Söndag- ny, nyttig tävling

Innan dagens tävling misstänkte jag att det är mer andra hästars närvaro än främmande miljöer i sig som får Kreon att bete sig ”konstigt” och efter dagens tävling känns det som att denna teori stämmer.

Jag har ju varit på den anläggning där tävlingen hölls FYRA (4!!!!!) gånger denna vecka och även om Kreon var lite ”galoppglömsk” de 2 första dagarna så gick det snabbt över och det var också det enda som tydde på att han var påverkad av den nya miljön.

Idag och med kanske 4-5 lugna hästar närvarande på framridningen tog det inte mer än 5-10 minuter innan Kreon återupptog förra tävlingens konster; han började piska argt med svansen i både skritt och galopp, han vägrade fatta galopp och när han fattade galopp bockade han.

Idag fick jag honom att gå nåååågot bättre på både framridningen, i collecting ring och inne på själva banan men det var bara marginellt även om jag denna gången inne på banan i alla fall lyckades galoppera i vänster galopp med ett mycket kort avbrott som jag kunde korrigera och i alla fall lyckades FATTA höger galopp även om det blev ett snabbt avbrott.

Tillbaka inne på framridningen tog det säkert 30 minuter innan jag kunde galoppera lugnt i båda varven- dessförinnan var det en mix av ”arg skritt”, normal skritt och trav och galopp med varierande resultat.

Under hela denna tid, dvs ca 1,5 timme inklusive skritt, kändes Kreon inte det minsta trött eller stel utan tvärtom som en överhettad mjuk gummiboll.

Jag tror dock INTE att det hade hjälpt att ”rasta” honom hemma för den här överskottsenergin står för något annat som måste TRÄNAS bort.

Jag har hört en del röster som anser att Kreon är mer ”dum/olydig/istadig” än rädd/ängslig och jag lutar nog åt detta också då jag har svårt att tro att en enbart rädd häst blir rädd först efter en liten stunds ridning och är stencool innan man sitter upp och så fort man hoppar av. Ingen svettning/ darrning tex och inget speciellt lösbajsande idag heller.

Som jag nämnt tidigare är det egentligen ointressant varför Kreon gör på detta vis- det intressanta är om det går att träna bort, vilket jag hoppas.

Nästa vecka fortsätter detta arbete på nya platser så får vi se hur det går.

Om jag ska säga något POSITIVT om detta måhända istadig djur så var det att han, precis som alla andra gånger, inte skänkte den ”fasta omgivningen” (läs: allt utom uppenbarligen andra hästar) så mycket som en blick.

Såg ju även denna gång, liksom på tidigare tävlingar, hästar som hoppade till för både det ena och det andra och det finns (än så länge???) inte i Kreons värld.

Han bara marscherar på i en pigg trav och avspänd skritt inne på banan så får vi bara ordning på galoppen och han inte BÖRJAR glo på allt möjligt den dagen han blir mer som han är hemma så blir det nog finemang :)!

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag borde väl inte uttala mig eftersom jag inte har sett er, men jag tror att det bara är en sak som gäller – rid framåt rejält så fort du känner den minsta istadighet eller bocktendenser. Du får hålla i dig,bita ihop och stålsätta dig, för oavsett bock, slängtrav eller vad det än är, så rid framåt tills han galopperar. Vågar du göra det tror jag inte det behövs särskilt många gånger.

    Svara
  2. Anonymous

    Såg en tjej använda sig av ett ”handtag” i sadeln när jag beskådade en regional msv-klass igår. hon höll sig i den med ena handen under hela programmet. Undrar om det är tillåtet (?) och det kan isf vara en liten ”säkerhetsdetalj” om du känner dig osäker inför ev bocksprång och dylikt. Mvh Lina

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Intressant Lina!

    Redan när Kreon började med sina cirkuskonster hemma rekommenderade NN en sådan rem.

    Jag har sedan dess haft den på alltid utom vid tävlingar.

    Jag har förhört mig bland andra ryttare som bestämt hävdat att det INTE är tillåtet med denna rem och har därför inte ens vågat ha den på framridningen.

    Låter MKT konstigt om någon skulle ha suttit och hållit sig i denna ett helt program utan att få någon form av påpekande i alla fall ?!?!

    Svara
  4. Petra

    I Dressyr TR Mom 223 står följande:

    //Sadling
    Sadeln skall vara av engelsk typ (se bild), försedd med
    stigläder, stigbyglar och sadelgjord. Vojlock av tyg,
    läder eller skinn och dämpande mellanlägg är tillåtet.
    Mellanlägg får placeras mellan sadel och vojlock eller
    under vojlock. Dämpande sitsinlägg för ryttare är ej tilllåtet. Förgjord, sadelgjordstunnel och säkerhetshandtag
    är tillåtet//

    Jag tolkar det som att handtag är tillåtet. Jag kan iaf rekommendera det, använde det på Hennessy och att JAG kände mej tryggare med det gjorde ju att jag vågade gå på henne mer och fick på så vis slut på istadigheten i galoppen.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Petra:

    Oj vad bra och så slarvigt av mig att förlita mig på andra (tävlande) och inte kolla själv.

    Handtaget ska absolut på!

    Jag använder det ibland vid uteritt (det sitter alltid på sadeln men har tagits bort inför tävlingar) och om inte annat inger det MIG en psykologisk säkerhet.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag har för mig att det har varit otillåtet tidigare, men att det ändrades? Har ett vagt minne av något om en ponnyryttare som red en gk hingst med handtag, och att det blev diskussion – men detta är väl minst 10 år tillbaka i tiden. Nu står det ju uttryckligen i TR att det är tillåtet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>