Dagens (hästpris)fråga

På tal om en diskussion jag deltog i för några dagar sedan tycker jag att det hade varit intressant att ta del av er läsares tankar och åsikter i en specifik hästprisfråga.
 
Jag undrar helt enkelt vad ni TROR att Kreon kostade när jag köpte honom? Motivera gärna ert svar så utförligt som möjligt. Om ni vill kan ni också skriva vad ni anser att han BORDE ha kostat vilket ju inte behöver vara samma sak som den faktiska prislappen.
 
Ni ska alltså utgå från att det handlar om en 6 årig halvblodsvalack, ca 170 cm e Don Romantic, utbildningsståndpunkt ”inriden”, dvs ungefär som en 4 åring. Hästen var aldrig tävlad och är ej heller visad på 3-års test, kvalitets eller dylikt. Stod hos NN för försäljning när jag köpte honom. Fullt frisk och utan olater.
 
Så..kära vänner…vad gissar ni och varför? Vem vågar börja?

42 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Oj, jag tror betydligt mindre än 80 kkr… Nu törs jag nästan inte skriva vad jag först tänkte! 😉
    40 kkr var min tanke…
    6 år och outbildad, hade ej hunnit ta del av NN:s vidareutbildning ännu och var ej visad på vare sig 3-årstest eller kvalitets.
    Har vad jag vet inga framgångsrika syskon osv?
    Och hästpriserna har verkligen rasat numera…
    Men det kanske är pinsamt att gissa så lågt? :-/

    Svara
  2. sofia

    Jag skulle vilja gissa att du betalat 75 000kr.

    Men han borde kanske? kostat (om jag gissar på det också) 120 000kr.

    Svara
  3. Prick

    65.000:-
    För att priserna fortfarande är bottenlåga och hästen borde ha kommit långt längre.

    Svara
  4. Lina

    Spännande fråga! Med tanke på dagens överflöd av bra hästar tror jag faktiskt inte han var så dyr, särskilt inte heller med tanke på att det är köparens marknad. Nu har du ju ännu inte presenterat hans kapacitet eller gångarter i någon video som du skriver om så man får bara tro dina ord om honom, men i ett ”normalläge” tror jag att Kreon skulle kosta mellan 50- 75000 kr.

    Svara
  5. Trasselkvast

    Jag gissar 50 000. Pga den låga utbildningen och erfarenheten, samt (förmodar jag) platsbrist pga ivägskick till försäljningsstall.

    Åldern tycker jag inte spelar någon roll här faktiskt eftersom han inte var visad o dyl, samt som en 4-åring i ridningen.

    BORDE kostat… pja, ungefär detsamma. Kanske 10 mindre. Köparens marknad och allt det där.

    Svara
  6. AnnH

    Haha, snälla, visa mig en bra häst för 50.000 så köper jag den direkt!!!

    Jag köpte min 6-åring som 5-åring förra hösten vid exakt den här tiden. Han var väl, men lite riden. Ej tävlad. Visad som treåring med 888898 på gångarter och en GP-tävlande pappa iofs, men inte gjort något mer än ridits lite hemma sedan han var tre. Därtill fick jag ett par – iofs oväsentliga, men ändå – reservationer på försäkringen.

    Innan just denna häst hade jag tittat på några i prisklassen 200–300.

    Jag betalde 200 för honom, och det tycker vi alla som känner hästen var ett BRA pris, jag kunde inte ens förmå mig försöka pruta på det!

    Jag VET vad Kreon kostade så jag ska inte gissa.

    Svara
  7. Anonymous

    Vet faktiskt inte hur det ser ut på dressyrsidan men för 50 000kr får man en bra hopphäst, givetvis inte en utbildad och ofta inte äldre än tre.
    Nackdelen är just att det är unga hästar. Kan tänka mig att det är svårare med dressyr men en treåring som är löshoppad kan man relativt fort bedöma kapacitet och inställning till hinder. Ridbarhet är ju svårare.
    Bäst är ju om man kan se vad föräldrarna har gjort och vilka avkommer de har lämnat.

    Tycker det låter mkt med 200 000 för en femåring med tanke på vad lite den hade gjort men det är ju ofta inte hela sanningen. Ofta köper man ju häst för framtiden och då måste man bedöma hurvida den kan klara av större klasser eller ej. Antar att det är så AnnH har resonerat. Man köper ju hästen för de resultat man tror sig kunna få i framtiden och inte nödvändigtvis på den nivå hästen i dagsläget befinner sig på.
    Hälsningar Amanda

    Svara
  8. AnnH

    Exakt Amanda. Dressyrhästar är lite dyrare än hopp-diton och precis som du säger är det lite svårare att utvärdera framtidsmöjligheterna. Jag köpte min då femåring med förhoppningen om att han ska kunna gå de allra högsta klasserna tack vare de kvaliteter han har. I dessa kvaliteter räknas inte ENORMA gångarter in men däremot tre lätta bra gångarter, stor energi och arbetsvilja, känslighet, kvickhet, god modern exteriör etc. Här ser jag det också som en fördel att hästen är 5-6 år för att man kan pressa den och kolla av den lite mer. Fördelen med att den INTE är tävlad är att man öht har råd att köpa den! 🙂 Hade min häst gått årgångstävlingarna på ett bra sätt hade han varit betydligt dyrare.

    Många som har skrivit här tittar sig för blinda på resultat och utbildningsnivå. Det spelar in, men är hästen fortfarande relativt ung är det ridbarhet och utvecklingsbarhet som sätter priset.

    Svara
  9. Anonymous

    Hhm… Spännande fråga. Gissar att han kanske kostade runt 60 000. hade det dock varit högkonjunktur och större efterfrågan kanske han hade legat på en tiotusen till. kanske är jag helt ute och cyklar…

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Tack för många svar- trodde kanske inte att folk skulle våga sig på någon gissning, sådant kan ju vara lite känsligt av olika anledningar (man vill inte visa sin okunskap, såra frågeställaren osv).
     
    Utan att avslöja om någon kom i närheten av det rätta svaret måste jag bara skrattande be Johanna om en tjänst:
     
    Om du hittar en enda svårklassryttare som har hästar till salu för 40.000 eller däromkring så RING MIG DIREKT- jag lovar att köpa upp rubbet :)))!
     
    Eftersom det kostar runt 10.000 pix i månaden att lämna bort sin häst till ”di store” så tror jag INTE att man gör det med en 40.000-kronors häst faktiskt. Som flera påpekar är ju marknaden sådan idag att en försäljning kan ta ganska många månader= de 40.000 skulle alltså ”bli uppätna” utan något kvar till fd ägaren :))).
     
    Dessutom gissar jag att ”kändisar” inte vill förstöra sitt rykte genom att lägga tid på 40.000-kronorshästar- de har att göra ändå.
     
    2 (storstads)ridskolor jag känner till har en budget på 50.000 respektive 60.000 för inköp av ridskolehästar.
     
    Kan ju också som en parentes nämna att ALLA skickliga ryttare/ försäljningsstall med lite ”klass” som jag kollat upp (det är förvisso inte jättemånga men några stycken) inte har en enda häst till salu för under 150.000 (”svåra” tider eller ej)  och snittpriserna verkar ligga på över 200.000 upp till 300.000 för hästar som verkligen inte är några ”världsmästare”.
     
    Nu kan man ju tycka vad man vill om DET…och samma hästar hade kanske inte ens kostat 100.000 hos ”gemene man” men…I´m just saying….
     
    Sedan är det ju också så att det kan skilja massor på BEGÄRT pris och ERHÅLLET pris- många säljare prutar själva massor direkt när de väl vill bli av med hästen (jag prutade inte en krona hi hi).  

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Amanda:
     
    EXAKT så är det många gånger; man köper det man ”tror ska bli” snarare än ”det som är”.
     
    Att det sedan inte alltid blir som man tänkt är en annan sak….vilket tex Archie är ett bra exempel på.
     
    Jag köpte honom 3 år gammal (inriden och otroligt snäll och snygg)  för 110.000 för 5 år sedan och det var ingen som tyckte att det var ett överpris på något sätt.
     
    Några år senare hade han inte levt upp till varken mina eller mina olika tränares förväntningar och jag sålde honom billigare än vad han var köpt för. Så kan det gå….
     
    Att köpa en ung häst (3-4 år) har både sina för och nackdelar.
     
    Fördelen är väl att man kan forma hästen själv, ingen annan har varit inne och klampat så att säga och dessutom kan unga hästar vara billigare än ”färdiga” dito.
     
    Nackdelen med en 3-4 åring som jag ser det är att man inte säkert vet vad det ska bli av hästen- till och med en häst som löshoppar väl (ditt exempel) kan visa sig vara jättebesvärlig på tävling av olika anledningar och då hjälper det inte att den kan hoppa 2 meter utan någon på ryggen.
     
    Dessutom så kanske inte alla tycker att de där 1-3 åren som man mer rider ”basic-ridning” och bygger upp hästens fysik innan man kan börja tävla och göra mer ”grejer” i dressyr är så himla roliga utan mer en KOSTNAD som inte motsvarar NÖJET om jag säger så.
     
    Själv har jag alltid tyckt att det varit roligt med mina 3 föregående unghästar- man får så otroligt snabba och många framsteg hela tiden i den åldern men nu ÄR jag trött på att ständigt börja om på nytt.
     
    Så även om Kreon bara ”kunde som en 4 åring” när jag köpte honom så kommer han både fysiskt och mentalt att kunna ställas inför betydligt svårare uppgifter betydligt snabbare än vad jag hade kunnat göra med en 3 eller 4 åring.

    Svara
  12. Anonymous

    Nu hanger jag ju inte med pa priserna i Sverige, men spontant skulle jag gissat 100-110KKr, och om du sedan fick nagon mindre vanskapsrabatt pa det priset, sa kan det val inte varit sa mycket. Jag har forstatt att denna hast har mkt mer talang och kapacitet (sa bra man nu kan bedoma det, se ovanstaende diskussion!) an Archie, och darfor kan den val inte garna varit billigare. For 40000 SEK skulle man inte fa nagot pa langa vagar sa talangfullt som Kreon har i GB, da skulle jag snarare gissa pa £8000-£12000.

    Far vi veta svaret sen?! 🙂
    CeciliaL

    Svara
  13. Johanna

    Men hallå, hur skulle jag då förstå att hästen var av så hög kvalitet?
    Vad skulle dus jälv säga var prisklassen på en outbildad 6-åring av bra stam, valack som är lite känslig/svår att rida?
    JAG kunde då inte se hans kapacitet på filmerna (och det är väl inte så konstigt, korta blurriga filmer och inte de bästa passen filmade), och jag har förstått att du är förtjust i honom men det är inte så himla lätt av en blogg att begripa att han är så bra!
    Eller så är det bara jag som är dum?
    Okej, nu vet jag då att han är väldigt bra och utbildad av svårklass-ryttare (jag hade fattat det som att du tingade honom innan han hann utbildas av henne, ursäkta igen).
    Självklart är prisklassen då en annan!
    MEN, priserna har verkligen sjunkit.
    Se t ex på Dressyrspecialisten som väl inte är svårklass-ryttare men i alla fall professionell dressyrryttare och hästhandlare.
    http://dressyrspecialisten.se/index.html
    Under t ex Unghästar finns en fin 5-åring för 30 kkr, lite efter i sin utbildning. Där finns också en stor 5-åring som sägs ha väldigt trevliga gångarter som kostar 45 kkr…
    Så ja, jag kanske är dum i huvudet men jag trodde på allvar inte att man betalade så stora summor för en Kreon idag. Och då beror min okunskap kanske mer på att jag inte förstått hans kvalitet om jag förstår ditt svar rätt.

    Svara
  14. sofia

    hmmmm *funderar* utifrån vad du gav för Archie så undrar jag utifrån det om jag inte gissade lite fel då när jag sa 75'' då tror jag i stället att du möjligen gav 150 000 för denna kille…..!

    Nä….nu får du snart klämma fram vad du gav för denna oslipade diamant nu då vi varit så duktiga & gissat massor 😉 *lite nyfken är man allt ;-P

    Jag som håller på med kallisar har ingen egentlig aning om vad tpriserna annars ligger på dessa 🙂

    Svara
  15. AnnH

    Av erfarenhet kan jag säga att de hästar som finns till salu hos duktiga ryttare/försäljningsstall (som t ex Dressyrspecialisten) som kostar 40.000 ÄR inga » riktigt bra« hästar. En riktigt bra häst – med de kvaliteter man önskar hos en häst med kanske kapacitet för svår klass – skänks sällan bort för 40.000 kronor. Inte ens i dåliga tider.

    Nu har jag inte hunnit kolla på video på just de hästar som nämns av Johanna ovan, så kanske har jag fel… 🙂

    Min ridskola köper så vitt jag vet in hästar för typ 40. Andra ridskolor jag vet ligger på 40–60. Det är då inte högt utbildade hästar, och inte med den känslighet man vill ha. Utan lätt-klass-utbildade stabila hästar med begränsade gångarter (vilket är bäst i dessa sammanhang).

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Cecilia L:
     
    Hihi…nä…jag tror inte att jag ska avslöja priset av olika anledningar, inte ”for now” i alla fall.
     
    Men jag kan i alla fall säga så mycket som att jag inte fick något ”vänskapspris” eller ”rabatt” eftersom hästen kom till NN med en viss prislapp och det var för denna jag köpte honom. Det var alltså inte upp till NN att vara juste mot just mig vad gäller priset- däremot var hon MKT MKT juste i övriga kontakter kring försäljningen som gjorde att jag kunde köpa honom (innan någon annan hann före, hjälp med att sälja Archie osv).
     
    Kreons pris tyckte jag var RIMLIGT och jag hade kunnat tänka mig att betala NÅGOT mer utifrån vad jag visse INNAN jag köpte honom och en hel del MER utifrån hur det känns just nu :)))).
     
    Att jag frågade Er om vad ni trodde om priset är bla för att jag själv tycker att det är så otroligt subjektivt till vilken summa man värderar en häst.
     
    En häst som jag inte skulle gett mer än 100.000 kan kosta 300.000 och hästar som jag tycker är värda  över 100.000 ”skänks bort” av folk som inte begriper bättre (eller folk som är i någon form av ”kris”).
     
    Det är också roligt (?) att läsa annonser där folk söker hästar för köp och ibland undrar jag från vilken planet de kommer ifrån.
     
    Man kan tex vilja köpa en mycket välutbildad häst i sina bästa år som aldrig har varit skadad för max 20.000 och då måste i alla fall jag skaka på huvudet.
     
    MIN tes är att en bra häst alltid säljer sig, oavsett konjunktur osv medan ”mitt-emellanhästarna” (till vilka jag tex räknar Archie) är mycket mer känsliga för ”dåliga tider” osv.     

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Uj, uj, uj vad du tar i Johanna! Lugna dig lite!
     
    Du behöver inte be om ursäkt för någonting och frågan var fri att svara vad man TRODDE och hur man TÄNKTE.
     
    Ingen har påstått att Kreon är UTBILDAD av en svårklass-ryttare, däremot stod han under en kort tid till försäljning hos en sådan.
     
    Eftersom jag bestämde mig för att köpa honom när han bara hade varit hos NN i kanske 2 veckor och han dessutom inte var regelbundet riden när han kom till henne så säger det nästan sig självt att hon inte hann ”svårklass-träna” honom speciellt mycket :))))).
     
    Jag har inte heller påstått att Kreon är köpt för några ”stora summor”- det är i så fall din tolkning av de olika kommentarerna.
     
    Men jag vidhåller att din gissning på 40.000 är tämligen orealistisk om en häst står till försäljning hos en svår-klassryttare- men det är utifrån MIN erfarenhet och därmed inte sagt att jag sitter inne på den absoluta sanningen.   

    Svara
  18. Birgittas hästsida

    Sofia:
     
    Ser att jag uttryckte mig lite missvisande i en kommentar där jag skrev att inga ”bättre försäljningsställen” har hästar till salu för under 150.000.
     
    Dessa annonser såg jag INNAN jag köpte Kreon- han kostade inte så mycket- det är allt jag tänker avslöja:))).  

    Svara
  19. Minstral

    Jag tänker inte ge mig på att gissa, har noll koll på sånt:) Men varför är alla så hemliga med vad deras hästar har kostat? Vad är grejen med det? Är man rädd att man har gett ”fel” pris? Har aldrig fattat det. Sen måste jag faktiskt säga att det är ett rätt så meningslöst blogginlägg då du inte kommer att avslöja priset, det är såklart upp till dig men jag fattar inte riktigt varför du vill få folk att gissa.

    Själv har jag inte någon möjlighet att köpa dyra hästar. Jag får nöja mig med min lilla 155-fröken som inte skulle gett mig så många kronor om jag hade sålt:)

    Svara
  20. Anonymous

    Det sannerligen så att många försäljningstall har för dyra priser. Eftersom jag har tittat mkt vet jag. Många av de dyrare hästarna bli helt enkelt inte sålda. Har även blivit uppringd av en del försäljningstall och då har se sänkt priset rejält. Så med is i magen kan man få bra hästar mkt billigt.
    Dock håller jag inte riktigt med om att en treåring bli besvärlig längre fram. En hopphäst visar sin förmåga och inställning till arbete väldigt väl under löshoppning. Allt detta finns kvar men många pressar sina unghästar alldeles för hårt och slarvar med grunden. Allt för ofta handlar det om att ryttaren inte ha tålamod att vänta med tävlandet.
    Sen kan givetvis visa hästar vara mer svårridna än andra men jag hävdar bestämt att man kan se om treåringen har förmåga och vilja.
    Nackdelen med många hästar är helt enkelt att fysiskt är de väldigt mogna men mentalt klarar de inte alltid av de krav vi ryttare ställer. Har tyvärr sett alltför många lovande hästar ”knäckas” av alltför hård och pressande ridning.

    /Amanda

    Svara
  21. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Som jag skrev (kanske något otydligt) så tycker jag att det är intressant hur olika man kan uppfatta en hästs värde vilket läsarsvaren också tydligt visade då folk gissade på allt mellan 40 och 150 tusen kronor för en och samma häst.

    Detta bekräftade en teori jag hade och ville testa – därav inlägget.

    Huruvida Kreon kostade x eller y kronor tycker jag annars är ointressant för ANDRA- huvudsaken är att jag tyckte att jag gav ”rätt” pris.

    Ni som följt bloggen länge vet att jag inte är speciellt hemlig av mig- ni får ta del av MYCKET som gäller bara mig.

    Men när det gäller andra personer vill jag vara mer försiktig med vad jag lämnar ut och jag vet hur konstigt det kan bli ibland.

    Jag vill inte att folk exempelvis ska tycka till Kreons ägare ”jaha….fick du så lite/ mycket betalt för din häst bla bla bla”.

    Skåne är litet- mina läsare fler än vad man kan tro:) och folk har på gott och ont åsikter om mer än vad man tror.

    Att jag berättar om tex Archies pris är för att det ligger så många år tillbaka i tid och att hans annons också gick att läsa ”offentligt” medan Kreon aldrig varit utannonserad.

    Svara
  22. sofia

    Nä, men nu skojar du väl 😉

    Nu har vi gissat & gissat. hahaha….nä men jag håller med Mistral varför så hemligt med vad man gett för sina pållar?

    Jag fattar det lika lite som dom som ska sälja sina hästar och inte skriver ut priset?!?!?! Varför gör man det, vill man eller vill man inte bli nedringd om hästen?!!

    Jag menar i ”min värld” ringer jag inte på en häst som kostar 150 000 för att fråga om den eftersom att jag inte har dom pengarna att köpa en så dyr häst (å skulle aldrig göra det heller OM jag hade dom pengarna)

    hehehe…ett svindyrt kallblod kommer näst intill aldrig heller upp i dom summorna (som tur är ;-P

    Men du underhåller verkligen dina läsare på bloggen i alla fall 😀

    Svara
  23. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Jag håller med dig till 100 % vad gäller att inte sätta ut pris i annonsen- ren idioti anser jag eftersom man enligt min bekräftade tes ovan inte kan ana/ veta vad en häst kan tänkas kosta utifrån en annons.

    Säljare och köpare hade båda besparat sig onödiga samtal genom att priset angavs och det är för mig en fullständig gåta varför man inte talar om det i annonsen.

    Tror dessutom att sådana annonser lättare sorteras bort av köpare och DET kan väl knappast vara meningen?!?!

    Svara
  24. Birgittas hästsida

    Amanda:

    Jag tror också att man kan göra fynd hos både försäljningsstall och privatpersoner om man har tid att vänta :).

    Vet en person som erbjöds att köpa en mkt dyr häst för mer än 100.000 under tidigare utsatt pris- troligen hade man tröttnat på att hitta någon med så stor plånbok.

    Svara
  25. Anna

    Jag skulle gissa att du gav runt 100' plus-minus 10' för Kreon. Det är svårt att gissa och säga exakt vad han egentligen är värd. Han ser ut att ha bra utvecklingspotential vilket självklart betingar ett visst värde i sig eftersom det handlar om en såpass unghäst. Men det handlar ju också till väldigt stor del om hur väl piloten kan förvalta och utveckla hästen. En duktig ryttare kan göra enormt mycket med en medelmåtta medan en medioker ryttare kan ha svårt att ta till vara på ett stjärnämne.

    Min egen häst köpte jag för 75' som 3-åring direkt från uppfödaren. Hon var då bedömd på 3-årstest med 888778 och klass I. Ursnäll i all hantering och ridning, både på banan och i skogen.
    Nu 9 år gammal ligger hon utbildningsmässigt på msvB-nivå men kan och ska utvecklas mycket mer. Att hon inte har kommit längre beror enbart på att jag inte är tillräckligt skicklig även om jag försöker kompensera det med ambition…:-))
    Jag tycker att priset för henne var rimligt. Det är ingen gångartskanon men hon har tre bra grundgångarter, är utvecklingsbar, positiv och glad samt gillar att jobba och bli riden.

    Här en film från vårt KM, en msvB2. Bortse från våra missar o felridning…:-)) Visar vad det är för typ av häst.

    http://www.youtube.com/watch?v=8f5aoChVf90

    Svara
  26. Anonymous

    Jag tycker ett pris på 60-80 borde vara rimligt av vad jag sett på bloggen, samt lågkonjukturen och köparens marknad. Dessutom finns det MÄNGDERmed importhästar.

    Men jag gissar, utifrån det du skrivit, att han kostade lite mer.

    //Linda
    http://www.cheran.blogg.se

    Svara
  27. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Mycket trevligt med någon som själv vill/ vågar bidra med en film- och en sådan kan ju precis som du skriver visa vad som kan vara svårt att förklara med enbart ord.
     
    Jag vill åter igen poängtera att syftet med mitt inlägg var att visa på hur otroligt svårt det kan vara att som ”utifrånbetraktare” bedöma en hästs värde.
     
    Det är säkert därför diskussioner uppstår ibland och i stil med ”hur kan han begära så mycket för sin häst- den kommer ju aldrig att bli såld”, ”snacka om att ha blivit lurad- vilket överpris för DEN hästen” eller ”vilket fynd- den köparen måste ha skrattat hela vägen till banken när hästen skulle betalas”.
     
    Att jag tog Kreon som exempel var/ är för att han är MIN egen och således kan ingen annan ta illa upp om just hans pros and cons diskuteras.
     
    Vad han sedan de facto kostade tycker jag är oväsentligt för er läsare att veta då jag betraktar priset som normalt, varken iögonfallande högt eller lågt. Hade han kostat 40.000 eller 200.000 hade jag kanske skrivit det efter att ha frågat fd ägaren om det var ok även för henne att skylta med detta.
     
    Jag tycker inte att det hade varit juste att diskutera någon annans häst och dels är tex inte Archie min längre och dels så tycker jag att han är mer svårbedömd eftersom han exempelvis hade sin fång och reservationerna pga denna.   

    Svara
  28. Anna

    Jag tänkte tillbaka på när jag letade häst. Tittade på fyra olika 3-årsston, alla visade på på 3-årstestet. Kommer inte ihåg hela stammen på alla men iallfall pappan
    1. e. Ragazzo, 159 cm, 46 poäng o klass I som dressyrtalang. 62500:-
    (Var för liten o blev sen en riktigt duktig hopphäst har jag läst. 🙂
    2. e. Last Liberty, 162, 48 poäng och diplom. 93000:-
    3. e De Niro, 166, 46 poäng och klass I, 150 000:- (Tysk import)
    4. D-Day, 163, 46 poäng och klass I, 75000:-

    Jag har kollat resultat och hittat på alla utom den efter Last Liberty. Den som har bäst resultat är den efter De Niro som har flera resultat på 65-69% i msvB4, därefter kommer min som preci har gått upp i msvB4 och har ett resultat på 61.7%.
    Avkomman efter Ragazzo tävlar 120-130 hoppning och har flera placeringar i dessa klasser.

    Så här i efterhand kan man tycka att priset för De Niro avkomman var rätt eftersom den uppenbarligen har utvecklats till en riktigt fin dressyrhäst, även så på min som visserligen tävlar samma klass men inte har lika höga resultat. Priset på den som blev hopphäst var ju rätt bra. Den var sockersöt och otroligt snäll men som sagt för liten för mig.

    Priset på LL-avkomman kan så här i efterhand tyckas allt för högt eftersom den inte har gjort något utan blev avelssto istället. Men eventuellt kan den ju ha skadats och därför inte hållt för arbete.

    Svara
  29. Birgittas hästsida

    Väldigt intressant inlägg Anna (och vilket bra minne du har!).

    Och spontant och utan mer info så tycker jag att priserna verkade stämma mkt bra.

    Hästar under 162 cm BRUKAR betinga ett lägre pris, så har det varit i många, många år och 159 cm är verkligen i minsta laget om man vill tävla högre dressyr.

    D-Day hästen var också liten och efter att ha sett en hel del URSNYGGA men på olika sätt ”knäppa” avkommor efter denna hingst skulle jag själv svårligen köpa en D-Dayare (vinkar till mina bloggläsare A och L som har och har haft en MKT fin dito).

    Om jag ska GENERALISERA så får man oftast det man betalar för…med visst undantag nu när det är svåra tider och en del kanske mer eller mindre TVINGAS sälja.

    Visst kan en ryttare av NN:s kaliber tex få tag på en häst för 40.000 och x antal år senare rida GP på den men det är UNDANTAG.

    Därmed inte sagt att man behöver betala 300.000 eller mer men att tro att man kan få en superhäst för riktigt små pengar…tja..då ska man man vara skicklig, ha tid att leta och TUR!

    Själv ville jag vid detta hästköp inte vänta i flera månader på att turen KANSKE skulle vara på min sida, jag ville komma igång med att fortsätta att träna med en ny häst och jag hade också en stallplats som tickar pengar.

    Nu föll det ju sig så otroligt tursamt att Kreon kom i min väg så himla snabbt och eftersom jag blev så förtjust i honom såg jag ingen anledning att riskera att han blev såld för att KANSKE hitta en likvärdig häst för mindre pengar eftersom jag även tyckte att hans pris var OK.

    Att jag dessutom fick möjlighet att provrida Kreon många gånger och se honom hos NN i flera veckor innan han kom till mig värderar jag otroligt högt- hur många gånger har man sådana möjligheter?

    Och jag som står inackorderad kan faktiskt inte heller BARA tänka på mig själv vid ett hästköp- min häst måste ”passa in” och kunna hanteras av X olika personer DAGLIGEN vilket gör att en del hästar (hingstar och väldigt unga hästar) inte hade varit aktuella öht då vår stallmiljö inte passar för exempelvis en hingst eller en oinriden 3-åring pga hagarna tex.

    Skulle jag ha köpt en 3 åring tex så hade jag velat att den skulle gå i större hagar och fler timmar/ dag än vad våra hästar gör och hingstar är det få inackorderingsstall som befattar sig med öht.

    Svara
  30. Anna

    Eftersom de bara var 3-år så räknade jag med att de skulle växa några cm till. Ville inte ha en häst över 170 och inte en under 160 utan ungefär 165. Min som då var 163 är numera 167-168 medan den som bara var 159 mättes till 158 (!) året efter på kvaliten. Den hade visst krympt så det var ju väldig tur att jag inte köpte den..hahaha. Men å andra sidan har jag en bekant som köpte en 3-åring på 158cm som sen blev 168cm.

    Som tur var hade jag inte fått höra all historier om galna D-Dayhästar innan jag köpte min..:-)) Utan hade bara sett ett underbart fint sto efter honom på någon tävling som jag blev helt förälskad i. Sen var jag också mer intresserad av hur individen var istället för stammen…plus att jag ville att den skulle ha en riktigt bra galopp.

    Men jag kan lova dig att många har velat berätta om oridbara D-Dayhästar efter mitt köp…hahaha, speciellt när hon var unghäst. Jag brydde mig inte så mycket om det eftersom min häst mest bara var trygg, pigg,go o glad och all galenskap lyste med sin frånvaro.

    Om man ska återgå lite till vad en häst kan tänkas vara värd så handlar det ju även en del om att den rätta köparen ska dyka upp. Hade min häst kostat 100000:- så hade jag köpt henne för det eftersom det var den hästen jag absolut ville ha. 🙂

    Stallplatsen som jag hade då var idealisk för unghästar med jättestora gräshagar och underbar natur att rida ut i. Flyttade henne därfrån till en mer modern anläggning med ridhus när hon var 6. Håller med om att om man väljer att köpa en såpass ung häst måste man även kunna erbjuda en lämplig miljö för den.

    Svara
  31. Anna-Kajsa

    En sak som tävlingsryttaren betalar för är ju att öka på oddsen – sannolikheten att en billig häst blir en bra tävlingshäst är mycket mindre än att en dyrare blir det. Generellt sett alltså. Även om du kan ha tur och hitta den där oupptäckta pärlan för 40 tkr så är sannolikheten inte så stor. Med en större plånbok ökar du på oddsen rejält. Då menar jag inte att du kan köpa vilken häst som helst bara den är dyr – men att sannolikheten att du hittar en pärla är större när du har en lite större budget. När jag letade häst senast gjorde jag mig av med två och köpte en. Jag var inte sugen på att leta efter en billig unghäst just då utan ville ha något jag kunde ut och tävla med direkt. Då ”råkade” jag provrida en nyinriden treåring för 250 tkr. Den var över min prisklass och under den ålder jag letade efter, men stod hos en säljare som hade flera hästar till salu. Den var inte rätt för mig, och visst var priset väl högt – men jag har mycket svårt att säga att den var överprissatt. Den hade riktigt bra gångarter, och trots att den var så lite riden märktes det att den hade extremt bra ridbarhet. Priset handlar i det fallet inte alls om utbildning, utan om potential.

    Svara
  32. Birgittas hästsida

    Ja, det där med hur mycket unghästar växer är verkligen ett lotteri.

    Heron som var 167 cm som 4-åring blev 173 cm, Decima som var 163 cm som 3-åring blev 170 cm och Archie som också var runt 163 som 3-åring blev 168 cm.

    En väninna köpte en ganska liten 4-åring (runt 160 cm), den vägrade att växa en milimeter vilket vännen hett önskade att den skulle göra medan jag gott och väl hade klarat mig om mina hästar inte växt så mycket.

    Jag köper egentligen inte heller hästar på stammen men det BORDE jag nog gjort tidigare :). Har hört om flera seeega Akribiri-djur. Kreons pappa Don Romantic har gett fina avkommor vilket faktiskt bidrog till mitt köp.

    Vad gäller unghästar och lämplig miljö har jag haft alla mina unghästar på en ridskola vilket jag GENERELLT inte skulle rekommendera.

    Nu var alla mina djur snälla och ”lätta” på alla vis men jag fick också slå knut på mig själv för att få till det med hagvistelse, hagsällskap osv. Mkt tungt faktiskt.

    Svara
  33. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:

    MKT bra skrivet och jag instämmer till fullo. Det där med att ”öka sina odds” är precis det jag själv har försökt att förklara att jag ville göra.

    När jag köpte Heron för 30.000 fattade jag MKT snabbt att det var ett fynd utan dess like, han gick 130- hoppning med placeringar och St George med MIG, inte med något proffs :).

    Men att hoppas på den TUREN en gång till….nääää….

    Svara
  34. Anonymous

    Valdigt intressant diskussion. Jag tankte forst ocksa 'asch, vad var det for vits, om hon anda inte tanker tala om vad Kreon kostade', men NU forstar jag vad det var du ar ute efter med detta inlagg.

    Sjalv funderar jag pa hur mycket jag borde ha till budget till min nasta hast… tanker kopa en inom det narmaste aret och har borjat leta sa smatt. For en gangs skull skulle jag vilja kopa en inriden hast, men det ar helt nytt for mig da jag alltid kopt oinridna unghastar eller fol. Vore kul ocksa att veta ungefar hur stor den kommer att vara som vuxen, da jag blivit litet besviken pa ett par jag kopt som inte vaxte riktigt som jag vantat mig. Sa nagot litet mera 'fardigt' vore en trevlig present till mig sjalv, medans jag vantar pa att mammas sto ska pluppa ur sig folet som hon lovat mig… 🙂
    /CeciliaL

    Svara
  35. Anonymous

    Jag tycker 80 000 låter rimligt, av det jag sett av hans rörelser, och även om det är en unghäst så kan det ibland vara mer värt eftersom man vet att den heller inte är förstörd/felriden. Nu ahr jag inte orkat läsa alla inlägg här, grymt många, men av de jag läst blir jag fundersam – de hästar jag kan tycka är fina på annonser kostar alltid minst 120 000, och här gissar ni på 30-40 för en fin häst som rör sig bra?

    /My

    Svara
  36. Anna

    Kom på ytterligare en sak angående värdering/prissättning. Min häst hade en tre år äldre helbror som måste ha tillhört en av de första årgångarna här i Sverige efter D-Day och innan det hade visat sig att många var svåra att rida in. Då var väl D-Day mest känd för att lämna väldigt fina föl och den här helbrodern såldes som 3-åring för 150 000:-.
    Även min häst var tydligen ett av de bättre fölen i sin årgång men när hon skulle säljas som 3-åring hade pappas rykte hunnit fatt henne och uppfödaren insåg förmodligen att det aldrig skulle gå att få så mycket för en D-Dayavkomma igen..:-))

    Det verkar inte helt ovanligt att prissättningen sker utifrån hur populär stammen är. Det ska bli väldigt intressant att se hur Totilas föl kommer bli med tanke på vad fölen nu säljs för.

    Vet en som såldes för drygt 250000. Jättefint föl, absolut! Men jag har sett minst lika bra föl för 80-90000 fast med en annan stam.

    Svara
  37. Anna

    Anna, jag känner verkligen igen det här med att man får höra massa historier om avkommor till vissa hingstar efter att man köpt en avkomma. Köpte en fyra åring e Quite Easy och gissa om jag hört många historier om dessa hästar. Min bockar också men det har mina andra hästar också gjort och de har inte varit e Quite Easy.

    Svara
  38. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Instämmer i dina kommentarer.
    Tycker också att det ska bli intressant att se vad det blir av Totilas-fölen.
    Som vi alla vet har ju hästar en mamma också och vore det så väl att alla föl med en super-pappa blev ungefär lika fina som han…tja..då kunde vi ju vara glada om inte annat.
    Sedan vet vi ju också att en bra tävlingshäst per automatik inte innebär att den är bra ur avelsynpunkt- den kan ju ha exteriöra ”defekter” tex som förärvs, något även sto-ägare borde tänka på när de bestämmer vad som ska in i avelsboxen.   
    En annan aspekt är att vissa ypperliga tävlingshästar, hur bra de än är med sin ryttare inte är ”för gemene man”, därtill är dessa hästar för känsliga, heta, svårridna whatever.
    I senaste numret av Ridsport (kom igår) står tex om hingsten Hickstead som ”ingen” trodde på de första åren och som också ansågs för liten. Att han blev så bra som han blev betyder inte att detta är en häst för vem som helst- tvärtom ska den tydligen ha varit mycket svårriden.      

    Svara
  39. Sofia

    Tänkte bara höra, det kanske inte är något du vet något om eller vill berätta, men om du har någon aning om varför Kreon inte finns till någonstans?
    Om man exempelvis tittar på blup så existerar hästen inte ens? Kreon är kanske bara en kortare version av hans riktiga namn. Hade varit intressant och se hela hans stamtavlan 🙂

    Svara
  40. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Kreon är registrerad som danskt varmblod under sitt namn, Kreon.

    Hans mammas stam hittar du på ASVH:s sida om du tex söker på hans bror Helios född 2008 u Medealine xx.

    Kreons pappa är Blue Hors Don Romantic.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>