Söndag- mest misslyckade träningen ever

Efter dagens ”träning” vet jag inte om jag ska skratta eller gråta faktiskt.
 
Vi har förvisso haft otroligt roligt åt nedanstående filmklipp i stallet i morse men det känns inte BARA roligt…faktiskt. Meningen var liksom att träningen skulle GE oss något och det vet jag inte om jag kan påstå att den gjorde precis.
 
Morgonens ledarskapsträning gick alltså EXAKT som jag nästan kunde förutspå och jag vill poängtera tre (3) saker innan ni börjar titta på filmerna:
 
1. Det ÄR Kreon som medverkar.
 
2. Han är tagen direkt ur boxen utan föregående motion och han har inte fått Plegicil, Vetranquil eller Domosedan.
 
3. SAMTLIGA SEKVENSER ÄR INSPELADE PÅ FÖRSTA (INTE HUNDRAFÖRSTA) FÖRSÖKET!!!!!
 
Oavsett vad som händer i framtiden har jag i alla fall en ny affärsidé redo:
 
Jag utnämner mig till Sveriges kvinnliga Monty Roberts och förevisar mitt lobotomerade, iskalla, känslodöda djur som jag PÅSTÅR att jag har TRÄNAT till att bli så här tålig.
 
Jag låter sedan mina kursdeltagare prova med sina egna hästar som SÅ KLART inte kommer att vara lika snälla.
 
Då erbjuder jag en 10-gångers kurs för 5000 pix och blir rik på kuppen. Vad tror ni om det?
 
Filmsnuttarna nedan är på ca 30 sekunder vardera så det går snabbt att titta. Orkar ni inte med alla rekommenderar jag den 5:e länken här/ en klar favorit!
 
Så här hade jag sett på Youtube att man kan börja med att vänja hästen ”försiktigt”:
 
 
 
Egentligen ska man här börja gå mellan hästen och påsen men av förklarliga skäl tyckte jag inte att det behövdes:
 
 
Här ska man egentligen använda en presenning men eftersom jag inte hade en sådan till hands tänkte jag prova om det gick lika bra med selleri…eller i vart fall vår vattenmatta:
 
 
Och det gjorde det:
 
 
När nu allt gick så bra inomhus provade jag att gå till den paddock där Kreon fått några av sina värsta psykbryt:
 
 
Och slutligen gick vi på den vägsträcka där jag har mest problem, dels för att den innebär att man lämnat stall/ridhus och dels för att det numera står en bil parkerad (syns i slutet av filmen) där den inte borde stå (fast nu har den ju gjort det i 2 månader typ….).
Jag kan numera inte alls rida här utan att Kreon försöker gå ner i diket vid hagen, gå ut på åkern, vägra att röra sig ur fläcken, stegra….
 

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Det är ju bara att konstatera att Kreon ser dig som ledare från MARKEN men inte när du RIDER honom! Se om du hittar någon kurs för polisryttaren Magnus för där tränar man just på sitt ledarskap från ryggen. Hjälpt mig och min medryttarhäst jättemycket för han var väldigt dum med mig ute innan och väldigt markskygg. Synd du missade kursen hos SSRF!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Lina:
    Exakt- jag är ledaren från marken eftersom jag där känner mig 1000 % säker medan jag uppsuttet kan bli förskräckt och osäker mycket, mycket lättare.

    Det är säkert därför jag är så bra på att lasta hästar- jag är fullständigt säker på att lyckas och det känner hästarna (Kreon lastar sig själv, precis som alla mina andra djur).

    Kan du berätta lite om hur den träning du var med på gick till! Vad gjorde ni konkret? Vad fick hästen att lyssna bättre på dig?

    Svara
  3. Lina

    Vi fick gå förbi läskiga saker som lät och prasslade. Gick över presseningar. Gick genom rök. Och olika varianter.
    Man fick som ryttare coachning på hur man skulle hjälpa hästen förbi sakerna på ett väldigt lugnt sätt (tex lätt i ytterhanden mot faran, INTE kolla på det läskiga och ställa inåt bort från faran).

    Där var verkligen alla typer av hästar med, även hästar som nog reagerar lite likadant som Kreon kan göra men alla klarade alla övningarna med hjälp av Magnus.

    Det jag känner nu efter träningarna är att jag fått bättre självförtroende – jag vet hur jag ska rida förbi saker hästen tycker är läskigt!

    Här är klippen på oss från kursen 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=3CoQqoGoY4E

    http://www.youtube.com/watch?v=NsnDScHD1lY

    PS Googlade lite och såg att Skanörs ridklubb har kurs för Magnus i maj DS

    Svara
  4. Helena Tang

    Han verkar väl ganska stadig? 🙂 jag gillar hur du lagt klippen under kategorin ”humor”, iallafall!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Helena: ”Ganska stadig”?!?!?! Hade han varit stadigare hade han väl ramlat omkull om man hade petat på honom för då hade han nog varit DROGAD. Ska jag vara ärlig tror jag FÅ hästar hade varit så här coola och det var vad flera stallkamrater sa också ”så hade jag aldrig kunnat göra med min häst- inte så direkt i alla fall”. Känns ju som en liiiiten ”upprättelse” för mig då man (kanske) kan få intrycket av mina blogginlägg att hästen är helt oregerlig och att jag är världens mes utan minsta kontroll över något :)))).

    Svara
  6. Anna

    Skönt, nu kan du verkligen konstatera att det bara är ”bull-shit” det han håller på med när du rider. Visa filmena för honom nästa gång han börjar larva sig. En vatten-matta på ryggen vs en blomma eller ett dressyrstaket.

    Svara
  7. Dagge

    Hahaha — kunde faktiskt inte låta bli att skratta åt hur himla cool han är :-D. Klockan sex på morgonen oxo :-D. Det skall bli intressant att följa fortsättningen!!

    Jag har inga bra tips att ge … mer än att han kanske inte ser så himla koncentrerad ut på filmerna. Han ser mer ut som ”Vad sjutton håller hon på med idioten … jag skulle helst vilja gå in i min box och sova en stund till”. Inte ” Ojoj undrar vad det är hon vill … här är det bäst att vara alert och med på noterna”. Lite det där om att komma in i hans skalle. Möjligtvis!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Dagge:

    Att klockan är 6 på morgonen tror jag inte Kreon bryr sig om- han är ju van vid arbete så dags så han tänker nog inte att han vill gå och lägga sig.

    Däremot har du nog rätt i att han inte är superkoncentrerad- det är kanske ett tecken på avslappning, att han litar på mig, att han skiter i vilket- ja, inte vet jag men det var nog inget som utmanade hans hjärna:).

    Svara
  9. Helena Jardelid

    Det kan ju vara så att det är de hästar med gott självförtroende eller som är höga i rang som tar över vid ridning. Min Freja var ju sån, stadig som berget, hade kunnat linda in henne i presenningar (och jag hade verkligen pli på henne från marken och vid ridning i paddock och ute med sällskap), men vid uteritter utan hästsällskap var hon inte rolig alla gånger.

    Kan tillägga att allra första gången jag satt upp på henne (red in henne själv) så fick jag henne inte att röra sig ur fläcken, fast en kompis försökte få henne att gå framåt, till slut skänklade jag och tjoade utan resultat, haha. Jag fick hoppa av till slut och slänga upp kompisen istället, då gick hon som ingenting så visst såg hon mig som ledare från marken men inte på samma sätt från ryggen.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Kom du någonsin tillrätta med detta Helena? Kreons problem är ju inte ”bara” att han helst vill slippa gå förbi allt möjligt ute- det är nästan ännu mer att han blir så spänd på tävling av de andra hästarna samt att han även på hemmaplan kan låsa sig (inte vilja gå fram) och då försvara sig med att stegra sig eller sparka med bakbenen.

    Svara
  11. Dagge

    ”att han skiter i vilket” .. jamen det är just det jag menar. Han gör vad han själv vill. Och just vid detta tillfälle råkade det vara precis detsamma som du vill ;-). Men det är fortfarande på hans villkor … du är inte inne och styr hans hjärna.

    Nä int' vet ja' .. men det är en tolkning iallafall!!!

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Dagge:

    En kanske bidragande faktor till att övningarna gick så bra kan ju vara att det skedde i ensamhet och i ett lugnt ridhus.

    Hade det stormat ute och ridhuset hade varit fullt av andra hästar misstänker jag att det inte alls hade gått lika lätt.

    Svara
  13. Hille

    Tyvärr inte, problemet uppstod en period när jag var bortrest och hon reds av medryttare, sen eskalerade det med mig på ryggen. Hon reste sig eller vände, alltid åt höger så jag red alltid lite beredd m vänster stångtygel för att få hejd på henne. En gång reste hon sig blixtsnabbt rätt upp, det var bara den gången men jag trodde vi skulle gå över bakåt och blev inte glad! Problemen uppstod alltid på väg bort från stall eller transport, hemåt inga problem. Jag klarade att rida ut henne själv men tyckte inte det var särskilt kul. Men hennes problem var inte samma som Kreons annars, vi kunde åka på tävling eller kurs o hon gick oftast bättre än hemmavid och jag kunde göra halt o stå på långa tyglar o titta mitt i myller av folk o människor, det var ensam hon inte ville vara. Jag sålde henne till en ridklubb sen där hon ju inte behöver gå ensam, vet ej om problemet finns kvar eller växt bort. Jag tror jag hade kunnat träna bort det iaf till väldigt stor del men hade redan insett att vi inte passade ihop, vilket ju inte direkt ökade ambitionen för träning och sålde henne som sagt.

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Hille:

    Ja, vid uteritt är det bara på ”utvägen” jag har problem- på hemvägen går Kreon som en klocka så förhoppningsvis går det att träna bort. Med sällskap är det inga problem varken ut eller hem.

    Att vänja honom vid andra hästar verkar också gå bra- han har blivit bättre/ mer avspänd men bara att han HAR stegrat sig ett fåtal gånger är givetvis inte bra och nu måste jag ha detta i åtanke- dvs att det KAN hända och rida klokt.

    Svara
  15. Åsa T

    Hej, den 15 april ska det vara sådan träning i vårt ridhus, anordnar är naggur.se. En islandshästförening, men det är öppet för andra att anmäla sig.. Kolla deras hemsida. Vårt ridhus kan du se på vellingegammelgard.se. Jag har inte anmält mig.. Känner mig lite för mesig, men tänkte titta när träningen är. 🙂

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Åsa:

    Yes, det är samma kille som Lina tipsade om :)!

    Jag har satt igång en liten ”kampanj” på Facebook om att vi ska ha en sådan kurs på MCR.

    Lite kort varsel till på söndag men jag ska fundera på det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>