Torsdag- snurrterapi


Höstdimmigt på vår cykeltur där vi bland annat såg många betor (som Soya gärna tar en tugga på om hon kommer åt).

Torsdag betyder numera oftast semester för undertecknad och så även idag.

Eftersom jag har varit ledig har Soya fått lite extra uppmärksamhet, både önskad och oönskad (kloklippning) höll jag på att säga.

Först gick vi en halvtimmes promenad i dis och halvmörker i morse och senare på dagen blev det en timmes cykeltur där vi utforskade lite nya vägar.

På Kreon-fronten kan jag berätta att vi idag både har ”hoppat” och ”ridit ut” :)))!

Citationstecknena måste nog användas då hoppningen bestod av travhoppning över 2 så låga kryss att Soya hade kunnat hoppa dom 🙂 och uteritten som följde på detta bestod av skritt-terapi i närheten av stallet.

Som jag redan har berättat flera gånger så tycker jag att det mesta med Kreon hittills varit/ blivit långt bättre än jag trodde när jag köpte honom; allt dressyrarbete tex , klippning och lastning liksom de 2 genomförda tävlingarna.

MEN; att rida ut har varit mycket mer problematiskt än jag förväntat mig, framför allt eftersom en tidigare ”Kreon-ryttare” beskrev honom som MODIG och SNÄLL att rida ut.

Nu har jag inte pratat mer ingående med denna person och inte efter att jag själv har försökt att rida ut honom men så som han beter sig med mig i sadeln är han allt annat än modig och snäll- snarare istadig och rent ut sagt DUM.

Att hästar kan vara rädda, framför allt om man vill rida ut ensam har jag all förståelse för men de konster Kreon ägnar sig åt är inte alls på den nivån- detta är verkligen ingen rädsla utan bara ett sätt att mäta sina krafter med mig; så uppfattar jag det i alla fall.

Och det har inte blivit bättre av att han är som en dröm att leda på samma platser där han kan vägra att röra sig en milimeter framåt när man sitter på.

En läsare berättade för några dagar sedan om hur HON hade löst sin hästs ”vägra-gå-problem”- hon hade snurrat hästen när den började konstra och den tröttnade snabbt.

Med detta i åtanke och sittandes på en staty (läs: dum-Kreon) som vägrade att lämna stallplanen så gjorde jag precis som läsaren tipsat om och VIPS; hoppsan då…det gick visst att gå framåt trots allt.

Nytt stopp efter 10 meter och ny snurrning från djurplågar-ägaren och Kreon rörde sig framåt igen under mycket beröm.

Summa summarum fick jag snurra honom kanske 5-6 gånger men med längre och längre intervall och till slut så gick det utmärkt att gå där det tidigare varit så roligt att leka fastfrusen häst i marken.

När vi hade skrittat helt problemfritt en stund blev det många klappar och avsittning och jag kände mig mycket nöjd.

Ska jag vara ärlig längtar jag redan till nästa gång- det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan Kreon tröttnar helt på snurr-leken.

Som så ofta skänker jag en tacksamhetens tanke till alla bra tips jag fått genom bloggen; här verkligen ett sådant exempel!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Tror du på fullaste allvar att Kreon tänker att ”Nu ska jag vara dum och istadig”? Allt handlar om ledarskap. Vid uteritt när du sitter på ryggen så är du inte en tillräckligt stark ledare för honom. Han känner att du är osäker och då blir han osäker. När du går med honom så känner du dig tryggare och då blir också han tryggare och följer dig lugnt och snällt för att han ser dig som sin ledare. En häst är aldrig dum (förutom de med lynnesfel), det är ledarskapet från människan som inte är tillräckligt starkt.
    När jag rider ut med min häst så går han tryggt och stadigt framåt. Visst tittar han på saker ibland, men jag bryr mig inte om det och rider bara på som om inget hänt. Är han verkligen rädd för något så ställer jag honom ifrån det ”farliga” och lättar helt på den tygeln som är emot faran. Då känner hästen att den har en flyktväg. Jag har försökt ta hjälp av en vän att rida ut med min häst för att jag ska få lite avlastning. Men se det har inte gått speciellt bra.. Min vän är osäker och ängslig av sig (trots att hon haft egen häst i många år) så min häst skyggade för än det ena än det andra. Han stannade, lättade fram, kunde vända på en 5-öring. Detta gör han aldrig med mig. Innan denna vän red honom så var det en annan vän som också provade att rida ut några gånger. Samma sak då.
    Att straffa din häst är det absolut värsta du kan göra! Du måste stärka ditt ledarskap. Ryttaren som ridit Kreon innan och som sa att han var så modig och snäll är med största sannolikhet en lugn och trygg ryttare som gjorde att Kreon kände sig tillfreds. Han behövde inte titta på saker och ifrågasätta ev. faror, han kände att ledaren på ryggen tog hand om den biten.
    Så snälla Birgitta, skriv inte att han är dum och istadig. En häst kan inte tänka på det sättet att den medvetet ska mäta sina krafter mot en människa. Snurrmetoden låter som en jättebra grej, bara du gör det mjukt och fint och ger honom full frihet på yttertygeln.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Linda:

    Jag är helt överens med dig:)!

    Redan när jag skrev ”mäta sina krafter” tänkte jag: ” nu kommer någon att påpeka att jag förmänskligar hästen på ett sätt som hästar inte är/tänker”.

    Du kallar det brist på ledarskap och det är ett mycket bättre uttryck, ja- men vi menar exakt samma sak.

    Fast jag menar också att brist på ledarskap kan uttrycka sig i istadighet och det Kreon gör ibland vill jag nog kalla istadig- men det kanske är en tolkningsfråga och beror på vad man lägger i ordet (fast det låter illa i vissas öron och DE kanske anser att det ska mer till att kalla en häst istadig än vad jag gör).

    Men som sagt: i sak är vi överens och jag tror också att det är ledarskapet som testas då Kreon inte visar någon rädsla när han inte vill gå (finns absolut inget att titta på tex) och detta är något jag visste när jag köpte honom; han är en häst som man inte kan göra lite hur som helst med och jag är bara glad att det ständigt går framåt i vår kommunikation.

    Jag kallar honom ”frågeställare” (mer om detta i inlägg inom kort)- han ställer oftare frågor om vad han får och inte får göra, till skillnad från tex Archie, och jag måste konsekvent svara vad som är ok. I 90% av fallen funkar det just nu- uteridningarna är undantaget men jag tror att jag genom konsekvens och ”list” kommer att bli den 100%-iga ledaren även där:)!

    Sedan vill jag inte skylla ifrån mig men det KAN vara så att den ryttare som red Kreon innan red med sällskap (man brukar ju oftast göra det med unghästar). Och med sällskap gör han INTE på detta ”ledarskapstestande” vis.

    Svara
  3. Anonymous

    Kul att det fungerade. Tycker att det är en bra metod på hästar som ”frågar” lite väl ofta.
    Inget våld eller hårda tag inblandat och allt eftersom blir hästen säkrare och lugnare.
    /Alexandra

    Svara
  4. Polly

    Jag brukar använda mig av ryggningstekniken. Tex när farliga lejon gömmer sig i buskar eller hajar i vattnet. Backa förbi det obehagliga och vips så är man förbi. Och sedan på väg hem igen samma väg och då stannar jag så hästen får titta noga på det farliga, rider lite fram och tillbaka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>