Nytt gödselstacksexperiment


Hi hi…nä..det är inte jag som har ritat teckningen men ungefär så här har det sett ut hos oss den sista tiden…

Ända sedan jag flyttade till nuvarande anläggning för snart 2½ år sedan har jag tyckt att det har varit tråkigt att inte alla i mitt stall har haft samma uppfattning om hur gödselstacken ska skötas.

Medan jag har tyckt att man kan jämna till den ”bula” som blir när man har tömt sin kärra OCH köra så långt ut på gödselstacken som det går, dvs inte bara så långt som det är plankor utlagda så har andra utan att tveka tömt kärran i princip ”rakt framför näsan”, dvs typ där gödselstacken börjar vilket då fått till följd att ingen annan heller har kunnat tömma någon annanstans, den första personens uttömda gödsel har liksom satt stopp för fortsatt framfart.

Jag kan inte räkna de gånger jag har gått ut med en grep på gödselstacken och jämnat till densamma, ”jobbet” har aldrig tagit mig ens 5 minuter och jag har gjort det för att dels själv kunna tömma kärran ordentligt och dels för att det ser så ”fult” och slarvigt ut rent ut sagt med ”gödsel-bulor” överallt.

Jag har bitit ihop de många, många gånger andra kunnat gå rakt ut på gödselstacken och tömma ut innehållet ur kärran så som jag beskrivit ovan, trots att jag precis har varit ute och snyggat till stacken.

Till slut tröttnade även jag och lät andras skit ligga och tänkte i mitt stilla sinne att ”vi får väl se vad som händer när det blir en sådan jättehög med gödsel att ingen kan tippa någonstans.”

Och det som hänt är att stallägarna nu bestämt att det är den som har jouren på söndagarna som ska se till att gödselstacken blir jämnad.

På ett sätt tycker jag att det är ett bra beslut- nu vet man att det blir gjort eftersom den som har jouren faktiskt MÅSTE göra det men samtidigt känns det så trist att man ska behöva fatta beslut om för mig helt självklara saker som var och en borde kunna klara av att utföra utan att det är ett ”måste”.

Hade var och en gjort det för mig SJÄLVKLARA; jämnat till den egna gödselbulan så hade stacken alltid sett snygg ut och ingen hade behövt att stå med skiten på söndagarna.

Nu återstår det att se om ”man” faktiskt inser ovanstående och skärper sig eller man låter den som har jouren stå med jobbet i sin ensamhet.

Kanske blir det inte lika självklart att dumpa gödsel framför näsan när man vet att det är man själv som ska stå och fixa till stacken några dagar senare eller om man vet att det är bästa kompisen som har jouren.

Tja…vad som händer återstår att se…tidigare vädjanden från stallägarna har uppenbarligen inte hjälpt, inte heller när jag både sprang och fixade med stacken mer eller mindre dagligen eller när jag lät den förfalla.

Hur funkar det i era stall? Har ni också liknande skit-problem?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Vi är väldigt noga med vår stack, förr sade man att skicket på stacken dels visade på hur rik man var (många djur) dels speglade den övrig ordning på gården.

    För vål del är det inte bara en fråga om utseende utan även en ekonomiskt och ergonomisk fråga. Vi har även investerat i dyr mask och för att det ska funka optimalt ska man trampa för att trycka ihop luftfickor som uppstår.

    Nu när vi inte har inackorderingar har vi alltid en jämn stack som är lätt att tömma på. Vi jämnar varje dag, tar inte många minuter, plus att vi trampar efter vi har jämnat. På detta sätt klarar vi många år utan att behöva tömma. Tömma stack är svindyrt.

    Fattar inte hur svårt det kan vara att jämna efter sig???? När vi hade inack. så skrev vi instruktioner på vita tavlan, typ töm vänster om plankan osv. Vi hade även möte där vi visade inack. räkningen för tömning och sa att om inte det blev bättring så skulle inte tömning ingå i hyran utan de fick dela räkningen mellan sig.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi är ju själva i vårt stall och rätt noga med stacken. Trots det har vi lite bekymmer i år. Gödselspridaren gick sönder när den skulle hämtas, så tyvärr blev den kvar och på grund av allt regnande får vi leva med att ha den ett år till. Den är alltså alldeles för stor… Dessutom har vi torv, och med allt regn har den blivit geggig. Normalt använder jag helst inte plank, sköter man stacken brukar inte det behövas, men nu måste vi ha det för att gödseln bär inte annars.

    Svara
  3. Anonymous

    Tro mig det är jag då du och jag är jämngamla, men precis som du ibland blir 12 år så blir jag 14 🙂 Men det är bra att du gör allt rätt, precis så det ska vara! Detsamma du 🙂

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anonym:

    Har du lust att utveckla vad du menar med ”tur att du är så perfekt”? Varför är det tur? Vad menar du EGENTLIGEN?
    Vad är din åsikt i gödselfrågan (för det är det som diskuteras i inlägget, inte huruvida jag är perfekt eller ej)?

    Svara
  5. Anonymous

    Du skriver i din text precis som om att du inte gör något fel utan de är alla andra i stallet som gör fel. Tänkte då bara punktera att de är tur att någon är perfekt. Konstigt hur du kunde ta den kommentare på ett negativt sätt. Jag hade då bara blivit glad 🙂

    Svara
  6. Minstral

    Anonym:

    Kan du inte förklara hur du menar? Att man är perfekt för att man vill underlätta stallarbetet? För att man vill att det ska vara lätt att tömma bören varje dag? Jag har svårt att tro att du har passerat fjortisstadiet faktiskt. Att man skriver att man kan vara barnslig ibland är väl en sak, men att anonymt skriva fåniga kommentarer på en blogg tyder på idioti. Förklara vad du menar istället för att tramsa med innehållslöst tjafs.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Anonym:

    Jag ”tog” varken din kommentar på ett positivt eller negativt sätt- förstod bara inte vad du ville ha sagt.

    Och nej, jag är inte den enda som har ”stört” mig på gödselstacken sedan jag flyttade till stallet eller den enda som har skött allting felfritt (din tolkning) utan som jag också skrev så har vi haft och har olika åsikter om hur stacken ska skötas (eller inte skötas).

    Vi får väl se hur det blir framöver och huruvida jag är perfekt eller inte (åter igen din tolkning) ser jag inte riktigt vad det har med saken att göra.

    Svara
  8. Lena S

    Ha ha ha… Jag gissar att den där Anonym (fegis) antingen är en av fjortisarna i Birgittas stall som känner sig träffad av inlägget eller någon i ett annat stall som också tjurar över att andra inte accepterar att man är hur slö som helst. Du är bara pinsam Anonym!

    Svara
  9. Anonymous

    Jag har aldrig träffat birgitta så jag är inte en av ”fjortisarna” i birgittas stall. Men jag la en positiv kommentar att birgitta var perfekt, kan inte förstå alla dessa negativa kommentarer tillbaka. Kan för er info berätta att jag heter annelie och som sagt aldrig träffat birgitta tycker dock att henne blogg är väldigt bra 🙂

    Svara
  10. Hästis

    Såna här diskussioner verka alltid handla om att, ”jag kräver respekt”, ”ingen annan ska tala om för mig” och absolut inte om sakfrågan, i detta fallet gödselstacken.

    Respekt är inget man kan kräva, det förtjänar man. Om man visar sin omgivning hänsyn och använder sunt förnuft så kommer ingen att ”tala om för dig”.

    Det är iallafall min erfarenhet och jag har levt lika länge som 12- och 14-åringarna här.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>