Fråga från en läsare om att rida på ”drogade” hästar

Så var det dags för en ny läsarfråga- både till mig och till er:
 
”Hej Birgitta! Du har ju i några inlägg skrivit om att din häst kan bli på tårna i ridhuset och även om era snurrningar ute i naturen. Jag funderar på om du inte har funderat på att ge honom något ”lugnande”, typ Tryptovit då jag vet att andra haft hjälp av detta medel”.

Hej läsare och tack för din fråga.
 
Nej, tanken på att ge Kreon något lugnande har faktiskt inte slagit mig men det kanske jag borde prova?
 
Har ingen egen erfarenhet av detta men vet att andra tyckt att det varit till nytta.
 
Själv är jag väl lite skeptisk till om de olika medel som säljs verkligen hjälper eller om det mer än ”placeboeffekt” så att säga och dessutom är jag lite rädd för att rida på en häst som kanske skulle bli så drogad att den inte riktigt kan hålla ordning på sin egen kropp. Eller så sitter man plötsligt på världens seeegaste häst och det vill jag ju inte ha (IGEN!!!).
Men detta sagt alltså utifrån min okunskap och dagens frågor till er läsare är därför:

Har ni provat olika former av ”lugnande” medel till era hästar? Varför? Vad bestod era problem i och tyckte ni att det hjälpte eller ej?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Vår häst blev stressad av vårt förra stall, när vi flyttade henne föreslog nya stallägaren att vi skulle börja ge henne magnesium, detta kan tydligen göra stressade hästar lugnare. Hon har fått detta i ett år nu, hon är mycket lugnare och har t om gått upp en hel del i vikt. Denna vintern får hon hälften av maten hon fick förra vintern och tappar inget! Detta kanske beror på magnesiumet eller så trivs hon helt enkelt bättre med livet nu. 🙂 Vi har ingen aning, men hästen är lugn och trygg och det är det viktigaste för oss. Detta är ju ingen drog utan ”bara” ett tillskott. Vi har aldrig behövt fundera på att droga våra hästar när de varit ”på tårna”, de har alltid varit hanterbara.

    Svara
  2. Åsa

    Oj!!! Jag har ingen erfarenhet av ”stor-häst” världen men jag måste erkänna att jag blir väldigt förvånad när jag läser att det förekommer och är tillåtet ? att man ger sin häst lugnande för detta syfte…det verkar ju helt orimligt! Den typen av problem borde ju inte vara ”olösliga”..

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag har ridit på Vetranquil då jag skulle sätta igång en ung häst med mycket temperament efter en vila pga skada. Det tar udden av det värsta i de fallen och gör så hästen inte river upp en skada i första skedet. Om jag vore du skulle jag inte överväga det alls. Som jag har fattat det har du ju bytt häst för att få en med lite mer gnista för att få en bättre tävlingshäst. Då verkar det dumt att droga bort gnistan… Bättre då att träna på att hantera den, precis som du gör, för att kanalisera den positivt på tävlingsbanan.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Tillskott som ovan i Åsa Ts fall, där det faktiskt uppenbarligen saknas något vitalt från maten, vitamin eller mineral, det skulle jag givetvis ge. Även smärtstillande om det behövdes, om hästen skulle röra på sig, men hade ont av det, självklart.

    Men att droga hästen för att kunna rida ut..? Jag må låta kategorisk, men aldrig i livet! Då bör man antingen ha en annan häst om man inte som du kan jobba på det själv, eller låta någon annan träna på det tills det blir bra. Alternativt om hästen mår rent dåligt av att ridas ut (ex hästar från Holland som inte har någon erfarenhet av det alls), så kanske man kan strunta i det, åtminstone för tillfället.

    Det hamnar i min värld lite i samma kategori som att ta bort stämbanden på skälliga hundar, eller klorna på rivande katter.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Vet med säkerhet ryttare som ridit på Vetranquil och/ eller liknande preparat så visst förekommer det.

    Undrar i mitt stilla sinne hur vanligt det är att ”proffsen” gör det?

    Inte för att jag tror att det är VANLIGT men dock tror jag att det förekommer, precis som att det oftare rids med graman än vad ”man” vill kännas vid.

    Har som sagt aldrig ens tänkt tanken på att prova själv, det har verkligen inte behövts ha ha men I SAK fördömer jag det inte- om det är befogat och genomtänkt och annat provats utan resultat.

    I Kreons fall skulle det möjligen behövas om han blir heelt ”galen” på tävling (läs: i ny stressande miljö), men dels har det ju gått bra hittills och dels skulle det, om inte annat, vara förbjudet= doping.

    Svara
  6. Prick

    Tryptofan är ju inget annat än en aminosyra. Tycker inte att man ska jämföra det med droger/lugnande även fast det är med på STs lista (tillsammans med nypon och annat). Tryptofan används väl inom humanmedicin och hör ihop med serotoninet. För häst finns det tex Tryptovit och EquiCalm som innehåller höga halter tryptofan. Men även havre innehåller en del…

    Och, nej, jag tycker inte att du ska behöva ge lugnande till din friska häst. I så fall har du fel häst.

    Svara
  7. Corre

    Halloj 🙂

    Jag använder själv Vetranquil just nu till Searching. Då jag sätter igång henne efter 1 månad som konvalicent (behandlad på kotor fram), då hon fick korsförlamning i september och blev inte bra förräns i november så ville jag inte riskera att hon stressar upp sig nu under igång sättning och får en ny korsförlaming). Du har ju sett min häst IRL och vet vilken fart där är i henne ;). Jag kan tycka att man kan använda ex. Vetranquil i olika syften ex. skoning, under igångsättning m.m men kan förstå att man kanske ger lite de första gångerna man ska rida rida ut på en väldigt stressad häst så den slappnar av. Dock är det ingen lösning på ens problem men kanske kan hjälpa till att de första 2 ggr hästen rids ut själv inte är hyperstressad.

    // Corre 🙂

    Svara
  8. Anonymous

    Många kloka inlägg. Håller med om att man inte ska rida på lugnade om man har en friskt häst.
    Däremot kan det vara befogat vid igångsättning efter skada. Många hästar är ju lite väl levnadsglada då.
    Upplever iallfall på vetranquil att hästen blir dåsig och trött men att det kan invagga ryttaren i en falsk säkerhet.
    Bästa sättet är att fortsätta träna och ställa krav på sin häst. Min häst kan mycket väl busa till det och låtsas blir rädd för pallen vi gått förbi 10 gånger. Lite bus är helt ok, hon är pigg och ung. Buset för dock inte resultera att man hamnar på marken ; )
    Maria Ö

    Svara
  9. AnnH

    Håller helt med Corre. Jag har använt Vetranquil långt innan det ens fanns i Sverige. I tyskland har det använts länge vid både träning och sedering, alltså i vitt skilda doser.

    Man kan kanske ifrågasätta etik och moral i att ge en häst lugnande vid träning. Men nu är det ju så att vi har våra hästar för användning. Om ett stress-problem uppkommer där EN av lösningarna är att ta sig genom detta problem genom att kapa hästens stress-topp, så ser jag inte fel i det utan snarare mer humant än att pressa en stressad häst.

    Jag har haft en burk hemma senaste 15 åren, inte använt det ofta, men några gånger. En häst för många år sen var extremt nervös och jag förökte komma över vissa svårigheter och gränser med detta. En annan häst hade en fraktur men skulle ledas lite varje dag. Utan lugnande hade detta aldrig gått då han var mer vild än tam. Jag har också använt det någon gång vid igångsättning av konvalecent om hästen är lite för yster och man kanske inte alls ska rida på böjda spår (= inomhus) utan är tvungen att vara ute. En teskedsdos funkar på de flesta hästar utmärkt; man märker INGEN som helst dåsighet eller slöhet utan all rid-energi finns kvar, däremot så försvinner nervositet och bus-lust.

    Vad gäller Tryptovit så ger jag det på min veterinärs inrådan just nu till min ena häst som beter sig allmänt stressad (tillsammans med andra åtgärder). Det är ju att jämställa lite med antidepressivt för människor; påverkar serotoninnivån och är verkligen ingen »lugnande drog« typ Domesedan precis…

    Svara
  10. Eva i Lux

    Birgitta, som du vet har Calvin – med min veterinärs välsignelse – gått mycket på Vetranquil under sina konvalescenser då han skulle röra på sig (gå) men inte fick spralla.

    Jag har bara positiva erfarenheter av det medlet, funkade både vid hand och ridning. Skäms inte för att säga att jag använde det lika mycket för min egen skull, som för hästens! Man blir ju livrädd att hästen ska skada sig efter utlägg på mångtalet tusen genom åren, samt långa perioder med total vila.

    Svara
  11. Eva i Lux

    Glömde säga att jag på intet sätt ansett att han kännts ”drogad”, bara lugn.

    Att jämföra med när jag provade det i pre-op doser den period han vägrade gå in i trailer för många år sen. Då hade det ingen effekt över huvudtaget!

    Svara
  12. Sofia M

    När jag jobbade i Tyskland så hade stallet en hingst som hade bra kapacitet och som var godkänd för avel, men när man tävlade honom (hoppning, 1.50-1.60 klasser) så va han jätte tittig och kunde ibland vägra ut sig på de enklaste hinderna. Han fick ett örtpulver som då, år 2000, inte räknades som doping. Det fungerade bra och han va inte alls lika tittig och när han blev det så var det på hinder som var väldigt ”utspökade”, och då var det ändå så lite så att med lite stöd från ryttaren så hoppade han det.
    Tyvärr kommer jag inte ihåg vad det hette men det var ägaren till stallet som tillverkade det. Hon hade/har en fabrik som tillverkar tillskottsfoder till katt, hund och häst.
    Även om det inte räknades som doping då så kan den örtblandningen vara förbjuden idag, va ju 12 år sedan 🙂

    Svara
  13. Dressyrtant

    Efter en konvalescentperiod skulle jag sätta igång min pålle och fick Vetranquil av veterinären. ”Ge honom 4 teskedar, men kom ihåg att en del hästar kan reagera tvärtom. De kan bli värre, sa min veterinär”.
    Gissa vad som hände med min…
    Det enda lugnande som jag ger min är en slicksten som han får slicka på innan vi ska åka transport. Jag vet inte vad den heter men den finns i olika smaker. Företaget säger att det ska lugna. Nu lugnar den hästen i stallet när jag tar på skydd och annat, så jag slipper mocka 13 ggr för att han blir uppstressad. Det är dock inget som sitter i när han slutar slicka.
    Kreon kommer bli lugnare med åren och så länge du inte är rädd för honom tycker jag inte att du ska göra någonting.
    Hästen är en lycklig och levnadsglad kille. Ta inte bort det! Att han är jobbig att rida ut på. Ja, ju mer alert du får honom i ridhuset för hjälperna desto mer alert blir han ju ute.
    Min är åtta nu och vi är i en fas då det bara är skritt ute. Jag kan inte hålla honom annars.Sådan har han inte varit förut, men nu när han är alert och på inne i ridhuset så blir det så ute också. 🙂

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    4 teskedar Veteanquil?!?! Det lät väldigt mycket?!?!

    Om jag inte missförstod en av mina vänner har hon ridit på 1 tesked och tyckt sig få precis rätt effekt.

    Själv anser jag inte att jag behöver prova (än, ha ha ha?!?!), min häst går ju tex (ta i trä) både att trava och galoppera ute även om hans stopp då och då kan kännas tröttsamma.

    Där jag möjligen skulle kunna tänka mig att Kreon hade varit hjälpt av något lugnande hade varit på en ”stökig” framridning men eftersom det inte är tillåtet att tävla på Vetranquil faller det ju på detta om inte annat.

    Svara
  15. Dressyrtant

    Jodå, jag kunde ge upp till åtta teskedar om jag ville men då jag insåg att pållen var en av dem som blev helt superpigg och galen av det prövade jag aldrig igen….

    Svara
  16. Cin

    Absolut ingen egen erfarenhet om det, men hörde det så sent som igår att en tjej använder det när hon ”tränar” sin häst och jag blev helt chockad.

    Hur kan man vilja droga sin häst, om det är en ridtur i ömsesidigt förtroende man är ute efter?
    I mina öron kanske man borde träna och aktivera sin häst ist (jobba mentalt) eftersom det verkar falla sig mer naturligt.

    Men som sagt… Jag kan inte mycket om hästar, men jag vill rida på en vaken häst, som är sig själv och inte tvingas lyda mig utan gör det för att den respekterar mig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>