Om den goda vilan

Nu när jag har satt igång Kreon efter hans minivila kan jag bara ännu en gång konstatera, för vilken gång i ordningen vet jag knappt, att det är sååå bra att vila en frisk häst.
 
Missförstå mig rätt, så klart ska man givetvis också vila den sjuka/ skadade hästen, inget snack om den saken.
 
Men om man vilar en häst som man TROR är frisk och den inte genast efter typ första eller max andra ridpasset känns mer eller mindre som innan vilan, dvs BRA då vill jag påstå, i alla fall om jag ska generalisera att det är NÅGOT ”fel” på hästen och att man ska vara väldigt vaken och kanske beställa en tid hos veterinären.
 
En frisk häst ska inte kännas styv och stel när man sätter igång den, inte heller ovillig till att bjuda framåt när detta begärs eller ”käftig” när man tar tyglarna.
 
Min erfarenhet är att friska hästar känns MINST lika bra efter en vila som innan den medan hästar som det är något fel på känns minst lika dåliga som innan vilan, i alla fall om man inte behandlat dom.
 
Visst…en del skavanker läker ut fast sällan efter bara 1-2 veckor men det finns också skador som visar sig mycket tydligare när hästen har fått ”slippa” arbete.
 
Minns en stallkamrats unghäst som gavs en viloperiod. När den sattes igång kändes den hemsk att sitta på och efter en veterinärcheck visade det sig att hästen hade någon form av sammanväxningar i ryggen. Medan den hölls igång märkes detta ej men när den fick vila så blev den genast sämre.
 
Känner ni igen detta, håller ni med eller har ni andra erfarenheter?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lena

    Ja jag blir fundersam om en häst blir stel och styv efter vila.Unghästar som vilar en period för att smälta det de lärt sej,brukar ju vara mycket bättre efter vila.Annars om en vuxen häst vilar från dressyr/hopp men hålls igång med uteritter brukar ju också kännas någorlunda mjuk när man återgår till arbete.Sen tror jag inte att exempelvis en 20åring ska vila,då är det större risk att den stelnar till.

    Svara
  2. Prick

    Jag tycker att unghästar behöver vila, någon/några veckor ett par/tre gånger om året. Men vuxna djur behöver ingen direkt vila, i alla fall inte de hobbyhästar jag antar vi pratar om. Hästar som högpresterar (trav/galopp och övriga på elitnivå) behöver vila men de ”vilas” ofta med motion som motsvarar vad en hobbyhäst normalt gör om dagarna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>