Tävlingsrapport, del 1

Jaha…var ska jag börja?

Tja…allt fram till att jag kom fram till framridningen gick hur perfekt som helst- i det avseendet är Kreon den ”felfria” tävlingshästen som står stilla när man flätar, går lätt in i transporten, står blickstilla när man kör och är sedan lugn och tyst när man når destinationen.

Denna gången provade jag att köra honom sadlad eftersom det var ganska nära till tävlingsplatsen och jag åkte ensam och även detta gick helt problemfritt.

Jag lastade ur, ledde bort Kreon till framridningsridhuset och bad en kvinna att hålla honom medan jag satt upp- fortfarande inga problem.

Skrittade, travade några minuter, fattade galopp i båda varven- inga bekymmer.

Sedan hände exakt samma sak som förra helgen- från ingenstans började Kreon att piska argt med svansen och småbocka i galoppen.

Idag var jag bättre förberedd, framför allt MENTALT och jag tänkte på orden från min goda vän Ann som i veckan i ett mail skrev något i stil med ”GRÄV DIG NER I SADELN….” och det var precis vad jag gjorde, jag som ju är livrädd för att ramla av.

Jag är under mitt mer än 20-åriga hästägande EXTREMT ovan vid hästar som ens tar det minsta lilla skutt åt något håll, för att inte tala om bockningar/ brallar- tror att de andra 4 hästarna TILLSAMMANS inte gjort detta ens 10 gånger (helt sant).

Och sådant som man är ovan vid och dessutom kan göra att man ramlar av- tja…det gillar jag inte det minsta och ska jag vara ärlig så hade jag hoppat av hästen om detta hade hänt för några månader sedan.

Nu blev jag bara ”taggad” och tänkte ”jamen bocka dig trött då…du får galoppera ÄNDÅ” och det var precis vad Kreon fick göra.

Hur många skutt och småbockningar han än gjorde (och det var måååånga….) så fattade jag bara ny galopp och fortsatte som om ingenting hade hänt.

Jag berömde med rösten, försökte att sitta djupt i sadeln och inte bli upphetsad själv men efter ett tag kom Kreon på YTTERLIGARE ett trick- han vägrade att fatta galopp över huvud taget?!?!?!?

Vi diskuterade ju i veckan huruvida han ”inte tog” skänkeln och låt mig säga så här; detta var det värsta exemplet på ovanstående som jag någonsin har varit med om.

Jag satt som en nybörjare och gav galopphjälper, kraftigare och kraftigare utan att någonting annat hände än att Kreon travade vidare- fullständigt iskall.

Jag var för ovanlighetens skull helt flåsig efter ett tag med dessa försök- visst fick jag galopp några gånger men lika många gånger nonchalerades mina skänklar TOTALT.

Nu var det dags att gå in i tävlingsridhuset där 1 ryttare fick rida fram samtidigt som en var inne på banan och nu blev det ÄNNU värre!!!

Medan jag tidigare hade kunnat få både höger och vänster galopp i alla fall kanske 50 % av försöken så VÄGRADE Kreon nu att över huvud taget fatta höger galopp!

Jo, 2-3 fattningar blev det där han genast bröt av till trav efter att ha kosparkat lite men det var ungefär det.

Traven däremellan ska jag tillägga var hur fin som helst, Kreon travade lätt och ledigt och verkade inte det minsta bekymrad.

Inne på banan blev det exakt samma pannkaka borsett från att han där vägrade att fatta BÅDE höger och vänster galopp ÖVERHUVUD TAGET!!!

Det ”komiska” (eller inte….) var att Kreon däremellan travade som en riktig ”mormors-häst” (mitt ny-myntade uttryck som betyder att hästen är så lättriden att min mormor hade kunnat rida den) och tex fick en 8:a på en travvolt och en 8:a på den fria skritten.

Mycket skönt i allt elände var också att Kreon inte tittade på något- han bara marscherade på…utom när ryttaren gav galopphjälper vill säga….

Vi fullföljde i alla fall programmet och jag tänkte att jag ändå måste försöka att få hästskrället att galoppera på plats om det så skulle ta 2 timmar så jag gick in i framridningsridhuset där…SURPRISE…eller not…GODE Kreon väntade. Gode Kreon fattade mer eller mindre genast vänster galopp 2 gånger och höger galopp 3 gånger och efter mycket klappar och beröm kunde vi sålunda avsluta vår tävling.

Del 2 av denna utläggning kommer om några timmar…nu måste jag pusta ut lite :).

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    En tanke som slog mig nu när du beskriver hur han beter sig på tävling är att det påminner en del om hur Hedwig var i maj-juli förra året. Tror våra tävlingsresultat låg på 55% i snitt där på 3-4 tävlingar. Hon sparkade mot skänkeln, bockade i fattningarna, gick inte fram för skänkeln alls nästan. Var allmänt tråkig. Jag visste inte alls vad det kunde bero på..men misstänkte trötta bakknän plus eventuellt brunst (sånt kan man ju skylla på när man har ett sto..) Gjorde iallfall ett böjprov på henne och hon hade små markeringar på alla fyra. Inte mycket alls, mindre än en halv grad. Veterinären gav henne en tuppkam i blodet och ordinerade skritt i två veckor i skogen. Enligt honom inget ovanligt eller konstigt på dressyrhästar men om jag hade fortsatt ridit på det hade hon kunnat bli halt på riktigt. Kan det vara något sådant kanske? Att han är lite trött i kroppen pga fällning samt lite överansträngd i bakknäna? Bara en tanke..Jag har nån film från nån tävling som jag kan ladda upp om du vill se hur hon betedde sig.

    Svara
  2. Linda

    Beror tveklöst på dig ;). Pga nervositet så gör du något som Kreon inte gillar. Med tanke på att han är en känslig gosse så kan det räcka med att du spänner axlarna, spänner bäckenet, klämmer med knän eller lår eller något liknande. Och eftersom galoppen fungerade så fort du avslutat din ritt och därmed 'pustat' ut så är det solklart ngn spänning hos dig. Låt Mini starta ngn klass med honom och se hur han beter sig då. Du får trösta dig med att det är de här känsliga hästarna som blir bäst i högre klasser :).

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Anna:

    Jag förstår absolut din jämförelse och resonemang och jag kan ju inte garantera att du har fel men jag tror inte att detta är något fysiskt vad gäller Kreon- i så fall har det pågått mer eller mindre sedan jag köpte honom eftersom han ju protesterat många, många gånger sedan dess fast i specifika situationer dvs vid uteritt och när det varit ”stökigt” i ridhuset.

    Jag hade också trott på ”skade-teorin” om krånglandet uppträdde vid ”fysisk press”, typ i skolorna, i kraven på en mer samlad galopp eller whatever men här har vi alltså en häst som med lätthet gör ovanstående men inte vill galoppera ens rakt fram på tävling. Nej, detta sitter nog mer i psyket, se mitt nästa inlägg.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Linda:

    Frågan huruvida Mini ska tävla Kreon framöver kom upp redan i torsdags på NN-träningen (som hon bevittnade) och Mini är helt med på att hjälpa mig vid behov.

    Dock känner jag i dagsläget att jag kommer att vilja ha den hjälpen enkom om jag börjar tycka att Kreons hopp och skutt är för otäcka och att jag riskerar att ramla av, så kände jag periodvis i söndags men inte alls idag (mkt stolt över mig själv).

    Jag tror faktiskt att Kreon skulle ”bära sig åt” lika mycket med Mini på tävling just nu och det baserar jag på det jag sett de många gånger hon ridit honom.

    På den tiden han sparkade i sargen med mig gjorde han det ÄNNU mer med henne, ”givetvis” för att det hon krävde var mer jobbigt än det jag krävde.

    När han slutade sparka med mig lugnade han sig även med Mini på ryggen men han har som sagt hittills alltid varit mindre trilsk med mig än med henne.

    Därför tror jag alltså att det inte hade hjälpt om hon red på tävling just nu men om han blir ännu värre så får hon rida eftersom hon är mer sadelfast och inte tycker det är lika otäckt som jag.

    Svara
  5. Anonymous

    Det kan naturligtvis vara som du tror, att det sitter i huvudet men jag håller med Anna, att kolla upp bakknäna är aldrig en dum idé för sånt där kan komma smygande utan att man märker det o när hästen är i lite spänning, typ tävlingssituation eller högre krav, så kommer det fram.

    mvh Novali

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Novali:

    Jag ska absolut ha detta i åtanke om Kreon känns ”konstig” framöver.

    Just skadade bakknän kan man rida med ganska länge (sade hon av egen erfarenhet).

    Archie hade dessa problem som 3- åring och jag skyllde de mycket tillfälliga/ enstaka ”konstiga steg” han tog då och då (inte alla ridpass) på att han var ung och kanske vinglig. Så var ej fallet…

    Svara
  7. Linna

    Alltså nu får ni ta o ge er! Problem med baknäna?!?!

    Birgitta berättar om sin känsliga häst som är extremt orutinerad vad gäller att tävla och genast är hästen halt?

    I så fall såg jag flera halta hästar på samma tävling idag för jag var faktiskt där och såg tävlingen.

    Birgitta: du har en jättefin häst som travade så BRA! Fattar inte varför du ofta klagar på Kreons trav på bloggen den är hur fin som helst.

    Och skit i messerschmittrarna som genast tror det värsta, jag är säker på att din häst kommer att lugna ner sig så småningom. Herregud ni har precis börjat tävla.

    Tänkte komma fram o prata lite efter din ritt men hittade inte dig men vill bara säga att Kreon var ännu finare i verkligheten. Kul att se.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Hej Linna!

    Vad synd att vi missade varandra!

    Jag träffade faktiskt en annan bloggläsare som jag inte träffat på säkert 2 år (om det räcker) och hon berömde också Kreon trav: ”galoppen kunde jag ju inte se” som hon sa *GARV* när jag hävdade att den är mkt bättre än traven.

    Ja, vi får hoppas att Muppis coolar ner sig i sinom tid- jag hoppas och tror det men tror också att det kan ta tid.

    Svara
  9. Anna

    Är det jag som är en messerschmitt? Hahaha..oj då…hmm..nä jag tror inte att Birgittas häst är halt men själv tycker jag det är bra att kunna utesluta grejer. Tycker sällan hästar är dumma för att vara dumma utan de försöker oftast säga oss något. Ett enkelt böjprov ger ju snabbt svar på det och det kan vara himla skönt att få bekräftat att det inte handlar om att hästen har ont. Då vet man att det förmodligen bara handlar om istadighet o kan nöta vidare. Jag skrev bara vad jag gjorde när min häst betedde sig på ett liknande sätt. Men nu har ju Birgitta redan svarat att hon är säker på att det inte är nått fel på hästen utan att hon tror på istadighet o tänker jobba på för att komma förbi det.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Anna:

    Bara ett litet förtydligande: jag är inte SÄKER på någonting men har vissa teorier som jag vill prova innan jag eventuellt veterinärundersöker Kreon.

    Svara
  11. Linna

    Svar till Anna:
    vad jag tyckte var konstigt med din och en tills kommentarer var att Birgitta har skrivit massor om hur dum Kreon har varit att rida ut utan att någon har föreslagit vetcheck då. Nu plötsligt är det bra att kolla upp hästen när den blir dum på en av sina första tävlingar???
    Tack för mig.

    Svara
  12. Anna

    Linna du får gärna tycka att det är konstigt. Vi tycker olika helt enkelt. Det handlade inte om något påhopp alls från min sida utan när Birgitta beskrev hur Kreon har betett sig nu på de två senaste tävlingarna så tyckte jag att det påminde mycket om hur min häst betedde sig förra sommaren. Hon var också fin att rida hemma och på framridningen fungerade det oftast bra. Sen så fort jag kom innanför dressyrstaketet så slutade hon att gå fram för skänkeln och krånglade en hel del. Jag skrev inte heller att Kreon var halt utan mer som en fråga om han eventuellt kunde vara lite överansträngd i bakknäna. (Kunde lika gärna ha skrivit trött) Det är ju knappast något konstigt att dressyrhästar blir det när man börjar samla dem mer. Kreon har ju gått från att ha ridits i LC-form till msvC/B på bara ett halvår så om han nu skulle vara lite trött i bakknäna så är det inget märkligt o inte heller något allvarligt som betyder slutet för resten av hans dressyrkarriär.

    Sen läser jag inte så jätteofta här så jag vet inte hur mycket hästen har krånglat vid uteritt. Jag minns dock att Birgitta skrev att han tjurade vid uteritt första tiden hon hade honom men det tolkade jag mest som att han testade henne.

    Svara
  13. Minstral

    Nu tror jag att Birgitta är så pass erfaren att hon vet att man ska checka hästen om något är konstigt. Jag tror även att hon gör det oxå. Men så fort en häst ”dummar” sig så börjar alla skrika veterinär. Själv servar jag min häst på klinik 1-2 ggr per år (och naturligtvis om hon känns ofräsch men oavsett det så åker jag ändå iväg under året)och har ett ganska bra hum om hennes status. Jag tycker att man många gånger (inte alltid dock) känner skillnad på istadighet eller om det bara är en känsla av ont. Vissa säger att en häst inte bråkar eller tjurar inför någon om den inte har ont, men så är inte min erfarenhet. Tror inte att den gör det för att jävlas men det kan vara jobbigt, nervöst eller den fattar inte vad den ska göra helt enkelt. Har man dessutom en duktig tränare brukar de kunna se om det är pga ont de strular. Min tränare ställer ju ingen diagnos på min häst men hon ser ju så pass mycket hästar så att hon kan hinta om det är så att jag behöver kolla upp något.

    Tror oxå att Birgitta och hennes tränare har full koll och vet när det är dags att kolla något på klinik.

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Jag håller med Minstral. Jag har under mina ca 25 år som hästägare flera gånger triggat fram istadiga beteende på mina hästar, av okunskap, ilska och överambition tex.

    Och det är jag övertygad om att jag är långt ifrån ensam att ha gjort.

    Ska inte trötta er med för många exempel men tex Archie fick under en kortare period för sig att han vid lite krav inte skulle gå i vänster varv, ffa om dåvarande tränaren var i närheten.

    Försökte jag galoppera runt henne i vänster galopp kunde han tvärkasta sig och springa åt motsatt håll. Det hände så klart inte hela tiden men då och då under några veckor och återkom aldrig mer.

    Minns också att han vid ett tillfälle, ca 1 år innan jag sålde honom gjorde exakt som Kreon; vägrade att fatta vänster galopp (fast i Kreons fall var det höger). Detta var i det egna ridhuset. Det visade sig sedermera att jag hade råkat vända bettet bak och fram. Ja, det låter helkonstigt och jag kan inte svära på om det var orsaken men inte heller där återkom problemet.

    Svara
  15. Anonymous

    Till Linna o Minstral:

    Varför tror ni att Anna o jag skriker veterinär så fort det är nåt? Vi utgår (iaf jag) från våra egna erfarenheter o jag kan säga att jag sett oändligt många hästar på hopptävling som stannar i kombinationer. Nästan löjligt många av dessa visar sig sen ha dubbelsidig kotledsinflammation utan att ryttarna märkt något. Det säger absolut inget alls om ryttarna utan det är så det är! Dvs jättesvårt att veta om det är nåt fel eller om hästen är istadig o då föredrar iaf jag att göra en koll först innan jag sen tar itu med ev. istadigheter.

    Så det har inget alls med Birgittas ev erfarenhet eller oerfarenhet att göra, ibland behöver man bara få en utomståendes åsikt för att fundera till en extra gång själv.

    Jag har svårt att förstå varför det blir ett sånt herrans liv om det? Birgitta väljer ju sen själv om hon vill ta till sig eller väljer nån annan väg. Har svårt att tro att hon behöver några ”riddare” som drar ut till hennes försvar för hon är ju inte ens påhoppad! Hon väljer ju dessutom själv vilka inlägg hon vill ha i sin blogg….

    mvh Novali

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Jag tycker I SAK inte att det är konstigt att man får förslaget ”kolla upp din häst veterinärt” om hästen PLÖTSLIGT börjar bete sig på ett icke önskvärt sätt som man inte känner igen.

    Även jag känner till massor av hästar där det man trodde var en ”protest” visade sig vara en skada.

    Som jag redan skrivit TROR jag inte att Kreon är ”skadad/halt/överansträngd” då detta beteende inte kommit plötsligt utan ofta visar sig när något är ovant för honom.

    Han har visat detta sedan dag 1, dvs i nu ett halvårs tid= ingenting som kommit plötsligt.

    Med facit i hand TROR jag att felet är att jag för lite tränat på nya miljöer/ rida med många hästar- det som bevisligen stressar/ stör Kreon eller i vart fall gör att han inte är så lugn och lydig som han annars är.

    Jag vill börja i den änden och träna så men givetvis kommer jag att veterinärkolla hästen vid minsta misstanke om hälta eller dylikt. Men den tanken har inte ens föresvävat mig under detta halvår och gör det inte just nu heller.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>