Saker jag numera aldrig skulle göra

För ett tag sedan var jag ute och skrittade med en hästägare som berättade att hon ibland gjorde detta BARBACKA.
 
Detta fick mig att minnas sista gången jag red barbacka- världens mest korkade påfund med facit i hand.
 
För att göra en lång historia kort red jag ut sittandes barbacka på ett halkigt termotäcke och UTAN HJÄLM, dåvarande hästen (Décima)  hoppade till för något djur som prasslade i buskarna, jag ramlade av och slog baken och ryggen som bara den.
 
Sedan dess ägnar jag mig inte åt sådana självmordsförsök mer och det slog (ORDVITS) mig när jag tänkte efter lite närmare att det numera, som Kreon-ägare finns ganska många saker som jag aldrig skulle drömma om att göra NU som jag tidigare gjorde utan att ens reflektera över eller se det farliga/ olämpliga i:
 
1. Rida/ hoppa utan hjälm- kommentarer överflödiga.
 
2. Rida barbacka- se ovan.
 
3. Rida ut på ponny-hack- det får nog vänta ett tag känner jag, annars är det i sak jättebra att både kunna växla mellan olika bett och rida bettlöst för att vila hästens mun tycker jag.
 
4. Fodra med 4 kilo havre- nuvarande djur äter en handfull havre som krubbskrammel, mer behövs inte.
 
5. Rida med Soya i longeringslina- litar inte en sekund på att Kreon inte skulle sparka efter henne om hon trasslade in sig i linan, kom för nära hans fram eller bakben eller vad som helst.
 
6. Rida med Soya springande lös bredvid- se ovan. Tror dessutom att Kreon hade kunnat bli livrädd om hon plötsligt for iväg och swischade förbi honom och en spark från hans bakben hade kunnat bli slutet för min 14-kilosfjäder.
 
7. Rida utan föregående longering om Kreon har stått i mer än 2 dagar- lilla gossen hade tidigare sadeltvång och har visat fina bockserier innan jag köpte honom; inget jag vill uppleva.
 
8. Rida i en ny sadel utan föregående longering- se ovan.
 
9. Cykla med Kreon springandes bredvid- känns inte heller som något jag hade haft 100 %-ig kontroll över.
 
10. Rida med stjärnsporrar- känns som att delar min samling av sporrar kommer att få bli dammsamlare men det är jag bara glad över.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hästis

    Aaaahhh..ser att ”mitt” guldarmband nu är borta från ”populära produkter”. Måste vara slutsålt!

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Oj, Birgitta, du måste anse mig vara den tokigaste vuxna människa som finns. 😉 Dock har jag alltid hjälm…

    Svara
  3. Eva i Lux

    Historia ur mitt liv:

    En mkt god vän till mig äger 2 andalushingstar, varav den ena är 24 år gammal. Den andra importerade hon för nåt år sen, han är 8 tror jag. Båda hästarna är oerhört snälla, men jag har alltid ansett att NN litar lite FÖR mycket på dem (hon hade en annan äldre häst och det var samma sak där, hon kör helt sitt eget ganska märkliga ”race”), samt inte minst på sin egen förmåga. Hon rider ALDRIG med hjälm, vilket jag under flera år ”förbannat” henne för.

    För nån vecka sen gjorde hon som hon ofta gör, sadlade upp den yngre och red med den äldre vid hand. Hon brukar ta 20 minuters promenader på detta sätt runt i kvarteren.

    Plötsligt kom den yngre travande på GATAN utan vare sig ryttare eller den äldre. Det visade sig att dä hade stannat för att bajsa och dy fortatt framåt och NN dragits ur sadeln, landat på handleden, brutit den på 2 ställen och har sålunda 6 veckors sjukskrivning efter operation.

    Underskriven har nu nöjet att ta hand om dessa 2 hingstar…. och det gör jag på mitt (säkra) vis.

    Hon låter dessutom båda hästarna stå med öppen boxdörr när hon håller på med dem, det gick bra ganska länge, tills dy fattade att han kunde ju faktiskt spankulera ut. Det gillade han friskt, dock inte alla andra hästar (ston) runtomkring. Men hon ansåg att detta var en engångsföreteelse…

    Jag red själv en tid Calvin med Prima vid hand (för skogsvänjning t.ex.) men slutade med det när jag kom på att det ju faktiskt är FARLIGT, efter just en oväntat rörelse av Prima, som kunde slutat illa. Jojo, man lär sig på olika sätt. Skulle aldrig göra samma sak idag.

    NN har nu vid 50 års ålder bestämt sig för att skaffa hjälm, trots att hon sa att ”en hjälm hade ju inte hjälpt”!!! Nä NN, inte DENNA gång, du.

    Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Ja, det har du nog rätt i. Jag har ju hästar som man kan spränga fram med fulltösmedvetslös, (en i alla fall och det är INTE Ella), utan sadel och i bara grimma. Men MED hjälm.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>