få barn år ut och år in medan andra verkar bli gravida bara av att titta på ett par kalsonger?

En person som dör i lungcancer utan att ha hållit en cigarett i sin hand medan hans vän bolmar på som en skorsten men är frisk som en nötkärna- är det rättvist?

Och han som vanligtvis aldrig köper lotter men ändå vinner flera miljoner medan grannen storspelar varje vecka sedan år tillbaka utan att vinna ett nickel- rättvist?

Så klart kan man, tycker jag, inte bara luta sig tillbaka och hävda livets orättvisa, det finns trots allt mycket man kan göra för att påverka oddsen för ett bättre utfall vad gäller det mesta, till och med hälsa och rikedom 🙂 men som sagt: HELT rättvist tycker i varje fall jag aldrig att livet blir, inte heller ”hästlivet”.

Om JAG fick bestämma (huka er….) så skulle det tex vara så att de som skötte sina hästar med mest omsorg även skulle ha de friskaste djuren.

Deras hästar skulle inte få oförklarliga koliker mitt i natten, råka trampa snett i hagen och bli halta eller få en pencillinchock och segna ner i boxen. Till exempel.

De som ALLTID skulle råka illa ut skulle vara de som överutfodrar sina hästar, som rider över stock och sten utan minsta eftertanke, har illa avpassad utrustning och alltid sätter sig själv framför hästens välbefinnande men jag har sett motsatsen allt för många gånger. Tyvärr.

Och vad gäller ridningen så skulle de som red mest ambitiöst, tränade idogt och klokt alltid vinna över de som bränner av ett dressyrpass då och då och däremellan mest verkar ”flumma omkring” till häst men är det alltid så? Knappast.

Men om JAG fick bestämma skulle det alltså vara så! Hur många röstar på mig :)?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. tvärsan

    Det skulle vara rättvist med mer rättvisa men om allt var 100% rättvist skulle inte livet bli väl förutsägbart då? Eller är det bara jag som letar efter en vinkel att säga emot dig 😉

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Tvärsan:
     
    Det är nog bara du som ”tvärsar” dig, ha ha för livet hade säkert gått att få spännande även MED rättvisa som ju bara är EN variabel vad gäller spänning i livet.
     

    Svara
  3. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Ta en kapplöpning som ett exempel. Rättvisa är då att alla startar samtidigt då skottet avlossas. Regler såsom att ingen får hindra varandra fysiskt ska följas av alla. Om någon bryter reglerna genom att sätta krokben på sina konkurrenter då har en orättvisa uppkommit. Men om alla startar samtidigt och om alla följer reglerna då har en rättvis tävling genomförts. Den som kommer i mål först vinner. Om man inte utgår från det måste de som springer snabbast springa långsammare så att alla kommer i mål samtidigt eller också måste vissa starta senare än andra eller alternativt starta från olika ställen.

    Men tyvärr är det ju inte så enkelt och jag förstår din tanke.

    Svara
  4. sofia

    Orsaken till att man drabbas är ju en kombination av ARV och MILJÖ. I dessa fall som du beskriver som ”orättvisa” kommer arvet förmodligen som en tyngre del i vågskålen 🙁

    Och nej livet är sannerligen inte rättvist på något sätt! Den som tror något annat är naiv 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>