Frågeställaren

Tidigare förekommande samtal mellan spindelpojken och hans ägare:
 
Ska jag verkligen gå där?  Jaaaa!
 
Men varför får jag inte gå BAKOM dig? För att jag inte vill bli nersprungen eller trampad på hälarna om du blir rädd för något- gå BREDVID mig tack!
 
Får jag inte skrapa på gången? Nej, verkligen inte!
 
Måste jag öppna munnen när bettet ska in? Ja tack!
 
Får andra hästar titta på mig när jag äter utan att världen rasar ihop? Ja…ät din mat och skit i de andra!
 
Är det inte en världskatastrof om man blir nuddad i baken av ett spö? Get used to it honey! 
 
Kan jag gå iväg när du ska sitta upp? Även om jag lät de andra hästarna göra det så kanske du och jag ska göra det rätt från början? 
 
Är vattenslangen farlig? Tja…har du någonsin hört om någon som dött av att bli tvättad?
 
Är det jag som bestämmer? Absolut….den dagen du börjar betala stallhyran!
 
…………………
 
Efter att nu ha ägt min nya älskling i lite över 2 månader kan jag konstatera att det verkligen är roligt och bra att jag tog mitt förnuft till fånga och köpte en annan typ av häst än den jag varit vad vid de senaste 20 åren.
 
Förvisso finns det många, många fördelar med att ha haft sådana underbart snälla och fogliga djur som jag haft genom åren och många hade nog gett sig högra arm för ett sådant okomplicerat hästägande vad gäller det mesta men samtidigt har jag insett att jag fått nya utmaningar med Kreon och också möjlighet att både utvecklas och förbättra mig som ryttare.
 
Medan mina senaste 3 unghästar Heron, Menelli och Archie varit otroligt ”lättsamma”, fogliga och ”icke-ifrågasättande” är Kreon vad jag skulle vilja kalla en FRÅGESTÄLLARE.
 
Han ställer mycket oftare än de andra djuren frågor kring allt möjligt och jag kan inte bara låta dessa passera utan att svara honom- då är risken att jag får en, om inte annat ouppfostrad häst och i värsta fall också en FARLIG dito.
 
Nu är ju de flesta av Kreons frågor inte så konstiga i sig för många hästägare men har man som jag haft ”handväskor” som man i princip har kunnat ta under armen och gå med var som helst och hur som helst så ställer en FRÅGESTÄLLARE ändå andra krav på mig än vad HANDVÄSKORNA gjort.
 
Och det är bra! Bra att inte gå vidare i invanda mönster och göra som man alltid har gjort, lite halvnonchalant och ibland obetänksamt dessutom och bra att rida på en häst där det blir en långt tydligare skillnad om man gör helt rätt eller helt galet än vad de var med de andra, mer förlåtande hästarna.
 
Så…vi fortsätter att kommunicera…frågeställaren och jag och så får vi se om frågorna upphör eller blir annorlunda…det får tiden utvisa….

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag resonerar nog lite annorlunda fast i samma tema.

    Jag tycker att hästar som inte gör som man tänkt sig oftast inte uppfattar ordern (kommandot eller hjälpen) som en order utan som en fråga med olika alternativa svar. Dvs ”Vill du svänga höger eller vänster/fatta galopp eller fortsätta trava/stanna eller gå förbi?” istället för ”Gör en vänstersväng/galoppfattning/gå förbi” etc.

    Problemet ligger alltså oftast hos den som ger ordern där man som ordergivare måste se till att det finns endast ETT svar.

    I ridningen kommer den berömda ”ramen” in där ramen läggs med endast en öppning. Öppningen kan vara framåt, bakåt eller åt sidan.

    Vid hantering från marken handlar det oftast om att hästen ska ge efter för tryck (behöver inte vara med kroppskontakt).

    Ämnet går förstås att utveckla i det oändliga men min poäng är att jag TROR att din ”order” är något otydlig och uppfattas ha fler alternativ och hästen funderar på om han ska välja a, b eller kanske c som svar. Hästar är av naturen både lite rädda och lata och det troliga är att han väljer att ”inte” – nånting.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag förstår vad du menar Prick och tycker också att jag oftast är både tydlig och konsekvent när jag ”ger order”- det är säkert därför det mesta fungerar så bra.

    Egentligen har jag bara problem vad gäller uteridningarna fn men det finns både i alla fall delvisa ”ursäkter” till det (otroligt stökig uteridningsmiljö, ovan häst och få tillfällen att kunna rida med andra) och jag tror att vi kommer att komma förbi detta.

    Flera av de ”frågor” Kreon ställt so far tycker jag inte har direkt med MIG som person att göra utan ovana vid vissa situationer och beteenden han hade med sig när han kom men som JAG har fått honom att sluta med- just för att jag svarat tydligt och konsekvent.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>