31 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Oj, endast färgen som skiljer Archie och Kreon åt. Din tränare borde hjälpa sig med framåtdrivningen och sitsen.

    Svara
  2. AnnH

    Hej Birgitta och hej Anonyma!

    Om vi hade talat »visa upp hästens gångarter« hade det definitivt behövts mer ridning framåt och mer energi. Men vi vet väl alla (?) att det inte är så enkelt att visa en ung häst som aldrig varit ute tidigare på en 40-meters-bana och samtidigt få till spänst och uttryck?

    Jag tycker inte hästen ser seg ut, däremot kommer Birgitta nästa säsong troligen kunna visa mer energi och ett större register och ffa en större samling hos hästen.

    För det senare behövs det att man är samspelta (dvs efter månader eller år av träning), att hästen är lite rutinerad i sin uppgift, att även ryttaren känner sig säker och gärna att hästen är tillräckligt stark för en viss samling.

    I våras startade jag min orutinerade 6-åring som aldrig varit ute tidigare. Den första starten renderade visserligen en seger, tack vare MIN rutin, men var minst sagt ganska återhållsam. Efter några starter var vi mer varma i kläderna tillsammans och jag kunde visa ett större register genom hela ritten. Då hade jag ändå ridit hästen drygt ett halvår, betydligt längre än vad Birgitta haft Kreon.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Ska jag vara ärlig HANN jag inte börja sakna tävlingsdelen- det var ju inte sååå länge sedan jag tävlade sist ( 6 augusti för att vara exakt).
     
    När jag köpte Kreon trodde jag dessutom att det skulle dröja till våren innan han kunde visa sig på en tävlingsbana men det är bara roligt att jag hade fel. 

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    När man rider på en så pass känslig häst som jag gör nu och när man för allra första gången befinner sig på en tävlingsbana så tycker jag inte alls att man ska fokusera på att rida mer framåt (såvida inte hästen kryper fram och det tror jag nog inte att du kan påstå att Kreon gör) utan på att hästen LUGNT ska genomföra det man önskar.
     
    Kreon hade dessutom sparkat bakut i galoppfattningarna flera gånger på den lilla framridningen och jag ÄR i ärlighetens namn inte så pigg på att ramla av så jag kände inte direkt att detta var något jag ville ”ta igenom” där och då utan försökte bara hålla honom som lugn och ”oprovocerad” som möjligt vilket också, menar JAG, var helt rätt strategi då hästen som du nog får hålla med om går som en (långsam?) klocka inne på banan.
     
    Kreon har än så länge en lite ”springig” trav om man rider mer framåt- för mig var den trav han visade på banan fullt tillräcklig.
     
    Galoppen var lite för långsam ja, men som framgår ovan- det fanns skäl till det.
     
    När vi har varit ute på fler tävlingar och jag känner hästen bättre (och han vet bättre vad som förväntas av honom) kan jag rida tuffare och mer framåt men på denna tävling var mitt ENDA fokus att Kreon skulle gå programmet utan att titta på domarbordet och allt runtomkring.
     
    Att rida ”snabbare” kan jag göra hur lätt som helst, trust me, att däremot komma hem med en dålig erfarenhet från den allra första tävlingen är lååååångt svårare att rätta till- för mig i alla fall. Man får välja sitt fokus och själv tyckte jag att jag valde helt rätt.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Ann med flera:
     
    Ja, efter att endast ha ägt den helt orutinerade Kreon i 6 veckor och ridit honom ca 4 gånger i veckan tycker jag nog att vi båda skötte oss ganska bra :))))! 
     

    Svara
  6. Anonymous

    Till Birgitta. Alla som rider unghästar ( eller hästar vars ubildningsnivå är som en unghäst) får lära sig att framåtbjudningen är det viktigaste av allt. Det faktum att han sparkar i fattningarna visar det. Du ska rida framåt när han sparkar, annars kommer du att befästa denna ovana. Din sits behöver bli mycket mera stabil, troligtvis håller du balansen genom att röra kroppen så mycket. Balansövningar bör din tränare hjäpa dig med,så att du kan inverka korrekt. Kanske rida lätt istället, tills stadigheten i sitsen finns.

    Svara
  7. AnnH

    Att rida yngre hästar framåt är det nog ingen som tvistar om. I balans och i ett för den individuella hästen lämpligt arbetstempo ska man kanske tillägga. Att bara »gasa« är ju inte alltid rätt. 🙂

    Att göra detsamma de minutrar man befinner sig på tävlingsbanan är ju tyvärr inte samma sak. Vare sig man är på LC-nivå eller GP-dito så ser de flesta hästar »läckrare ut« på framridningen. Det faktum att man ska ändra riktning och utföra moment på specifika platser tar ofta bort lite av uttrycket. Oavsett nivå.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    I sak håller jag med dig om framåtbjudningen- i alla fall om vi pratar om TRÄNING.
     
    När det, åter igen, handlar om den ALLRA FÖRSTA tävlingen vidhåller jag att det inte är fel att lägga fokus på annat beroende på hästens kynne osv.
     
    Kreon ÄR en väldigt framåt häst, jag har INGA som helst problem med bjudningen, snarare kanske jag ibland gör felet hemma att hålla tillbaka honom lite för att han inte ska bli ”springig”- än så länge bär han sig inte så bra när tempot ökas utan benen trummar bara på fortare och fortare (inget konstigt med tanke på hans utbildningsståndpunkt tycker jag). Så att rida fortare går absolut :))) och hur lätt som helst, det är ju det Kreon VILL. Förresten har jag en teori om detta; dvs att hästar OFTAST väljer en av två vägar att komma ifrån arbete. 1. Springa fortare än vad ryttaren önskar (Kreon) 2. Gå långsammare än vad ryttaren önskar (Archie).
    Vad gäller galoppfattningarna har jag faktiskt redan löst det problemet men mer om detta i separat inlägg i kväll:)!  

    Svara
  9. Anonymous

    Jag tycker traven på medellinjen efter förlängningen av steglängden var fin. Där gick Kreon framåt i fin balans.

    Svara
  10. Anonymous

    Jag kan tänka mig att det är tidigare erfarenhet av dina (dvs Birgittas) ridkunskaper och tävlingsframgångar i kombination med de glada rapporterna om hur bra det går med Kreon som skapat förväntningar hos oss läsare som sedan inte riktigt stämde med vad vi såg på filmen som gör att du får en del ”frågande” eller ”negativa” kommentarer om filmen denna gång.
    JAG vet att du skrev att Kreon var outbildad osv men läser man rapporter om förvänd galopp, skolor, bakdelsvändningar på träning och kombinerar med hur NÖJD du är med honom (och du har ju i många år nu tävlat framgångsrikt på LA-MsvB nivå) så hade det i alla fall hos mig skapats en bild av ett ekipage på LA nivå och på gång mot Msv C…
    Och så var ju inte riktigt fallet när man nu såg filmen! 😉

    Han ser fin ut, ädel och långbent, men visst behövs det mycket jobb med att få honom över ryggen och riktigt på tygel. Men det får ni väl träna på i vinter så ni kan susa iväg mot LA/MsvC nästa år! 🙂

    Dessutom tycker jag att det är härligt att du är NÖJD och glad i honom! Är man bara det så kan man lägga många träningstimmar på att förbättra svagheter.

    Svara
  11. Minstral

    Jag tycker det ser jättetrevligt ut, lugnt och harmoniskt och man ser ju att det finns mer bjudning. Det är ju bättre att lotsa runt hästen tryggt och lugnt första gången så att det blir en trevlig upplevelse.

    Tänkte på en sak ang dina skänklar, det är inte så att du slappnar av för mycket i dina ben? Har du provat att trampa ner mer i stigbygeln så att inte skänkeln bara hänger där? Men det kanske du gör, svårt att se på en liten film.

    Hur som helst var det roligt att se er:)

    Svara
  12. Anonymous

    Nej, inte kan man slappna av för mycket! Jag tror Birgitta spänner låren därför flaxar underskänkeln. Tänk att du låter knäna peka rakt ut från sadeln, då blir du avslappnad i låren och kommer djupt ner i sadeln.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    Jag TROR att du sätter fingret på något mycket sant där.
     
    Jag har själv ibland tänkt att så som jag har ”snackat upp” hästen så kan vissa tro att det är en VÄRLDSMÄSTARE jag sitter på, ha ha.
    Och det är ju svårt det där….hur man förmedlar en 100 % korrekt bild av något, särskilt som alla dessutom har sina måttstockar och åsikter.
    Jag kan helt sanningsenligt säga att Kreon är en av de finaste hästarna jag suttit på även om han inte KAN så mycket (är så högt utbildad).
    Så klart har jag ridit många hästar som varit på en avsevärt högre nivå men de har ändå känts lite sega, hårda i munnen, ”oböjliga” eller vad det nu kan ha handlat om som jag inte gillat.
    Så RIDKÄNSLAN för mig (obs MIG) är helt underbar även om jag rent objektivt fattar att hästen tex inte har någon supertrav och troligen inte hade varit intressant för säg…..Jan Brink.
    Men jag är inte Jan Brink utan jag är en glad amatör, otroligt ambitiös som tycker att jag fått en fantastiskt fin häst för en billig peng.
    Jag har kanske också varit otydlig (?) med HUR vi tränar tex förvänd galopp, skolor etc. Jag tror att jag någon gång använt uttrycket ”leker med skolor” tex och det kan man göra med en 3-4 åring.
    ”Givetvis” är dessa skolor etc inte tävlingsmässiga på några vis; det finns ju ett skäl till att jag valde att rida LC i söndags och inte tex LA.
    Jag TROR att jag flera gånger har skrivit att Kreon vid köpet i mångt var som en 4-åring; han fattade knappt rätt galopp alla gånger, att han efter 6 veckor hos amatör-Birgitta skulle vara på LA-MSV-nivå torde vem som helst förstå är fullständigt absurt.
    Visst; hade han någon gång tidigare i sitt liv befunnit sig på denna nivå så hade man kanske kunnat ”skaka fram” det igen men vilken 4 åring (för det är fortfarande så jag ser Kreon i mångt)  går LA/MSV och klarar det BRA rent fysiskt om inte annat?
    Nej, jag är fullt medveten om att man ”ska” ligga lågt på nätet, inte vara för glad, inte skriva för positivt för då finns det alltid folk som mer eller mindre subtilt vill trycka ner en men ärligt talat; sådant hade jag brytt mig om för 20 år sedan men knappast idag.
    Jag har stuckit ut hakan frivilligt och får då också ta det onda med det goda.
    Och jag vet också hur snabbt glädje kan förbytas till sorg- mer om detta i separat inlägg imorgon.

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Ja som sagt, det var det som var tanken med ritten- att få en så positiv upplevelse som möjligt. Det ska ju komma fler tävlingar :)))!
     
    Angående skänklarna så tror jag inte att jag ”slappnar av för mycket” men jag vet inte….svårt det där…

    Svara
  15. Minstral

    Jag anser att man visst kan slappna av för mycket, benen ska inte bara hänga där som två döda sillar. Man ska ju ha ett lagom tryck i stigbygeln, det kan man inte ha med spaghettiben.

    Birgitta – nä jag tror inte heller att du slappnar av för mycket, bara en tanke. Tycker iofs inte att du har samma skänkelproblem längre, var nog bara för att vi diskuterat det innan:)

    Svara
  16. Anonymous

    Trycket i stigbygeln kommer av tyngden på benet. Den enda muskel man medvetet ska spänna är magstödet.

    Svara
  17. AnnH

    Ja, där instämmer jag. Det avslappnade benets tyngd är det tryck som är önskvärt. Det är därför nybörjare tappar stigbyglarna; de spänner upp benen som alltså mister sitt tryck i stigbygeln. Alternativt de som trycker ner hälarna/foten för hårt i stigbygeln och då inte kommer helt ned i sadeln i stället.

    Magstöd, magstöd, magstöd, tillsammans med ett bäcken och ländrygg som tillåter att svikta med hästens rörelser. Det ger hela ryttarens sits.

    Svara
  18. rackemarie

    Oj, vad mycket kommentarer och konstigt att man måste vara anonym för att våga kritisera!
    Till dig Birgitta: Grattis till en jättesnygg häst som dessutom verkar ha hög ridbarhet och är vettig och sansad i huvudet. Inte alla som kan ta sig runt så lugnt och sansat första gången! Vår fyraåring blev utesluten första gången och det slutade med att jag fick leda runt ekipaget för att han skulle sluta glo på staketen som om de vore tigrar. Andra gången, ett halvår senare (på samma ställe) gick det urbra, en säkrare häst som kavade sig runt på fina 63% i LC. Liiite gladbus blev det och några missuppfattningar, men vadå, en unghäst är en unghäst. Sitsen, Birgitta, kämpar inte vi alla med den?(Utom de anonym då kanske). Du kanske är som jag, lite överrörlig i lederna? Men hellre en följsam sits än en stel som inte alls svingar med. Och att peka ut med knäna för att inte knipa låter i mina öron konstigt. Vad händer då med den viktiga omvridningen av benet?
    Hälsningar från en annan glad amatör som inte har Birgittas mod att bjuda på film och dessutom är för feg för att tävla.

    Svara
  19. sofia

    Hade väntat mig 24 grattiskommentarer när jag såg hur många som svarat, men i stället så börjar man ”pekpinna” om än det ena än det andra.

    Tycker det såg bra ut det där, herregud hur länge har du ägt hästen?!!!!! Några stackars veckor!

    Jisses. Nä var du en GLAD amatör, en amatör som TÖRS lägga ut en ridfilm och var stolt över dig själv och hästen!!

    Man kan alltid bli bättre & slipa på sina färdigheter MEN ibland måste man ha lite sunt förnuft.

    Bra jobbat efter så kort tid säger jag bara!!

    🙂

    Svara
  20. Birgittas hästsida

    Ja, det är intressant att notera vad vissa läsare lägger fokus på och man kan ju också spekulera i VARFÖR?

    Varför genast kasta sig över det negativa OOMBEDD och anonymt? Bad jag specifikt om negativa synpunkter eller ville jag bara dela med mig av min GLÄDJE? Ja, gissa 3 gånger.

    Tur att jag vet hur Internet KAN fungera och inte blir ledsen eller ens förvånad:)!

    Svara
  21. Minstral

    Ann – jag menar inte att man ska spänna uppåt, utan att det ska finnas en spänst i benet, inte trycka ner, inte spänna upp men lite elastiskt och spänstigt ben i bygeln. Så tycker jag att det känns, men vi menar kanske samma sak. Inte alls som att spänna magen. Men man använder ju ändå musklerna fastän man inte spänner som med magen. Armarna är ju avslappnade fast ändå elastiska och spänstiga, annars skulle de ju bara hänga rakt ner utför sidorna.

    Känns som om jag har väldigt svårt att förklara vad jag menar här;)

    Svara
  22. Cecilia

    Avundsjuka, avundsjuka, avundsjuka! Min dotter har fått ta SÅ mycket skit av andra sen hon fick egen ponny och det har gått så bra för henne på tävlingsbanorna. Hon kan nog som du ”skriva upp hästen” lite till mer än vad den är men det är ju bara för att hon älskar sin häst och i hennes ögon är han ju bäst! Varför kan man inte få skriva det utan att bli nerskriven med negativa kommentarer. Nu är ju inte alla så utan många gläds med henne men det ska ALLTID var någon som ger ger negativ kritik och det kan man ju ta MEN den framförs alltid så elakt!

    Jag tycker din häst är jättefin och att han uppförde sig exemplariskt på första tävlingen, verkligen! 🙂

    Svara
  23. Anonymous

    Som icke hästmänniska var det intressant att se, har inte sett så många dressyr program i sin helhet. Kul att Kreon inte reagerade på omgivningen, det är ju viktigt att de lär sig miljön på ett lungt sätt och att tävlingar inte blir något väldigt främmande. Det var en spegel på andra sidan som jag skulle kunna tänka mig att hästen kan se rörelsen i det.
    Ibland har jag önskat att man kunde träna sina djur i framförande på lite lugnare ställen. Katterna jag har ställt ut har inte alltid gillat miljön och då hade jag önskat att det gått och öva på lite halvofficiella ställen lite oftare.

    Efter att ha haft Kreon så kort tid, så tycker jag att det gick riktigt bra. Det tar ju ett tag att lära känna ett djur.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  24. Birgittas hästsida

    Görel:

    Ja, jag tyckte att den här formen av träningstävling var jättebra! Förvisso egentligen i princip som en riktig dito men rent psykologiskt om inte annat känns det inte lika ”allvarligt” och därför bra att börja med.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>